Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Korsanların işi zorlaştı
Gemi korsanlarına karşı artık uydu koruması devreye girecek. Tehlikeli sularda korsanlara karşı AIS sistemlerini kapatan gemiler, uydu üzerinden acil yardım çağrısı gönderebiliyor.

Tehlikeli sularda korsanlara karşı AIS sistemlerini kapatan gemiler, uydu üzerinden acil yardım çağrısı gönderebiliyor. ''Spot'' isimli uydu cihazını kullanan gemi kaptanları, bu cihaz sayesinde merkez şirket tarafından takip edilebilirken, alınan SOS sinyalleri gerektiğinde koruma görevi yapan savaş gemilerine iletilerek, ticari gemilere ikinci bir güvence sağlanıyor.

Deniz araçlarının takip edilmesini sağlayan, Otomatik Gemi Tanımlama ve Takip Sistemi (AIS-Automatic Identification System), bir yandan da deniz korsanlarının hedef seçimlerine yardımcı oluyor.

Sistemi kullanan gemiler, bu sistem üzerinden; adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, gemi boyutları, gidecekleri liman ve tahmini varış zamanları gibi oldukça detaylı bilgileri yayınlıyor.

Basit AIS istasyonları kuran örneğin Somalili korsanlar, bu bilgileri kullanarak hem gemilerin tam yerlerini hem de diğer bilgileri elde etmiş oluyor.

AIS CİHAZLARINI KAPATIYORLAR

Korsanlara yakalanmamak isteyen bir çok gemi, özellikle Güney ve Doğu Afrika'dan geçerken AIS cihazlarını kapatıyor. Gemiler, bu geçişleri esnasında dünya ile bağlantısını Spot adlı takip ve güvenlik cihazı ile sağlıyor,

Yabancı gemilerde Spot cihazlarının kullanılmasının ardından bazı Türk denizcilik firmaları da bu cihazları gemilerinde test etmeye başladı. Halen 25 kadar Türk bandıralı gemide test işlemi sürüyor.

Spot cihazı ile sadece yetkilendirilmiş kişi ve kurumlar gemileri internet üzerinden takip edebiliyor.

Eğer tüm önlemlere rağmen korsanlar gemiye çıkarsa önce uydu ve telsiz sistemini kullanılamaz hale getirdiği için cihaz aynı zamanda bağımsız bir uydu acil durum sistemi işlevi de görüyor.

KORSANLARIN TEKNOLOJİ İLE BAŞETMESİ ZORLAŞIYOR

Uydu haberleşme operatörü Globalstar Avrasya Türkiye'nin Uydu Yer İstasyon Müdürü Hakan Karakaya, yaptığı açıklamada, korsanların teknoloji ile başetmesinin zorlaştığını belirtti.

Cihazın aslında kişisel takip ve güvenlik cihazı olarak piyasaya sunulduğunu ancak daha sonra geniş bir kullanım alanı bulduğunu belirten Karakaya, şunları kaydetti:

''Bu cihaz 14 inovasyon ödülü alan dünya üzerinde bu işlevi yapan tek cihaz. Time Dergisi tarafından geçen sene insanlık için en iyi 100 icattan birisi seçildi.

Bir çok doğa sporcusu, tehlikeli mesleklerde çalışanlar, sık seyahat edenler, avcılar, ormancılar gibi bir çok kişi bu cihazı kullanıyor. Spot şimdi de korsanlardan kaçan gemilere umut oldu.

Gemiler Güney Afrika'dan geçerken korsanlara görünmemek için AIS cihazlarını kapatıyor. Bunu yapınca da gemilerin firmaları da gemilerini göremiyor. Ama Spot sayesinde firmalar gemilerini izliyor ve acil bir durum olduğunda anında haberdar olabiliyorlar.

Cihaz gerektiğinde koruma görevi yapan savaş gemilerine SOS çağrısı da gönderebiliyor.''

AIS SİSTEMİ

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)'nün belirlediği SOLAS kuralları gereği 300 GRT ve daha büyük gemilerde ve tüm yolcu taşıyan ticari gemilerde AIS bulundurulması zorunlu.

AIS Sistemi VHF Deniz telsiz frekanslarını kullanıyor. VHF Deniz bandında 87B (161.975MHz) ve 88B (162.025MHz) kanallarından GMSK modülasyonunda yayınlanıyor. Ses olarak anlaşılmaz, anlaşılması ve işlenilmesi için bu standartları destekleyen AIS alıcı (receiver) veya alıcı-verici (transponder) gerekiyor.

Sistemi kullanan gemiler (ve deniz trafiğini düzenleyen VTS (Vessel Traffic Services) istasyonları) bu sistem üzerinden çevrelerindeki gemiler hakkında adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, gemi boyutları, gidecekleri liman ve tahmini varış zamanları gibi oldukça detaylı bilgileri kendi AIS ekranları üzerinde görebiliyor.

AIS, gemilerde kullanılan radar sistemlerine göre daha kısa mesafeyi kapsıyor ancak çok daha detaylı bilgi veriyor.

Beyazgazete

Eklenme tarihi: 10.08.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UMDE Denizcilik
 OKANTRANS Gemi Ac..
 CONTAZ Gemi İşlet..
 ARSLAN Shipping
 İDÇ Denizcilik
 DOĞANBEY Denizcil..
 MARTRANS
 EREĞLİ Denizcilik..
 ONUR Deniz Nakliy..
 TUZLA Tersanecili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim