Türk tersanecilere umut ışığı
Hamburg'da fuara katılan Türk tersaneciler global krizle gelen gemi yapım sektöründeki kriz için offshore rüzgar enerji parklarından umutlu.
Hamburg'da düzenlenen dünyanın en büyük gemi yapım, makine ve yan sanayi fuarı SMM'ye, 18'i Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın 'Milli Katılım' çatısı altında olmak üzere toplam 48 Türk şirketi de katıldı. Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Ticaret Ataşeleri Şevket Ilgaç ve Nart Baybars Erdem ile Türk şirketlerini ziyaret ettiler.
Başkonsolosluk heyeti Ekonomi Bakanlığı için Türk şirketlerin fuar organizasyonunu yapan İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Başaran Bayrak, Genel Sekreteri Dr. Yasemin Demirdağ, Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Pınar Özpak ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş ile görüşüp sektördeki son durum hakkında bilgi aldı.
Yan sanayi iyi, gemi inşa kötü
Başaran Bayrak, global krizin Türk tersane sektörünü de etkilediğini belirterek, 'Gemi inşasında bir düşüş dolayısıyla pazar kaybı var. Buna karşın tamir, bakım ve yan sanayi de gayet iyi durumdayız. Bu tip fuarlar yeni temaslar ve pazarlar kazanmak için önem taşıyor' dedi.
Offshore tersaneler için çıkış olabilir
GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş gemi inşasında ciddi gerilemenin tersanelerin rüzgar enerjisi sektöründe kullanılan offshore panel üretimine geçerek hafifletilebileceğini belirterek, 'Offshore çok ciddi bir pazar. Bu sektörde gemi gemi inşadan çok daha büyük miktarlar dönüyor. Türk tersaneleri için offshore önemli bir çıkış olacağı, gibi ülkemizde henüz olmayan bir teknolojiyi de kazandırmış oluruz. Bu konuda ekonomi bakanlığından bir platform kurulması için destek bekliyoruz' dedi. Türk tersanelerin gemi tamir ve bakımda Akdeniz ve Avrupa'da en önde olduğunu belirten Demirtaş, 'Tersanelerimiz en büyük gemileri dahi bakıma alacak kapasitede' dedi.