Milli tanktan sonra Milli gemi
Milli tank "Altay"dan sonra şimdi de yerli Denizaltı Kurtarma ve Yedekleme Gemisi için harekete geçildi.
Suriye tarafından düşürülen uçaktaki pilotların kurtarılması konusunda ABD'li kurtarma gemilerinin beklenmesi tartışma konusu olmuştu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tamamen yerli kurtarma ve yedekleme gemisi yapımı için tasarım, proje hazırlandığını, sözleşmelerin de imzalandığını açıkladı. Milli kurtarma gemisinin 2014 yılında göreve başlaması bekleniyor.
Milli Tank Altay'la tank üretimini milli imkanlarla yapan dünyanın sayılı ülkeleri sınıfına yükselen Türkiye, savunma sanayide yerli üretimleri önümüzdeki yıllarda tek tek sahneye çıkaracak. 2015'te seri üretime geçilmesi planlanan Altay projesi, Başbakan Erdoğan'a tanıtım töreninde verilen söz üzerine 1-2 yıl daha erken tamamlanacak. Türkiye, Altay'la hemen hemen aynı dönemde milli Denizaltı Arama ve Kurtarma Gemisi'ni de denize indirecek. Denizaltı kurtarmada Türkiye'nin ihtiyacı, Suriye'nin düşürdüğü jet uçağının enkazına ulaşma çalışmalarında bir kez daha ağırlıkla hissedilmişti.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bakanlığa bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına binan denizaltıdan personel kurtarma, yara alan kaza ve arıza yapan gemilerin kurtarılması, yedeklenmesi ve sualtı onarım, enkaz çıkarma gibi sualtı çalışmalarına icra edebilecek bir adet Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi'nin yapılacağını söyledi. Yılmaz, "Ana gemi ve yara alan karaya oturan, arıza yapan gemilerin kurtarılması, yedeklenmesi, açık deniz yedeklenmesi, sualtı onarım ve enkaz çıkarma çalışmaları, denizaltıdan personel kurtarma faaliyetlerine destek görevini görebilecek iki adet Kurtarma ve Yedekleme gemisinin tedariki için proje hazırlandı. Proje kapsamında tedarik sözleşmesi imzalandı. Gemilerin tasarımı, inşası ve donatımı yurt içinde gerçekleştirilecek. Halihazırda gemilerin inşası devam ediyor" dedi.
Denizaltı Arama ve Kurtarma Gemisinin üretimi, tasarımın tamamlanmasının ardından 3 Kasım 2011'de imzalanan sözleşmeyle başlatılmıştı. İstanbul Tersanesi'nde tamamen milli imkanlarla üretimi süren geminin 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyordu. Böylelikle gemi, 2014'te denize indirilmiş olacak. Denizaltı Arama ve Kurtarma Gemisi üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de önemli ihtiyaçlar arasında gösteriliyor.