İŞKUR: 345 bin kişilik iş var eleman yok
İŞKUR binlerce işverenin talebine rağmen eleman bulamadığı sektörleri açıkladı. Kurum’a göre Türkiye’de yüzde 8.8 işsizlik var ama 345 bin iş, 10 aydır eleman bekliyor. En çok satış elemanı, büro görevlisi ve muhasebeci aranıyor.
İşsizlikle mücadele kapsamında 2.5 milyonu geçen işsizlere istihdam yaratılmaya çalışılırken, iş piyasasında yaşanan çelişki şaşkınlık yaratıyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün (TÜİK) son rakamlarına göre yüzde 8.8 olarak açıklanan işsizlik oranına rağmen, İŞKUR verilerine göre 10 aydır 345 bin iş, çalışacak birini bekliyor. İŞKUR rakamları, sadece Kasım ayında 37 bin iş teklifine rağmen işçi bulamadığını ortaya koyuyor. İŞKUR kaynakları bu çelişkili durumu şöyle anlatıyor: “İşgücü piyasasında arz ve talep yapısının uyumsuzluğundan dolayı işverenler tarafında İŞKUR’a verilen talepleri kapatamıyoruz. Yani açık işlere işe yerleştirme yapamıyoruz. 10 ayda en fazla Beden İşçisi, Satış Elemanı, Büro Görevlisi, Muhasebeci, Temizlik Görevlisi, Elektrik Teknisyeni/Teknikeri, Makineci (Dikiş-Tekstil) gibi mesleklerde işverenler tarafından talep edilen bu açık işlerin kapatılmasında zorluk çekiyoruz.” İŞKUR kaynakları özellikle Beden İşçisi, Temizlik Görevlisi, Büro Görevlisi, Satış Elemanı ve Güvenlik Görevlisi mesleklerinde çok fazla açık iş olduğu- nu belirtirken, bunun nedeniyle ilgili, “Bu mesleklerde talebin karşılana- maması, çalışma koşullarının zorluğu, ücret ve mobilitenin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir” değerlendirmesini yaptı. Öte yandan diğer bazı mesleklerde de işverenin aradığı koşulları ise işçiler sağlayamıyor. İŞKUR yetkilileri, “Çağrı Merkezi Görevlisi, Bilgisayar Grafik Operatörü, CNC Torna Tezgahı Operatörü, Bilgisayar İşletmeni, Makine Mühendisi, Forklift Operatörü, Mobilyacı, Web Tasarımcısı, Kasap, Teknikeri/Teknisyeni, Reçmeci, Gıda Mühendisi mesleklerinde gelen taleplerin de karşılanmasında büyük güçlük çekiyoruz” diyor.
TEK ÇARE MESLEKİ EĞİTİM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sorunun ancak mesleki eğitimle çözülebileceğini söylemişti. Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Şanlıurfa’da 1200 kişiyi istihdam edecek iş var. Son 10 ayda 345 bin işi, İŞKUR olarak karşılayamadık. Mesleki eğitim son derece önemli, bunu ancak o şekilde karşılayabiliriz. bunu karşılamak için İŞKUR bünyesinde projeler üretmeye çalışıyoruz’’ demişti.
DENİZLİ’DE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ELEMAN KRİZİ
Denizli’de 44 bin kişinin istihdam edildiği tekstil sektöründe yetişmiş teknik eleman ve ara eleman sıkıntısı yaşandığı belirtildi. İş dünyası soruna çözüm bulmak için çalışmalar yaparken, sendikacılar işverenler yüzünden Denizli’de hiç kimsenin tekstil sektöründe çalışmak istemediğini öne sürdü. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "İş garantili kurslar veriliyor katılım yok. Öğrenciler tekstil bölümünü seçmiyor. Tekstil sektörüne eleman yetişmiyor. Bu duruma çare bulmak zorundayız" derken, Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, "Bir tek bile sendikalı tekstil işçisinin kalmadığı Denizli’de yetişen tekstil işçileri ya mesleği bırakıyor ya da başka kentlere göç ediyor. Bunun sorumlusu işverenlerdir" diye konuştu.
Yılda 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan ve ihracattaki en önemli kalemi de tekstil sektöründen karşılayan Denizli, teknik eleman ve ara eleman sıkıntısını had safhada yaşamaya başladı. Yaşanan sıkıntıyı sendikalar normal karşılarken, iş çevreleri soruna çare arıyor. Tekstilci işadamı İsmail Yılmaz sıkıntıyı şöyle dile getirdi:
"Bu topraklarda 2 bin yıldır tekstil işi yapılıyor. Denizli, sanayi ve ekonomideki gelişimi de tekstil sektörüne borçlu. Malesef son yıllarda tekstil firmaları çalıştıracak eleman bulamıyor. Bırakın teknik elemanı ara eleman bulmakta bile zorlanıyoruz. Denizli’de yerel yöneticilerden, devlet temsilcilerine kadar herkes ortak akılda buluşup, bu soruna çare bulmalıdır. Zira, yakın zamanda fabrikalarda çalışacak işçi bulamayacağız. Durum çok ciddi."
KEÇECİ: ÇOCUKLAR TEKSTİL BÖLÜMÜ SEÇMİYOR
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında tekstil sektöründe iş garantili kurslar açıldığını, ancak katılımın olmadığını, meslek liselerinde de öğrencilerin tekstil bölümünü seçmediklerini ifade etti. Durumun içler acısı olduğunu kaydeden Keçeci şöyle konuştu:
"Tekstil sektörü özellikle teknik eleman konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Bu soruna uzun zamandır çözüm bulmaya çalışıyoruz. Aileler, okullar ve öğrencilerle görüşüp, çocuklarımızın tekstil bölümünü tercih etmelerini öneriyoruz. Ama tercih etmiyorlar. Örneğin, bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde sadece 70 öğrenci tekstil bölümünü tercih etmiş, onların da büyük bölümü mesleği yapmak istemiyor. İş garantili UMEM kursları açıyoruz, katılım olmuyor. Bu durum sadece tekstil sektörünün değil Denizli sanayisinin sorunudur. Devlet, sivil toplum ve eğitim kurumlarının tüm çabalarına rağmen Denizli’de tekstil sektörüne teknik eleman yetiştiremiyoruz."
SENDİKACI OKTAY: BU NOKTAYA İŞVERENLER GETİRDİ
Türk-İş Denizli İl Temsilcisi Recep Oktay, tekstil sektörünü bu hale işverenlerin anlayışının getirdiğini iddia etti. Oktay şunları söyledi:
"44 bin kişinin çalıştığı tekstil sektöründe bana göre bu rakamın yarısı kadar da kayıt dışı çalışan vardır. Ücretler çok düşük. İşadamı kazandığı parayı işçisiyle paylaşmıyor. İnsanlarımızın, anayasanın 54’üncü maddesinin verdiği örgütlenme özgürlüğü elinden alınıyor. Sektörde 44 bin kişi çalışıyor ama bir tek bile sendikalı işçi yok. Bir çok işçi 12 saat çalıştırılıyor ya mesaisi ödenmiyor, ya da az ödeniyor. Asgari ücretin altında çalıştırılan binlerce işçi var. Denizli’den başta İstanbul, Edirne, Gaziantep, Çorum olmak üzere bir çok kente tekstilde yetişmiş teknik elemanlar göç ediyor. Denizli’de sendika çatısı altında örgütlenmeye çalışan tekstil işçileri kara listeye alınıyor, kimse onlara iş vermiyor. Bu ayıp işverenlerindir. İnsanımız Denizli’de tekstil sektöründe çalışmamak için elinden geleni yapıyor. Çünkü, büyük bir bıkkınlık var, gelecek göremiyorlar."
Kurs
Eğitim almak kurs Yazan: Mithat Ataman - 25.10.2017 16:49:47 Muhasebe
Kaç zamandır muhasebe kursu bekliyoruz Email atmadığım yer kalmadı tabiyki bulamazlar birton deneyimli muhasebeci aranıyor ama kurs açmıyorlar bahçıvanlık bilmem ne saçma sapan kurslar açılıyor Yazan: Şerefsizler - 17.06.2015 17:37:19 DOLAP
EMPERYALİST DÜNYANIN GELDİĞİ SON NOKTALARI YAŞIYORUZ ARKADAŞLAR KÖLEDEN FARKI KALMAYAN SOSYAL STATÜSÜ OLMAYAN İNSANLAR HALİNE GETİRİLİYORUZ. 8 SAATTEN FAZLA ÇALIŞMAYA KARŞI ÇIKMALIYIZ Yazan: BÜNYAMİN KESKİN - 5.12.2012 14:43:04 Ne ariyorlar
Insallah hic bulamazlar asgari ucret 12 saat iş birde ekstraymis gibi yol arti ssk arti yemek bunlar zaten isverenin yapmasi gerekenler Yazan: Osman akcı - 1.12.2012 16:26:42 KOCAMAN YALAN
YAKLAŞIK İŞKURDAN 4 AYDAN BERİ İŞSİZLİK MAAŞI ALIYORUMM 2 YILDAN BERİDE KAYDIM VARDIR AMA BUGÜNE KADAR BANA GELEN HİÇ BİR İŞ TEKLİFİ YOKTUR İNSANLARI KANDIRMASINLAR BU ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİKKK... Yazan: eser uruç - 1.12.2012 10:28:36 tabiki bulamazlar
bu özel firmalar insanlara asgari ücret verip birde 12 14 saat çalıştırırsa eleman bulamazlar çünkü o iş verenler eleman değil köle arıyor sonra iş var adam yok oluyor adam gibi para verse kim çalışmaz Yazan: savaş çom - 30.11.2012 22:47:03
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz