Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Bermuda Şeytan Üçgeni'nin sırrı çözüldü
Uçak ve gemilerin, hatta güvercin gibi kuşların bile kaybolduğu okyanustaki “Bermuda Şeytan Üçgeni”nin sırrı artık çözülmüşe benziyor. Okyanustaki sıcak su akıntısının çözdüğü Metan gazı, denizde girdaba yol açarak gemileri, havada ise oksijeni azaltarak uçakları etkiliyor.

ABD'de Florida'nın güney ucuyla, Bermuda adaları ve Porto Riko adası arasındaki “üçgen” içersinde bugüne kadar sayısız gemi ve uçağın, çoğunun da hiçbir iz bırakmadan ve nedeni belli olmadan yok olduğu bir gerçektir. Bilindiği gibi denizler ile atmosfer arasında devamlı bir etkileşim ve değişken termodinamik etkenler mevcuttur. Denizlerin iç dinamiğinin yanında, atmosferik hava şartları, fırtına ve kasırgalar, sıcaklık farklılıkları ve deniz dibindeki yanardağ püskürmeleri sonucu su yüzeyine çıkan çeşitli gazlar, sistemin özelliklerini bir anda değiştirebilir. Bunun sonucunda şiddetli akıntılar farklı yöne çevrilebilir ve çekim kuvveti büyük girdaplar oluşabilir. Bu okyanus çevrintileri o bölgeden geçen Gulf Stream sıcak su akıntısı içinde gelişip yüksek enerji potansiyeli ile yüklü bulunmaktadır. Ayrıca, okyanus zeminindeki engebeli dip formasyonundan gelişen girdaplar da su yüzeyine çıkarak gemilerin gidiş yönünü değiştirebilmektedir. Bir gemi böyle bir girdabın içine girerse süratini kaybederek kayar ve rotasından çıkar.



Günümüzde gemi ve uçakların kaybolmasının sırrı farklı fiziksel ve kimyasal bulguların yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmasıyla çözülmüştür. Özellikle pusulanın yanında birçok teknik malzemenin de çalışmalarını bozan kuvvetli manyetik dalgalar ve okyanusun soğuk zemininde donmuş katı halde bulunan Metanhidratlar, Gulf Stream sebebiyle çözülmekte ve büyük miktarda Metan gazı su yüzeyine çıkarak atmosfere yükselmektedir. CH4 formülüne sahip Metan gazı havadaki oksijeni bloke etmekte ve bunun sonucunda o civardan geçen uçakların oksijensiz kalan motorları durarak uçaklar okyanusa gömülmekteydi. Çok derinlere dalabilen robot kameraların bu bölgedeki kar beyazı okyanus tabanını ve bazı gemi enkazlarını resimlemesinden sonra konuya şu bilimsel açıklama getirildi:

Gulf Stream'in çözdüğü Metan gazı sudan hafif olduğu için yüzeye doğru yükselir. O anda, tabandan yüzeye doğru suyun yoğunluğu çok azalır. O sırada oradan geçen bir gemi derin bir kuyuya düşer gibi hızla okyanusun dibini boylar. Çünkü yoğunluğunu kaybetmiş su, gemileri taşıyacak kaldırma kuvvetini bulamaz. Her zaman gelişmeyen bu ilginç kimyasal olay sonucu metan gazının yükselmesi sona erince yoğunluk tekrar eski haline döner ve geride hiçbir iz bırakmayan gemiler derinlerde kaybolmuş olurlar. Uçakların düşerek kaybolması da aynı sebeptendir. Yüzeye çıkan doğal gaz havadan hafif olduğu için yükselmeye devam eder. Bu kez yoğunluk azalması bölgenin üzerindeki atmosferde oluşur. Oradan tesadüfen geçen uçak hemen irtifa kaybeder ve motorları durur. Çünkü motorlardaki benzinin yanması için oksijene ihtiyaç vardır ve düşük yoğunluklu havanın içindeki oksijen miktarı motorların çalışması için yeterli değildir. Böylece uçak düşerek okyanusun derinliklerinde kaybolur.

Hiçbir iz bırakmadan yok oldular !

“Bermuda Şeytan Üçgeni”nde Bazı önemli uçak ve gemi kayboluşlarını şöyle sıralayabiliriz:

> UÇUŞ NO 19: 5 Aralık 1945 tarihinde gerçekleşen bu olayda 5 Amerikan bombardıman uçağı ile 1 arama uçağı kaybolmuştu. Arkalarında hiçbir iz bırakmayan bu uçaklar Florida'daki üsten günlük rutin uçuşlarını yapmak üzere havalanmışlardı. Arkalarından gönderilen keşif uçağı da aynı akıbeti paylaşmıştı.

> Douglas DC-3 Yolcu Uçağı: 28 Aralık 1948 tarihinde 37 yolcusu ile Porto Rico'dan kalkan uçak Miami'ye gidiyordu. Son görüşmelerinde pilot, alana 50 mil kaldığını ve şehrin ışıklarını görebildiğini söylemişti. Uçak daha sonra hiçbir iz bırakmadan kayboldu.

> Marine Sulphur Queen Tankeri: 02 Şubat 1963'de 39 tayfasıyla aynı mevkide gözden kayboldu. Bu kazaların ve diğer onlarca iz bırakmadan kaybolan gemi ve uçakların nedenleri hala araştırma konusudur.

Kuşların bile yön bulmasını engelliyor

Yön bulmada yetenekli Güvercin gibi bazı kuş türlerinin kaybolmaları karmaşık doğal olaylarla bağlantılıdır. Araştırmalar posta güvercinlerinin, insanların duyma seviyesinin altında olan düşük frekanslı İnfrases kullandıklarını gösteriyor. Ancak atmosferdeki kimyasal değişiklikler kuşları olumsuz etkilemekte ve yön tayinlerini bozarak kaybolmalarına neden olmaktadır. “Bermuda Şeytan Üçgeni”ndeki derinlerden atmosfere ulaşan Metan ve Kükürtdioksit gibi gazların kuşların o bölgede algılama yeteneğini bozduğu ortaya çıkarılmıştır.

TürkiyeGazetesi

Eklenme tarihi: 20.02.2013




Share |




YORUMLARINIZ


holywood' un efsanasi
bermuda sayesinde filim şirketleri milyonlarca doları cebine indirdi.en az 8 kere ordan geçtik hiç kaybolmadık.para kazanmak için uydurulmuş hikaye.

Yazan: ismail boğday - 26.03.2013 17:12:52


aman dikkat
böyle yarım yamalak araştırmaları yayınlamayalım.sonra bermuda şeytan üçgeni diye bahsedilen bölgeden hergün yüzlerce deniz aracı geçmektedir.ayrıca bu olay konu edilerek yazılan kitaplar varki,evlere şenlik.lütfen dikkatlı olalım.bakın bir anımı anlatayım sizlere. gv stajier genç duymuş malüm meslekde denizci olunca araştırmaya başlamış ve 3-4 ad roman okumuş.bizimde amerika seferimize stajier olarak geldi.ne zamanki bu bölgeden geçeceğimizi öğrendi o esmer olan süratı bembeyaz oldu ve kendisini denize atmaya kalkıştı.genci zor ikna ettik.sonra da anladıki böyle bir olay yok diye. böyle yazılar maalesef toplumumuzu böyle etkilemektedir..
Yazan: şevket özdemir - 20.02.2013 19:19:33


??
iyi güzelde nereye savuruyor nereye fırlatıyor bu yönde bir açıklama varmı yok dedikleri gibi ise tamam hepsi mantıklı tek mantıksız olan bu zaman kadar gemiler balıkçı tekleleri yahut uçaklar hangi bölgeden çıkmış son noktaları bermudayken duyan görende olmadığına göre saçma bir araştırma olmuş keşke araştırmasalardı boşuna masraf
Yazan: mehmet uçka - 20.02.2013 18:14:31




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEREM Denizcilik
 BİLGİLİ Denizcili..
 MALATYA Büyükşehi..
 SERMAR Denizcilik
 ALESTA Denizcilik
 DENİZ RASPA
 İSKELE Denizcilik..
 ARZU Denizcilik v..
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
 YAVUZNAZ Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim