KKTC üzerinden Gemilerle kaçakçılık
Tanınmamış olması nedeniyle KKTC'yi kullanan yabancı şebekelerin yılda 3 milyar TL'yi aşan miktarlarda sigara kaçakçılığının yanı sıra mazot ticareti yaptıkları bildirildi.
Ele geçen 66 milyon paket
Kıbrıs Gazetesi, geçtiğimiz hafta içerisinde Gazimağusa Limanı'nda gerçekleştirilen bir operasyon sonucu yaklaşık 66 milyon paket sigara kaçakçılığıyla ilgili olarak iki gemi kaptanını tutuklaması sonrasında gerekli soruşturmaların devam ettiğini yazdı.
Kıbrıs Gazetesi'nin ulaştığı bilgilere göre; KKTC'nin tanınmamış olmasından yararlanan yabancı bandıralı gemileri kullanan kaçakçılık şebekeleri, sahte manifesto düzenlemek suretiyle, açık denizde büyük miktarlarda mal satışı yapıyorlar. Satışların ağırlıklı olarak sigara ve mazot olduğu anlaşılıyor.
Sigaralar nereye gidiyor?
Halen Gazimağusa Limanı açıklarında tutuklu bulunan Sierra Leone bandıralı 'Flamingo' ve Togo bandıralı 'Sirena' isimli yük gemilerinin taşıdığı 66 milyon 500 adet sigaranın bir şekilde yok edildiği, bunların KKTC'ye sokulmuş olması halinde sadece Fiyat İstikrar Fonu kaybının 13 milyon TL'nin üzerinde olduğu öğrenildi.
Hemen her hafta, sigara yüklü yabancı bandıralı bir geminin Gazimağusa'ya uğradığı belirtilirken, bunun yıllık miktarının 3 milyar TL'nin üzerinde olduğu hesaplanıyor.
Bar Montenegro'ya hiç uğramamış
Sigara yüklü vaziyette Gazimağusa'dan ayrılarak, Adriyatik denizi kıyısında bulunan Karadağ'a bağlı Bar Montenegro limanına gideceğini beyan eden geminin, Türkiye aracılığıyla takip edildiği ve beyanın sahte olduğu öğrenildi.
Akaryakıt kaçakçılığı
Sigara kaçakçılığı iddialarının yanı sıra sahte beyanla ucuz mazot temini konusu da araştırılıyor.
Yurt dışına sefer yapan gemilere vergisiz mazot satışı yapıldığını doğrulayan bir yetkili, bu konuda yalan beyanlar yapıldığına dikkat çekti.
Bir süre önce Senegal’e gideceğini ve yolun uzak olması nedeniyle 50 bin litre vergisiz, indirimli mazot talep eden gemi kaptanının, daha sonra yalan beyanda bulunduğu yine Türkiye’nin takibi sonucunda ortaya çıktı.
Yetkili “bizim bu gemiler hakkında araştırma yapma şansımız yok. Ancak; şüpheli bir durumda Türkiye’den yardım isteniliyor ve Türkiye’nin yaptığı araştırma sonucunda bizden 50 bin litre mazot isteyen geminin Senegal’e uğramadığı ortaya çıktı. Demek ki bu kadar çok miktarda mazotu düşük fiyatla yükledikten sonra bir yerlere boşaltacaktı” dedi.
Gemi kaptanına inanmayarak, sadece 5 bin litre mazot izni verilmesi nedeniyle de KKTC Gümrük Müdürlüğü’nün, sözkonusu gemi şirketinin Kıbrıs’taki acentesi tarafından dava edildiği ortaya çıktı.