Deniz Ticaret Odası'nda rekabet kızıştı
9 Mayıs'ta yapılacak olan DTO seçimleri öncesi adaylar seçim çalışmalarını sürdürüyor. ODEK'in düzenlediği 'Genç Denizciler Başkan Adaylarına Soruyor' konulu konferansın geçtiğimiz ayki ilk konuğu mevcut DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'dı. Bugün gerçekleştirilen ikinci toplantının konuğu ise 6 ay önce Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı açıklayan Salih Zeki Çakır oldu.
Greenpark Pendik Otel'de yaklaşık 300 sektör temsilcisinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını ODEK Başkanı Murat Dalyan yaptı. Dalyan konuşmasında üyelere seslenerek şunlara söyledi: "9 Mayıs'ta gelin ve oyunuzu kullanın. Hangi aday kazanırsa kazansın gücünü sizlerin kullandığı oylardan alacaktır. 10 Mayısta kaybeden olmayacağını ve kazanan ekibin muhalefet ekibiyle birlikte denizciliğimizi çok daha ileriye taşıyacağını umut ediyoruz."
Daha sonra kürsüye gelen Çakır, yaptığı sunumla projelerini ilk kez açıkladı. Çakır, en son 1999 yılında iki adaylı bir seçim yapıldığına dikkat çekerek seçim atmosferinden çok mutlu olduklarını seçimlerden üyelerin büyük bir çoğunluğunun oyunu alarak zaferle çıkacaklarını söyledi.
Çakır, adaylığa 'değişim' parolasıyla talip olduklarını söyledi. Başkan olmaları durumunda en önemli projelerinin yönetime herkesin ulaşabileceği bir yapı kurmak olduğunu anlatan Çakır, "Değişim ihtiyacına vurgu yaparak 'değişim zamanı' dedik. Bu düşüncemiz sektörümüzün geniş kitlesi tarafından kabul gördü. En önemlisi ulaşılabilir bir yönetim anlayışını getirmeye çalışacağız.
Sektörümüz krizde sorunlar çokça birikmiş durumda. El birliği ile sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Samimi ve iyi iletişim kurarak üyelerimizle böyle bir hizmet anlayışı getireceğiz." dedi. Bu değişime üyeleri davet etmek için bu tür toplantıların önemli olduğunu belirten Çakır, odaya kaydı olan tüm üyeleri 9 Mayıs'ta oy kullanmaya çağırdı.
Deniz Ticaret Odası'nın su sporcusundan gemi adamına, balıkçısından armatörüne kadar çek geniş bir yelpazede üyeye hitap ettiğine de dikkat çeken Çakır, sektöre getirecekleri yeni projelerini şöyle anlattı; "Projelerimiz var. Elbette bu projeler Deniz Ticaret Odası'nın mali ve insan kaynaklarıyla kısmen yapılabilir. Esas olan tüm sektör paydaşlarını işin içine çekerek ulusal ve uluslar arası fonlardan bu projelere katkı sağlayarak hayata geçirmek için gayret sarf edeceğiz. Sektörümüz Cumhuriyetimizin 100. yıl hedeflerine kendini uyarlamak zorunda. Bunun alt yapısını özellikle ithalat ve ihracatta ki deniz taşıma kısmına kendini uyarlayıp orada ki artacak paydan kendine almak zorunda."
Seçim çalışmaları kapsamında kendi listesindeki her meclis üyesi seçilecek adayın kendi meslek grupları içerisinde çalışmalar yaptığının altını çizen Çakır, bundan sonra oda üyelerini sandığa oy vermeye getirecek bir çalışma sürdüreceklerini dile getirdi. Yaklaşık 6 aydır çalıştıklarına dikkat çeken Çakır, " Mevcut durumda 8 bin 200 üyenin oy kullanabilir. Ancak geçmiş yıllarda ki seçimler dikkate alınırsa 5 bin ile 6 bin arası üyenin oy kullanacağını tahmin ediyoruz. Seçime katılan üyelerin büyük çoğunluğunun oylarını alacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu. Çakır'ın seçim vaatleri arasında şunlar var:
* İyi yönetişim ilkeleri benimsenecek
* Meslek grupları yeniden yapılandırılacak
* Sektörün sorunları güncellenecek
* Mavi hat kurulacak
* Acil Durum Kriz Masası kurulacak
* DTO üyelerine sosyal avantajlar sunulacak
* 2023 hedefi belirlenecek
* Proje, düşünce havuzları oluşturulacak
* Denizcilik sektör envanteri hazırlanacak
* İstanbul süper denizcilik ve kümelenme merkezi olacak
* Bilgi paylaşım platformu kurulacak
* Uğrak limanlara DTO temsilcilikleri kurulacak
* Uluslar arası alanda güçlü temsilcilik sağlanacak
* Hedef pazarlara iş gezileri düzenlenecek
* Sivil toplum örgütleri ile eşgüdüm sağlanacak
* Türk Bayrağı'na dönüş özendirilecek
* Amatöre denizcilik desteklenerek teşvik edilecek
* Deniz teknolojileri Ar-Ge ve uygulama merkezi kurulacak
* Deniz dostluk grubu kurulacak
* Denizcilerin yurtiçi ve yurtdışı başarıları ödüllendirilecek
* Bölgesel Navlun Borsasının kurulması için çalışmalar yapılacak
* Koster filosunu yenileme çalışmaları yapılacak
* İç sularda taşımacılık teşvik edilecek
Soru üzerine Piri Reis Üniversitesi tartışmaları hakkında konuşan Çakır, "Piri Reis Üniversitesi denizcilik üniversitesi değildir. İçerisinde denizcilik fakültesinin bulunduğu bir üniversitedir. Sözlerinden eğitime veya üniversiteye karşı olduğum anlaşılmasını istemem. Ancak mevcut yönetimin Piri Reis Üniversitesini bir tabu gibi yüzyılın projesi olarak lanse etmesine de karşıyım. Seçildiğimiz takdirde kar- zarar hesaplaması yaparak Piri Reis Üniversitesi hakkında inceleme yapacağız. Bunun sonucunda da üyelerimizi bilgilendireceğiz" dedi.
Adaylarımız son ana kadar gizli
Seçimlerde girecekleri meslek grupları adaylarının belirlendiğini ifade eden Çakır, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmalarımızı belli bir strateji çerçevesinde yürütüyoruz. Meslek grupları adaylarımız yoğun bir şekilde seçim çalışmalarını devam ettiriyorlar. Ancak şimdilik bu isimleri kamuoyuna açıklamayı düşünmüyoruz.
Başarısız bulunursam Başkanlığı bırakırım
Gazetecilerin "Seçilirseniz Başkanlığı ne zaman bırakacağınıza dair bir yol haritanız var mı? soruna Çakır şu cevabı verdi: "Seçildiğimiz takdirde 4 yıllık hizmetim üyelerimiz ve kamuoyu tarafından başarısız bulunursa Başkanlık görevi bırakacağım"
Türk Bayraklı gemi sayısını arttıracağız
"Denizcilik filosundaki Türk Bayraklı gemi sayısının yeterli değil. Bunu arttırmak için çalışmalar yapacağız diyen Çakır, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Yabancı finans kuruluşlarının Türk bayrağına karşın olumsuz yorumları var. Bu yorumları değiştireceğiz. 22 buçuk milyon DVT'lik potansiyelin olabildiğince Türk bayrağında olması önemli.