KKTC çıkış yolunu 'vergi cenneti' olmakta arıyor
KKTC, ekonomisini canlandırmak için 'vergi cenneti' olma yönünde adım attı: Yabancı şirketlerden sadece yüzde 2.5 vergi alınacak. KKTC yöneticileri, Türkiye'nin çifte vergilendirmeyi önleme yasası çıkarmasını istiyor
KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz, bir süre önce çıkarılan "Uluslararası Finans Şirketleri Yasası" ile KKTC'nin Türkiyeli şirketler için de önemli bir vergi avantajı sağlayan ülke haline geldiğini söyledi.
Deniz, Türkiyeli şirketlerin diğer ülkelerde yaptıkları ticari faaliyetlerin KKTC'de açacakları bir büro ile yapmaları halinde kendilerinden yalnızca yüzde 2.5 vergi alınacağını bildirdi.
Türkiye merkezli şirketlerin yurtdışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları Türkiye'ye transferinde yüzde 2.5 dışında vergi alınmayacağını belirten Deniz, Türkiye'de de çifte vergilendirmeyi önleyecek düzenleme yapılmasını beklediklerini kaydetti.
AB ile anlaştık
Bu uygulamanın Hollanda, Lüksemburg, Licthensten ve Güney Kıbrıs'ta uygulandığını belirten Deniz, bu yasanın KKTC'nin ekonomisi için önemli bir açılım olduğunu söyledi.
Türkiye merkezli şirketlerin, yurtdışında vergi avantajı olan ülkelerde şirketler kurduğunu, aynı ilgiyi KKTC'ye de beklediklerini söyleyen Deniz, KKTC'nin uluslararası statüsünün buna engel olup olmayacağı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:
"AB yetkilileriyle görüştük. Yeşit Hat tüzüğü, KKTC'de üretilen malların 1960 tarihinde var olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin malı olarak kabul ediliyor. Biz bunun sermaye hareketleri için de geçerli olmasını istedik. Onlar da bunu kabul ettiler. Yani AB ülkeleri nezdinde de KKTC'de kurulmuş bir şirketin ticari faaliyetleri konusunda bir sorun yaşanmayacak. Diğer önemli konu ise TBMM'den geçecek bir yasayla KKTC'de yüzde 2.5 olarak alınan vergiden sonra Türkiye'de de bir daha vergi alınmamasının sağlanması."
Güney'den şirket çekebiliriz
AB üyeliği öncesi Güney Kıbrıs'ta bu tür şirketlerin sayısının 50 bin dolayında olduğunu, şu anda bu sayının 90 bine çıktığını belirten Deniz, şöyle devam etti:
"Ama orada vergi oranı yüzde 10. Bizdeki vergi oranı da yüzde 2.5. Güney'den buraya şirket çekebiliriz."