Türkiye gemi inşasında söz sahibi
Türkiye'nin gemi inşasında söz sahibi ülke konumuna geldiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tersane sayısının 71'e yükseldiğini, 52'sinin ise yapımının sürdüğünü söyledi.
Bakan Yıldırım, Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ile ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 87'nci yılının kutlandığını hatırlattı.
Kabotaj Kanunu ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında sadece Türkiye'nin kendi limanları arasında kısıtlı taşıma kapasitesine sahip olan Türk deniz ticaret filosunun, bugün dünyanın her yerindeki yabancı limanlar arasında geniş kapsamlı taşıma kapasitesine eriştiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Türkiye, dünyada gemi inşasında söz sahibi ülke konumuna geldi. 10 yıl önce 37 olan tersane sayısı 71'e yükseldi. 52 tersanenin yapımı ise sürüyor. Daha birkaç yıl önce ülke olarak çok gerilerde olduğumuz bu sektörde şimdi ilk 6'da olmamızın gururunu yaşıyoruz. Başlatılan eğitim ve denetim seferberliği ile hayal bile edilemeyen başarılar gerçekleştirilerek, Türk bayraklı gemilerin 'kara liste'den 'beyaz liste'ye geçmesi sağlandı. Tersane kapasitemiz 10 yılda 5,5 kat büyüdü ve bu süre zarfında 13 milyar dolarlık gemi ihraç edildi. Ülkemiz bir yandan denizcilikle ilgili uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmaya başlarken, bir yandan da bu örgütlerin yönetiminde söz sahibi ülke haline geldi."
Yolcu taşımacılığı 6 kat arttı
Bütün bu çalışmalar ve deniz taşımacılığında ÖTV'siz yakıt uygulaması neticesinde özellikle kabotaj hatlarındaki yolcu taşımacılığında 6 kata yakın artış yaşandığının altını çizen Yıldırım, 10 yıl önce 14 bin kişinin çalıştığı sektörün, 24 bin kişiyi istihdam eder hale geldiğini belirtti.
Türk denizcilere güvendiklerini ve denizciliği daha ileri noktalara taşımak için çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi, global rekabet ortamında gücümüzü ve ekonomik etkinliğimizi artıracaktır. Atatürk'ün Türk milletine bayram olarak armağan ettiği Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nın 87. yıl dönümünü hep birlikte kutlarken Türk denizciliğinin önemli ismi Barbaros Hayrettin Paşa başta olmak üzere tüm denizcileri rahmetle anıyoruz."
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
BİSTEK Gemi Elekt..
BAFA Su Ürünleri
EMİROĞLU Denizcil..
OZKAN Denizcilik
NEOPLİS Otel
İSTANBUL34 Vap. H..
CANAS Petrol ve G..
PAK Kimya
TEMEL REİS Shippi..
ESRA Denizcilik
...