Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Karadeniz'deki Hamsi stoğu sevindirdi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait R/V Bilim-2 araştırma gemisinin "Hamsi Stokları İzleme Projesi" kapsamında Karadeniz'de yaptığı araştırmalardan hamsi stoğu ile ilgili sevindirici haberler geldi.

Karadeniz'de çalışmalarını sürdüren araştırma gemisi, ana makinenin soğutma pompasındaki arıza nedeniyle Sinop Limanı'na demirledi.

Gemide görevli ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ve yaptıkları araştırma hakkında bilgi verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK KAMAG programınca desteklenen Hamsi Stoklarını İzleme Projesi kapsamında, İçel'in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait R/V Bilim-2 Araştırma gemisi ile yaklaşık iki hafta önce İstanbul'dan denize açıldıklarını belirten Gücü, 11 araştırma görevlisi ve 18 gemi idare personeli ile Karadeniz'de hamsi stoğunu araştırdıklarını söyledi.

- Hamsi stoğu "yüz güldürecek" müjdesi

Hamsi stoğu ile ilgili elde ettikleri verilerin sevindirici olduğunu vurgulayan Gücü, şöyle devam etti:

"Biz 15 gündür denizdeyiz .Çok ilginç sonuçlar bulduk. Hiç beklemediğimiz yerlerde bol miktarda hamsiye rastladık, bunların hepsi yumurtalı. Kısmetse bu hamsiler ve özellikle yumurtadan çıkacak yavrular hayatta kalabilirlerse bu sene iyi bir avcılık sezonu olacağını umuyoruz. Bulgularımız onu gösteriyor. Üreme dönemlerinde hiç bir sorun yok. Kimyasal ve su analizleri yapılıyor. Kasım ayında havaların soğumasıyla beraber açıkta gördüğümüz hamsiler sürüler oluşturarak bizim kıyılarımıza gelecek ve balıkçılarımız da bunları avlayacak."

- " Bir günde denizden ne kadar az balık çıkartırsak piyasa o kadar uzun süre canlı kalır"

Hamsi stoğunun iyi değerlendirilmesi için, balıkçılara kota uygulanması ve avcı baskısının azaltılması yönünde önerilerde bulunan Gücü, "Hamsiyi en iyi şekilde değerlendirebilmek için geçen senelerde olduğu gibi filonun aynı anda balığın üzerine saldırıp olanca balığı bir anda çekmemesi gerekir. Bu durumu her sene yaşıyoruz. Filo gelen balığa birden hücum ediyor. Pazar doyuyor, fiyatlar düşüyor, kalan hamsi de balık unu fabrikalarına gidiyor" dedi.

Bu sebepten vatandaşların doğru dürüst hamsi yiyemediklerine işaret eden Gücü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Balıkçı da iyi para kazanamıyor. Çünkü Balık unu için fabrikalara giden balık her zaman piyasaya gidenden çok daha düşük fiyata satılıyor. Bunun önüne geçebilmek için de kota uygulanmasını öneriyoruz. Günlük avcılık şiddetini, her gün denizden çekilen hamsi miktarını azaltmaya yönelik önlemler öneriyoruz. Ancak balıkçılarımız buna pek rağbet göstermiyorlar. Çok yoğun baskı uyguluyorlar ve bu kararların alınmasına engel oluyorlar. Örneğin balıkçı ağlarında 24 metre kararı var, gırgırların 24 metrenin altına girmesine izin vermeyen bir yasa çıktı. Çok doğru bir yasa. Hatta bunun 50 metre olması gerekiyordu. Çok büyük kıyamet kopardılar. Bunlar hep bir günde denizden çıkartılan balık miktarını azaltmaya yönelik uygulamalar. Bir günde denizden ne kadar az balık çıkartırsak piyasa o kadar uzun süre canlı kalır, balık da değerini bulur. Bunu bir türlü anlatamadık. Bu konular bizim projenin amaçlarından bazıları."

- "Her yıl İğneada'dan Hopa'ya kadar kıta sahanlığı taranarak bu çalışmaları yapıyoruz"

Hamsi Stoklarını İzleme Projesi'nin 2011 yılında başladığını, şu anda dördüncü araştırma seferini yaptıklarını söyleyen Gücü, proje ile ilgili ise şunları kaydetti:

"Proje kapsamında 2011-2012 sezonunda iki sefer yaptık. 2012-2013 yılında 2 ay Karadeniz'de uzun bir sefer yaptık . Dördüncüsü olan seferimize 12 Temmuz'da İstanbul'dan başladık. Önce İğneada tarafını tamamladık. Havaların iyi gitmesiyle birlikte açık istasyonları da tamamladık ve Samsun önlerine kadar geldik. Her yıl İğneada'dan Hopa'ya kadar kıta sahanlığı taranarak bu çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımız kıyıdan 100-110 mil açığa kadar geniş bir alanı kapsıyor. Bundan sonra da doğuya doğru bütün kıyıyı tüm ekonomik münhasır alanımızı ve tüm kıyıyı kaplayacak şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gemide 11 araştırma görevlisinin yanı sıra,18 gemi idare personelimiz mevcut."

Doç. Dr. Gücü, en geç ağustos ayının ilk haftasında araştırmayı tamamlamayı hedeflediklerini, araştırmanın sonuçlarını da en kısa zamanda raporlaştırarak başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili makamlara sunacaklarını bildirdi.

- Araştırmayı 30 yıllık gemi ile yapıyorlar

Araştırma yaptıkları geminin 30 yıllık bir gemi olduğunu ve bu nedenle bazı sorunlar yaşadıklarını da dile getiren Gücü, "ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait 40 metre boyunda, 9 metre genişliğindeki R/V Bilim-2 araştırma gemisi tam 30 yaşında. 20 yıl önce de bu gemiyle araştırma yapılıyordu. Geminin bu yıl ciddi bir bakıma girmesi lazım. Yoksa bu gemiyle bir daha araştırma yapmamız mümkün olmayacak" diye konuştu.



Eklenme tarihi: 25.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRANMAR Denizcili..
 ARSLAN Shipping
 ORTA DOĞU TEKNİK ..
 MED MARİNE HOLDİN..
 APEKS Denizcilik
 TUNCMETE Denizcil..
 OSMAN VE YAŞAR EK..
 YENAL Denizcilik
 YALTUR
 LAGON Shipping De..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim