Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
7 yeni yat limanı ihalesi için düğmeye basıldı
Türkiye'nin yat limanı kapasitesinin 2015 yılında 20 bine, 2023 yılında 30 bine ulaşması bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı 5 yat limanının inşası devam ederken, 7 proje de yap-işlet-devret modeliyle ihale için gün sayıyor.

Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) bu yıl hazırladığı sektör raporuna göre, 2012'de hizmete açılan marinalarla birlikte sektöre 'bin' yeni kapasite eklendi. Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletme belgeli 18 yat limanı, turizm yatırımı belgeli 15 yat limanı bulunuyor. Diğerleri ise "çekçek yeri" statüsüyle faaliyet gösteriyor. Özel sektör yatırımları da artarak devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı 5 yat limanının inşası devam ederken, 7 proje de ihale için gün sayıyor. 20 bine yaklaşan yat bağlama kapasitesinin, 2023'te ise 30 bine çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye'de 46 yat limanı ve çekek yeri var

Dünya gazetesinde yer alan bilgilere göre İtalya'nın 6.500 km uzunluğundaki kıyılarında 380, İspanya'nın 4.964 km uzunluğundaki kıyılarında 96 yat limanı var. Türkiye'nin kıyı uzunluğu 8.333 km, sadece 46 yat limanı ve çekek yeri bulunuyor. 1 milyona yakın yatın bulunduğu Akdeniz çanağında marina kapasitelerinin yüzde 75'ini Fransa, İspanya ve İtalya oluşturuyor. Fransa'nın 227 bin, İtalya'nın 128 bin bağlama kapasitesi var.

Marinacılık sektörü 2012'de % 4.5 büyüdü

YİD modeliyle bugüne kadar 7 yat liman yapıldı. Bu projeler şöyle sıralanıyor: Didim, Çeşme, Sığacık, Yalova, Mersin, Alanya ve Kaş yat limanları. Kamu liman ve marina yerlerinin devri özel sektörü geliştiriyor. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı ve inşası süren 5 yat limanı projesi bulunuyor. Dalaman Yat Limanı, Datça, Gazipaşa, MuğlaÖren ve Kumkuyu yat limanları. Haliç'in ihalesi dün yapıldı. 7 yat limanı için ihale hazırlığı var. Sektörün gündeminde yer alan yeni ihaleler şunlar: İzmir Karaburun, Silivri, Tekirdağ, İzmir Çeşme Şifne, İzmir Seferihisar, İzmir Yeni Foça ve Balıkesir Avşa Adası Türkeli Yat Limanı. Sektör yetkililerin projeksiyonlarına göre 1 milyar dolarlık yatırım planı var. Eğer projeler gerçekleşirse marina, çekçek yeri sayısı 80'i bulacak. Bakanlık sektör 10 milyar dolar gelir yaratan bir sektöre dönüşmesi için teşvik ediyor.

Sektör yetkilileri 40 marina daha yapılması gerektiği görüşünde. Mevcut marinalar 70 bine ulaşan Türk tekneleri için bile yeterli değil. Bu sayı yaz aylarında yabancılarla birlikte 100 bini geçiyor. Her yıl 1500 - 2000 yeni tekne katılıyor. İspark da marinacılık sektörünün yeni oyuncusu oldu ve İstanbul'da 10 marina yapmak istiyor.

Kaynak: Turizmdebusabah
Eklenme tarihi: 26.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GULET POINT Yacht..
 İLKE Denizcilik
 ASYELKEN Gemi Ace..
 DADAYLILAR Shippi..
 EKOL Denizcilik
 ONUR Makina San. ..
 MEGASTAR Daily Bo..
 CSR Denizcilik Sa..
 ELKENZ Denizcilik..
 ÇETİNKAYA Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim