Enerji Gemisi ''Orhan Bey'' denize indirildi
Karadeniz Holding tarafından üretilerek işletilen enerji gemilerine bir yenisi daha eklendi. Lübnan’a gönderilecek olan “Karadeniz Powership Orhan Bey” gemisi denize indirildi.
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz, “Karadeniz Powership Orhan Bey” gemisinin Lübnan'ın elektrik üretimini karşılaması için 5 Ağustos'ta bölgeye gönderileceğini belirterek,
"Gemimiz Lübnanlı kardeşlerimize elektrik sağlamak amacıyla Karadeniz Powership Fatmagül Sultan'ın ardından Lübnan Ulusal Elektrik Şebekesi'ne bağlanacaktır. Povvership'lerimizi Lübnanlı kardeşlerimizin refah seviyesine ve ekonomisine katkı sağlaması amacıyla gönderiyoruz" dedi.
Karadeniz Holding tarafından üretilen Karadeniz Powership Gemisi'nin denize indirilmesi töreninde konuşan Karadeniz, yüksek katma değer üretimi ve ihracatı anlamına gelen enerji üreten gemilerin sayısının artması gerektiğini söyledi. Karadeniz, "Powership projemiz, tasarımından mühendisliğine, inşasından finansmanına kadar yerli olup Türkiye'de tasarlanan ve hayata geçirilen bir projedir. Bugün itibariyle ürettiğimiz enerji gemilerimizin sayısı 7'ye ulaşmış ve toplam elektrik üretim kapasiteleri bin 250 megavatı aşmıştır" dedi.
Yerli enerji gemisi tasarım ve üretiminde daha iyi noktalara gelmeyi hedeflediklerini aktaran Karadeniz, Karadeniz Holding'in kara santrallarıyla da Türkiye'den ilk enerji ihraç eden şirket olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: "Halen Musul'a 150 megavat düzeyinde elektrik ihraç etmekteyiz. Şu anda Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. 136 megavatlık yedinci enerji gemimiz Orhan Bey de, Lübnan'lı kardeşlerimize elektrik sağlamak amacıyla Karadeniz Powership Fatmagül Sultan'ın ardından Lübnan Ulusal Elektrik Şebekesi'ne bağlanacaktır. Powership'lerimizi Lübnanlı kardeşlerimizin refah seviyesine ve ekonomisine katkı sağlaması amacıyla göndermekteyiz."
Türkiye'de şu anda projesi olup da yapamayacağımız gemi yok
Deniz Ticaret odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, enerji sektörünün en yüksek katma değer üreten sektörlerden olduğunu belirterek, Türkiye'de gemi inşa sektörünün büyük gelişim kaydettiğini belirterek, "Türkiye'de şu anda projesi olup da yapamayacağımız gemi yok. Dünya çapında bilinen bir unvana sahibiz. Ama böyle bir sanayi kolu şu anda devletlerin rekabetinden dolayı gerçekten hak etmediği bir yerde, haksız rekabetle karşı karşıya" dedi.
Gemi Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 megavat kapasiteyle üretim gerçekleştirecek Karadeniz Powership Orhan Bey, 136 megavat kurulu gücündeki çok yakıtlı elektrik üretim grupları, 4 adet yüksek gerilim trafosu, atık ısılardan da elektrik üretebilen yardımcı ekipmanları, 10 gün kesintisiz elektrik üretim imkanı veren yakıt kapasitesine sahip. Karadeniz Powership Orhan Bey'in yapımında 4 bin 500 ton çelik, 320 kilometre kablo ve 800 ton boru kullanıldı. Tamamen Türk mühendisleri tarafından Tuzla Sedef Tersanesi'nde yapılan gemi için bir milyon adam/saat iş gücünden yararlanıldı. Lübnan hükümeti ile imzalanan sözleşme kapsamında Karadeniz Powership'ler, Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 megavat kapasiteyle üretim gerçekleştirecek. Lübnan'da devreye giren ilk Powershipolan "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan" 183 megavatlık kapasiteyle Nisan 2013'te Beyrut'ta elektrik üretimine başlamıştı. Karadeniz Holding, iki enerji gemisiyle Lübnan'ın tüm elektrik ihtiyacının yüzde 20'den fazlasını sağlıyor olacak.
Bakan Yıldız: Orhan Bey gemisi Lübnan’da hizmet verecek
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tuzla’da törenle denize indirilen Orhan Bey'in gemisinin Lübnan’da hizmet vereceğini söyledi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz Powership Orhan Bey Gemisi’nin denize indirme törenine katıldı. Yıldız, törenin ardından gemiyi gezdi. Beraberindekilerle gemiyi dolaşan Bakan Yıldız, gazetecilere açıklama yaptı. Denize indirilen geminin özelliklerinden bahseden Yıldız, “Bugün burada Türkiye’nin gerek tersanecilikle alakalı gerekse enerji sektörü ile ilgili dönüm noktalarından birini yaşadığımız ve sevindiğimiz bir törene hep beraber şahitlik yaptık. Yüzer santrallerimiz dünyanın dört bir yanında ihtiyaç olan mevkilerde bunları kurup işletebiliyorlar. İnşallah bu gemi Lübnan’da hizmet verecek. Lübnan’daki kardeşlerimize oradaki komşu ülkemize bu hizmeti vermiş olacaklar. Daha önce burada yaptığımız törende Irak’a ve Pakistan’a da giden gemilerimiz olmuştu. Onlar hizmetlerine devam ediyorlar. Tabiî ki bu kadar büyük işlerde problemler olmaz değil, önemli olan bu problemleri aşmaktır. İnşallah biz de Karadeniz Holding’in yanındayız. Problemlerinin aşılmasında her zaman kendilerine destek olacağız. Ben kendilerini tebrik ediyorum. Çalışan herkesin ellerine sağlık.” ifadelerini kullandı.
Yıldız, Barzani’nin Türkiye ziyaretine ilişkin soruya da “Bölge ile alakalı Suriye ve Irak ile alakalı bir kısım konular gündeme gelecek. Enerji bunların ayrılmaz bir parçası. Gündeme geldiğinde görüşlerimizi paylaşacağız.” cevabını verdi.