Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer pazarı hızla büyüyor
Kruvaziyer turizmi hızla büyümeye devam ediyor. Yolcu ve pazar payını hızla arttıran kruvaziyer turizminde, son 13 yılda 167 tane yeni gemi operasyona başladı. Pazarın büyüklüğü 20 milyar dolar, yolcu sayısı ise 21 milyona dayandı. Türkiyeli tatilcilerin kruvaziyer turlarına olan ilgisi artıyor. Yıl sonuna kadar toplamda 50 bin Türk turistin kruvaziyer gemileri ile seyahat edeceği hesaplanıyor.

Dünya Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV, Türk tatilcilerin de son yıllarda yeni tatil tercihi olan kruvaziyer seyahatini araştırdı. Programda Türkiye’ye neden her yıl daha büyük gemilerin geldiğine cevap aranırken, kruvaziyer turizminin dünyadaki ekonomik büyüklüğü araştırıldı. Son 10 yılda Türkiye’ye gelen kruvaziyer sayısı ikiye katlanırken, bu gemilerle gelen turist sayısı aynı dönemde beş kat arttı. Çünkü operatörler, Türkiye limanlarına artık büyük gemilerini göndermeye başladı. İlk sekiz ayda bine yakın gemiyle 1.4 milyon turist geldi.

Tatillerini bu gemilerde yapmak isteyen Türk vatandaşların sayısı da her geçen gün artıyor. "Her hafta 500 Türk yolcusunu bu gemilere gönderiyoruz" diyen MSC Koordinatörü Savaş Ercan sektördeki gelişimi şu sözlerle anlatıyor: “MSC olarak bizim yıllık Türkiye’ye 100 seferimiz var. Fakat sadece sayı olarak bakmamak lazım. Gelen gemilerin yolcu kapasiteleri de artıyor, artık daha büyük gemiler geliyor. Geçen yıl İzmir Limanı’na 286 gemide 510 bin yolcu gelirken bu sene, 200 seferde 550 bin yolcu planlanıyor. Gelen gemilerin büyüklüğü her geçen gün artıyor.”

ÇOK BÜYÜK BİR PAZAR VAR

İzmir, kruvaziyer gemilerin Türkiye’de en çok tercih ettiği üçüncü liman olarak öne çıkıyor. İlk sırada ise İstanbul, ardından ise Kuşadası geliyor. Zamanla kruvaziyer turizminin ülke geneline yayılacağını dile getiren Ercan, bazı seferlerin İzmir’den Çeşme’ye gittiğini belirterek şöyle konuştu: “Gemiler kiralanarak, bugün Ege adaları seferleri yapılıyor, Karadeniz ve diğer bölgeler keşfedilmeyi bekliyor. Belki yarın başka firmalar da gemi kiralayarak buralara sefer koyabilir. Çünkü sadece Türkiye değil, arkasındaki Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler de Türkiye’nin pazarı. Bu büyük pazarın belki de sadece yüzde 20’si kullanılıyor veya kullanılmıyor.”

Her hafta 500-600 Türk yolcuyu bu gemilere gönderdiklerini söyleyen Ercan, “Hatta Türkiye’ye uğramayan gemilerin destinasyonlarına katılmaları için uçakla Türk yolcuları o limanlara gönderiyoruz. Ramazan Bayramı’nda Miami’ye giden bir gemimizde 700 Türk misafir rezervasyon yaptırdı. 500 eurodan başlayan gemi tatiline ilgi artarak devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye’ye 2012 yılında irili ufaklı yaklaşık bin 600 yolcu gemisi geldi. Bu gemilerle 2 milyon yolcu seyahat etti. Bu yıl ilk 8 ayda ise Türkiye'ye gelen kruvaziyer ve yolcu gemisi sayısı 936'ya çıkarken, bu gemilerle gelen yolcu sayısı da 1.4 milyon oldu.

KRUVAZİYER GEMİLERİNE 22 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Geçen yıl, kruvaziyer gemileriyle 20 milyondan fazla yolcu seyahat etti. Bu yıl ise yolcu sayasının 21 milyona ulaşması bekleniyor. Artan ilgi, operatörleri daha büyük gemi inşa etmelerine teşvik ediyor. Son olarak dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden Norwegian Cruise Line, Almanya’daki Meyer Werft tersanesine 4 bin 200 yolcu kapasiteli iki yolcu gemi siparişi verdi. Gemilerin inşa maliyeti yaklaşık 1.4 milyar dolar. Sadece iki gemi için verilen bu fiyat, Türk gemi inşa sanayinin iki yıllık ihracatı büyüklüğüne sahip.

CLIA verilerine göre; 2000 ile 2013 yılları arasında tam 167 adet kruvaziyer gemisi operasyona girdi. Sadece geçen yıl servise giren yüzen şehir sayısı ise 14. İki yıl içinde yüksek yolcu kapasiteli 10 geminin daha denize girmesi bekleniyor. 2011 ile 2015 yılları arasında kruvaziyer gemilere yapılan yatırım tutarı ise 22 milyar dolar.



Kaynak: Dünya (Murat Erdoğan)
Eklenme tarihi: 24.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFEMAY Denizcilik..
 SUNSAİL
 KAYIKHANE
 İBC GÜLER
 GÜLHAN Denizcilik
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 ULUSAL Denizcilik
 MOBYDİCK Yat
 KORAL Ship
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim