Armatörler dümeni borsaya kırdı
Denizcilik sektörü, 'borsaya doğru dümen kırdı. Denizcilik Müsteşarlığı, sektörde yaşanan finansman sorununu çözmek için 'deniz yatırım ortaklığı' adıyla yeni bir model oluşturmak üzere kolları sıvadı. Model için gayrimenkul yatırım ortaklığı örnek alınıyor. Denizcilik Müsteşarlığı'nın verdiği gemi ve tersane yapımı, liman işletmeciliği izinleri teminat gösterilecek. Bu izinler üzerinden kredi ya da finansman bulunacak. Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, modelin esasları hakkında bilgi verdi.
Gönülalçak, Denizcilik Müsteşarlığı'nın, denizcilik sektörüyle ilgili bazı izinler verdiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu izinler teminat gösterilecek. Gayrimenkul yatırım ortaklığında nasıl işlem yapılıyor? Tapuyu gösteriyorsunuz, onu ipotek edip, üzerinden kredi sağlıyorsunuz. Denizcilik Müsteşarlığı'nın işletme izinleri de gayrimenkullerin tapuları gibi değerlendirilebilir mi? Bunlar üzerinden kredi sağlanabilir mi? Bu yönde bir çalışma yapıyoruz."
HALKA AÇIK ŞİRKET
Bunun gerçekleştirilmesi durumunda 'deniz yatırım ortaklığı'nın oluşturulacağını bildiren Gönülalçak, "Burada bir finans birikimi oluşturup, onu denizcilik sektörüne kullandırmayı hedefliyoruz" dedi. Deniz yatırım ortaklığının, sektörde yaşanan finansman sorunun çözümünde önemli bir paya sahip olacağını vurgulayan Gönülalçak, "Liman, tersane ya da gemi yapımında yaşanan sıkıntı, bu kanalla sağlanacak finansmanla ciddi biçimde aşılabilir. Finans sorunu çözülürse, denizcilik alanında çok büyük adım atılır" dedi.
'Maliye, İMKB ve SPK ile temastayız'
Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının borsada işlem gördüklerini vurgulayan Gönülalçak, "Arzumuz böyle bir model geliştirmek. Borsa'da halka açık bir model. Deniz yatırım ortaklığı oluşturabilirsek, bunu ilgili kurumların Sermaye Piyasası Kurulu, Maliye Bakanlığı ve İMKB'nin kabul etmesi gerekiyor. Bunlarla bazı öngörüşmelerimiz de var" dedi.