İstanbul Boğazı'nda deniz ulaşımı hızlanacak
Deniz yolunu yeniden cazip hale getirmeyi amaçlayan Şehir Hatları, Boğaz'da yolculuğu yeni gemilerle yapmak üzere harekete geçti. Önümüzdeki yıl Boğaz'a inecek 10 gemi ile yolculuklar yüzde 25 kısalacak.
Marmaray'ın hizmete girmesiyle özellikle Kadıköy - Eminönü ve Üsküdar - Eminönü arasındaki vapurları kullanan yolcular Marmaray'ı tercih etmeye başladı. Yolcular için deniz yolunu yeniden cazip hale getirmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları harekete geçti ve daha hızlı, daha güvenli ve konforlu 10 yeni geminin ihalesini yaptı. Yenilenen iskeleler, inşa edilen modern ve panoramik gemilerin ardından ihale edilen 10 gemiden 4'ü ilk etapta hizmete girecek. İlk gemi ise 2014 yılında denize inecek.
YOLCULUK SÜRELERİ KISALACAK
Vatandaşların deniz yolunu daha fazla kullanması amacıyla Şehir Hatları filosuna katılacak 10 gemi, boğazda şehir hatları vapurlarıyla birlikte hizmet verecek. 700 kişilik oturma kapasitesine sahip olacak olan yeni gemilerin önemli özelliklerinden biri de engelli yolcuların erişimini daha da kolaylaştırması olacak. İki yönlü hareket kabiliyetine sahip olacak yeni gemiler, iskelelere de iki yönüyle yanaşabilecek. Yanaşma süresinin kısalacağı gemiler sefer başına yüzde 25 yakıt ve zaman tasarrufu sağlayacak, yolculuk süreleri kısalacak. İBB tarafından ihalesi 28 Ekim'de yapılan 10 gemiden ilki 360 gün sonra Boğaz'a inecek. İlk etapta hizmete girecek 4 gemiden geri kalanı ise birer ay arayla hizmete alınacak ve 450 gün sonunda Boğaz'da 4 yeni gemi yolcu taşımaya başlayacak.
ARTIK KİMSE DENİZE DÜŞMEYECEK
Yeni gemilerde şu an Harem - Sirkeci hattında kullanılan arabalı feribotlardaki gibi hidrolik kapaklar bulunacak.
Yolcuların iniş sırasında denize düşmelerini engelleyen bu yapı yeni gemilerde de uygulanacak ve yaşanacak kazaları sıfıra indirecek. Şehir Hatları ayrıca eski vapurlarda da denize düşmeyi sıfıra indirecek hidrolik iskele sistemini kurmaya başladı. İlk olarak İstanbul-9 isimli eski vapurda başlayan uygulama bir yıl içerisinde tüm eski vapurlarda uygulanacak. Hidrolik iskele sayesinde yolcuların, vapur yanaşmadan iskeleye atlamasının ve bu esnada yaşanan denize düşmelerin de önüne geçilmiş olacak.