Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemi yan sanayicileri kümeleniyor
Gemi yan sanayisini uçuracak kümelenme projesinde geri sayım başladı. Yatırım değeri 1 milyar dolara yaklaşan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk kazma çok yakında vuruluyor.

Dışa bağımlılığı azaltacak GİOSB’de, 87 firma yerini ayırdı. Liman, teknopark ve Ar-Ge merkezine de sahip olacak bölgeyle yerli üretim payı yüzde 85’e çıkarılacak, ihracat katlanacak.

Denizcilik sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak kümelenme projesi olan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (GİOSB) geri sayım başladı. 2011’de onayı alınan ve Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) tarafından yürütülen projede bürokratik süreçlerde sona yaklaşıldı. Tüm izinler alındı, proje detaylandırıldı. GESAD Başkanı Ziya Gökalp, “Tüzel kişiliği alındı. Kamulaştırma çalışmalarımız için son hukuki süreç tamamlanmak üzere. Yakında inşaat çalışmalarına başlayacağız. 2015’te faaliyete geçmeyi planlıyoruz” dedi. 120 firma kapasiteli organize sanayide 87 firma şimdiden yerini ayırdı. GİOSB’nin faaliyete geçmesi ile gemi yan sanayinde yerli üretim payının yüzde 30’lardan 85’lere çıkarılması planlanıyor. Sektör kümelenme projesiyle gemi yan sanayinde ihracatını da katlayarak artırmayı hedefliyor.

60 milyar $ ihracat yapan Kore model alındı

Projenin sektör için bir milat olacağını ifade eden Gökalp, “Doğrudan doğruya kendi üretimimiz, kendi sanayimiz olacak. Teknoloji üreteceğiz ve marka oluşturacağız” dedi. Projeyi hazırlamadan önce dünyadaki başarılı gemi ihtisas organize sanayi bölgelerini incelediklerini ifade eden Gökalp, “Biz Avrupa’ya da baktık. Uzakdoğu’ya da gittik. Kore’de bizim projemizin aynısı olan kümelenme projesi ile yılda 60 milyar dolar ihracat yapıyorlar. Biz de Yalova’daki GİOSB’nin faaliyete geçmesiyle ihracatımızı katlayarak artıracağız” dedi. Sektörün tüm ihtiyaçlarının burada karşılanabileceğini vurgulayan Gökalp, “Denizcilik sektörüne teçhizat üreten tüm firmalar orada olacak. Dümen üreticisi, ana makine üreticisi ya da vinç üreticisi hepsi bu bölgede olacak” dedi. Gökalp bu bölgeden Tuzla, Yalova ve Ereğli’deki tüm tersanelere hizmet vereceklerinin de altını çizdi.

‘Limanı olan ilk OSB olacak’

Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin toplamda 1 milyar dolarlık bir proje olduğunu ifade eden Gökalp, şu bilgileri verdi: “Şu anki ilk parselimiz 1400 dönüm. Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, ön imalat yapan tesisler, yat üretecek tesisler, gemi sanayi teçhizat üretecek tesisler, Ar-Ge merkezi, idari bina, teknopark bölümü, yeşil alanlar, sosyal tesisler gibi birçok alan yer alıyor. Ayrıca bölgede bir de limanımız olacak. Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Yalova Tersaneler Bölgesi’ne çok yakın bir bölgede, Çiftlikköy beldesinin güneyinde kamulaştırılan bir arazi. Karayolları ve liman bağlantıları şimdiden belirlenmiş olan bir çalışma. Burası limanı olan ilk organize sanayi bölgesi olacak. Modern olacak bu limanın yeri de belirlendi. Burada sıvılaştırılmış LNG tesisimiz de bulunacak.Ayrıca kendi elektriğimizi de kendimiz üreteceğiz. Bunun altyapı planı da hazır.”

Türk tersanelerinin önünü açacağız

Yalova’da kurulacak sanayi bölgesi ile ilk etapta 15 bin kişilik istihdam yaratacaklarını belirten Gökalp, bu proje ile bölgedeki tersanelerin de önünü açacaklarını kaydetti. Ziya Gökalp, şu açıklamayı yaptı: “Bizim Yalova’ya tesis yapmamızın sebebi yüksek katma değeri olan marine ekipmalar üretmek. Tersanelerin de önünü açacağız. Oraya biz gittiğimiz zaman Altınova’daki tersaneler artık yurtdışından malzeme gelecek diye 6 ay kuyruk beklemeyecek. Sektörün yoğun olduğu dönemlerde gemiye göre makine alamadık, makineye göre gemi yaptık. Çünkü makine fabrikalarının elinde makine yoktu. Artık bu tür sıkıntılar yaşanmayacak. Hedefimiz Pendik Tersanesi’ndeki Sulzer Motor Fabrikası gibi bir motor fabrikası. Onun da görüşmelerine başlayacağız. Milli Savunma Bakanımıza bu talebimizi ilettik. Kendi motorumuzu üretmek istiyoruz.”

‘Vergiler zorluyor, kuruluş aşamasında destek bekliyoruz’

Sektörü zorlayan ve uluslararası pazarda yan sanayicinin rekabet gücünü azaltan yüksek vergiler konusunda devletten destek beklediklerini dile getiren GESAD Başkanı Ziya Gökalp, şunları kaydetti: “Bizim şu anda devletimizden istediğimiz vergiler konusunda bize destek olması. Partnerlerimle aynı arenada koşarken benim ayağıma 23 kilo yük bağlıyor. Avrupalı partnerlerimle koşmam isteniyor ama koşamıyorum. Çünkü KDV’yi benden de kaldırması lazım. Yani sektörde marine ekipman üreten firmaların mal alırken KDV istisnası olması lazım. Ben burada gemiye mal veriyorum yüzde 18 KDV bir de yüzde 5 de ek masrafı var 23’e geliyor. Bir sene sonra alıyorum. Bu maliyetler bizi çok zorluyor. Ama benim Hollandalı partnerim 1 lira KDV’sini vermeden o malı buraya gönderiyor. Malı yüzde 18 ucuz kalıyor benden. Fiyat tutturamıyorum yani. Bize de marine ekipmancıları olarak bir kredi sistemi çalıştırılabilir. Hiç olmazsa GİOSB’nin kuruluş aşamasında.”

Çevreci teknolojiler ön planda olacak

Yalova GİOSB, çevreye de duyarlı bir proje. GESAD Başkanı Ziya Gökalp, “Projenin ilk yapıldığı günden itibaren ön araştırma raporuna konulmuş olan arıtma tesislerinde uluslararası ölçülerde en modern teknolojilerin de kullanılacağı sistemler bulunacak” dedi. Avrupa’nın emisyonu azaltma konusunda önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Gökalp, “2015’ten sonra yeni teknolojiye sahip yeşil gemi olarak adlandırılan çevreci gemiler ön plana çıkacak. Biz de çalışmalarımızı bu yeşil teknolojiye ayak uyduracak şekilde yağıyoruz” diye konuştu.


Kaynak: Dünya (Aysel Yücel)
Eklenme tarihi: 02.01.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LİDER Gemi
 GAMMA Shipping
 KALYONCU RoRo Shi..
 CK Shipping
 BEKIR SENGUL Ship..
 REYSAŞ Denizcilik
 DADAYLILAR Shippi..
 TAM Denizcilik
 AYKOP Gemi
 SELEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim