Karamürsel açıklarında gerçekleştirilen tatbikatta TCG Burakreis denizaltısında senaryo gereği hastalanan personel ilk müdahalesi yapıldıktan sonra denizaltıdan helikopterle alınarak hastaneye kaldırıldı.
40 metre derinlikte torpido odasında çıkan yangın, personel tarafından kısa sürede söndürüldü ve 15 metre derinliğe gelinerek, denizaltıdaki duman gemiden atıldı.
Tatbikatta basın mensuplarını bilgilendiren TCG Burakreis Denizaltısı 2. Komutanı Öner Mısırlıoğlu, seyirde hastalık ve yaralanma gibi durumlarda zaman kaybetmeden personelin geminin bulunduğu mevkiye gelen helikopterle sağlık kuruluşlarına ulaştırıldığını söyledi.
Bu kapsamda yapılan eğitimde TCG Burakreis'e helikopterden malzeme transferi de gerçekleştirildiğini ifade eden Mısırlıoğlu, bu faaliyetin ardından dalış yapıldığını kaydetti.
Mısırlıoğlu, "Denizaltı gemilerimiz herhangi bir lojistik bütünlemeye ihtiyaç duymaksızın, harp şartlarında 50 gün süreyle dalışta harekat yapılabilmektedir. TCG Burakreis, dalış faaliyetini tamamlamıştır" diye konuştu.
"Simülasyonla torpido atışı yapıldı"
Mısırlıoğlu, denizaltı gemilerinin karakul sahalarında düşmanı etki altına alabilmek üzere silah olarak klasik ve modern torpidolarla menzilli güdümlü mermi de kullanabildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bu kapsamda harbe hazır olmak üzere atış eğitimleri barış döneminden itibaren icra edilmekte, fiili atış eğitimlerine ilave olarak simülasyon eğitimleri de yapılabilmektedir. TCG Burakreis tarafından simülasyon ortamında torpido atış eğitimi icra edildi ve bu görev tamamlandı. Periskop umkundaki (derinlik) denizaltı gemileri tam olarak satha çıkmadan mevkilerini belli etmek veya diğer harekat ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla dümenleri vasıtasıyla satha gelebilmektedir. Şu anda Burakreis, dümenlerini kullanarak üst yapısını göstermekte ve mevkisini işar ederek bu görev tamamlandı. Denizaltı gemileri dalmış durumdayken bir su üstü hedefini yakalamak veya maruz kaldıkları bir tehditten sakınmak maksadıyla zaman zaman yüksek sürat kullanabilmektedir."
Mısırlıoğlu, üç boyutlu ortamda hareket icra eden denizaltı gemileri için suyun altında yüksek sürat kullanımının diğer tüm hususlarda olduğu gibi yüksek eğitim gerektirdiğini belirterek, TCG Burakreis denizaltısının tatbikatta bu faaliyeti gerçekleştirdiğini söyledi.
"Dalmış durumda yangın eğitimi yapıldı"
Denizaltı gemilerinde dalmış durumdayken herhangi bir dairede yangın çıkması halinde yangını kontrol altına almak, söndürmek ve gemi içindeki dumanın emdirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Mısırlıoğlu, "Gemi personelinden teşkil edilen ve tamirci parti olarak adlandırılan personel görev yapmaktadır. TCG Burakreis'te dalmış durumdayken torpido dairesinde çıkan yangınla mücadele eğitimi icra edildi. Gemi içindeki dumanın dışarı atılması işlemi yapıldı. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından acil satha çıkış eğitimi için umka inilmektedir" ifadesini kullandı.
Denizaltı gemileri için umkta icra edilen faaliyetler esnasında geminin bekasını etkileyen ve kontrol altına alınamayan durumlarda geminin emniyetini sağlamak amacıyla yüksek süratle ve en kısa zamanda su sathına (yüzey) gelmenin önem arz ettiğini belirten Mısırlıoğlu, satha çıkmadan önce ilk olarak denizaltının acil yüzeye çıkacağını belli etmek için yeşil renkli duman kandil atışının yapıldığını kaydetti.
Mısırlıoğlu, 40 metreden 15 saniyede satha çıkma işleminin yapıldığını belirterek, bunun ardından faaliyetlerin tamamlandığını dile getirdi.
Konuşmanın ardından Milliyet Gazetesi Muhabiri Gökhan Karakaş'ın doğum günü, denizaltıda kutlandı.
Öte yandan, TCG Burakreis Komutanı Deniz Binbaşı Orhan Yurt tarafından basın mensuplarına fahri denizaltıcı kartı verildi.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
KAPTANPAŞA Denizc..
IŞIK Group Shippi..
DALYA-H Shipping
ENKA İnşaat
RECA MARMARA Nak...
KARAS Denizcilik
GRUP Denizcilik S..
OLAY NAUTIC
YAĞCI Denizcilik
EMRE Denizcilik
...