Sektörün en büyük eksiği eğitim
UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, “Her zaman söylüyorum, gemi adamı kalitesinden işletmeci kalitesine varıncaya kadar bu sektörün en büyük sorunu eğitimdir. Sektör olarak sorunlarımızı ancak nitelikli denizciler yetiştirerek aşabiliriz” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, denizciliğin sıkıntılı bir meslek olduğunu söyleyerek, “Denizcilik sektöründe sıkıntılar hiçbir zaman bitmiyor. Şartlar ve ortam değiştikçe sıkıntıların da sadece miktarı değişiyor. Biz de bu sıkıntıları düzeltmek için görevlendirildik. Görevimiz kamu adına sizleri dinlemek ve sorunların çözümüne yönelik olarak sizlere yardımcı olmak. Ben de DTO’nun meclis toplantılarına katılıyorum, artık DTO’nun meclis üyesi gibi oldum” dedi.
Koster filosunun ciddi sıkıntılarının bulunduğunu belirten Aka, “Deniz ticaretinin geleceği açısından koster filosu son derece önemlidir. Koster filosu, yaş, verimlilik ve teknolojik olarak avantajını kaybetmiştir. Devletin desteğiyle koster filosunu yenilemek ve var olanları da modern bir yönetim ile düzenlemek gerekiyor. Cezaların çok büyük bir kısmı kalitesini, verimliliğini ve rekabet gücünü yitirmiş yaşam mücadelesi veren gemilere veriliyor. Ödeyecek parası yok, sermayesi yeterli değil, gemisi kötü, yakıtı karşılayamıyor, sıkıntılar içinde mücadele ederken devlet çıkıyor bunu eksik yaptın diyor. ISM uygulamasını ciddi ve gönüllü uygulamak lazım. ISM samimi bir şekilde yönetilebilirse bugün maruz kalınan ceza durumlarıyla karşılaşmak durumunda kalınmaz. ISM’in sadece kurallara uymak adına yapıldığını görmekteyiz. Bu kendini ve yolcuyu kandırmaktır. Öncelikle emniyet maksatlı ISM’in uygulanması gerekiyor” diye konuştu.
1978 yılından bu yana 21 yaşından beri öğrenci, gemi adamı, öğretim üyeliği, iş hayatı ve bürokrasi olmak üzere sektörün içinde yer aldığını hatırlatan Aka, “Ancak hiçbir zaman doğruyu bildiğimi iddia etmedim, hep doğruyu öğrenmemiz gerektiğini söylüyorum. O bakımdan bu toplantılardan son derece faydalanıyoruz. Hata da yapabiliriz , yanlış uygulamalar da yapabiliriz. Bu gibi durumlarda geri adım atmaktan hiç çekinmeyiz , özür de dileriz, hatamızdan da hızlı bir şekilde döneriz. Her zaman söylüyorum, gemi adamı kalitesinden işletmeci kalitesine varıncaya kadar bu sektörün en büyük sorunu eğitimdir. Dolayısıyla eğitim amaçlı projeleri de hem destekliyoruz hem de uygulayıcılarına başarılar diliyoruz. Eğitim kalitesini artırmaya yönelik düzenlemelerimiz konusunda anlayış ve biraz sabır gerekiyor. Bu konuda desteklerinize ihtiyacımız var. Sektör olarak sorunlarımızı ancak nitelikli denizciler yetiştirerek aşabiliriz” şeklinde konuştu.
YENİ SİGORTA ŞİRKETİ KURULURSA ONU DA DESTEKLERİZ
Türk P&I Sigorta’nın denizcilik sektöründeki ihtiyaçtan doğmuş bir proje olduğunu ifade eden Aka, tamamıyle devlet destekli bir proje olan Türk P&I’ın sektöre önemli hizmetlerinin olacağını kaydetti. Aka, Türk P&I dışında başka bir sigorta şirketi kurulması durumunda onu da destekleyeceklerini bildirdi.
Aka, “Sektörde teminat veren sigorta faaliyeti konusunda eksiklik gördük. Yabancılar gözünüzün yaşına bakmıyor, milli Türk P&I sigortası ile arkasında devlet katkısı olan mali yapısı güçlü bir sigorta şirketinin bu sorunu çözeceğini düşündük. Ve bu projeyi o şekilde başlattık” değerlendirmesini yaptı.
MAVİ KART UYGULAMASI
Mavi kart uygulamasının medeni bir uygulama olduğuna değinen Aka, “Mavi kart, Çevre Bakanlığı’nın uygulaması. Uygulamada aksaklıklar olabilir ama örneğin adam 48 saatte mavi kartını edinememişse onun da burada biraz ihmali var demektir. Tabii ki bizim hedefimiz katma değer vergisi gibi yüksek turizm katmanlarını bu ülkeye çekmek, onlardan yüksek düzeyde turizm geliri elde etmek. Mavi kart başarılı bir uygulama, ancak sıkıntıları da bulunuyor” dedi.
Gemi adamları yönetmeliği ile limanlar yönetmeliğinde bir takım düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Aka, sözlerine şöyle devam etti: “Gemi sicil yönetmeliğimiz tüzüğümüz hazır, yayın için onay bekliyor. Gemi inşaa yönetmeliğinde çok önemli düzenlemeler yaptık.
Can taşıyan teknelerimizin kalite standardını mutlaka uluslararası standartlara getirmemiz lazım. Gezi teknelerimizi uluslararası standartlara getirmemiz lazım. Bu teknelerin inşaa standartlarını değiştiriyoruz. Teknelerin kurallara uygun inşaa edilmesini istiyoruz.
Kimsenin elindeki varlığını bir kural değişikliği nedeniyle kaybetmesini veya çok ağır külfetlerle karşı karşıya kalınmasını istemiyoruz.”
YETKİLER KLAS KURULUŞLARINA DEVREDİLİYOR
Bazı görevleri klas kuruluşlarına devretmeyi planladıkları bilgisini veren Aka, “Klas kuruluşlarına daha fazla yetki vermeyi hedefliyoruz. Klas kuruluşlar, herkesin tanıdığı uluslararası bağımsızlığı, tanınırlığı yüksek, kapasitesi yüksek mühendislik kuruluşlarıdır. Sertifikalarımızın büyük bir kısmının verilmesi konusunda klas kuruluşlara daha fazla yetki vereceğiz” diye konuştu.
KURŞUNU KENDİ AYAĞIMIZA SIKMAMAMIZ LAZIM
Yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişi konusunda geçici düzenleme yapıldığını fakat Türk bayrağına geçiş yapan tekne sayısının sınırlı kaldığını belirten Aka, “Ama geçici düzenleme sona erdiği halde bu talep bitmedi, talep halen devam ediyor. Bu konuda çalışma gerçekleştirdik, Maliye Bakanlığı ve hükümetin diğer birimleriyle bir mutakabata vardık. Bu sefer 2 ay yerine belki 1 yıllık bir periyot uygulayacağız. Ancak bir turizm ülkesi olarak hedefi doğru seçmek de gerekiyor. Turizm ülkesi olarak kurşunu kendi ayağımıza da sıkmamamız, altın yumurtlayan tavuğu kesmememiz lazım. Yani yabancı bayraklı tekneleri Türk bayrağına geçireceğim diye birtakım yaptırımlar uygularken Türkiye’den yararlanmaya gelen altın yumurtlayan tavukları da kaçırmak risk olarak önümüzde durmaktadır. Bu yaptırımların da doğru belirlenmesi lazım. Asli görevimiz Türk bayraklı gemileri korumak” dedi.
EĞİTİM
Eğitim eğitim ehliyetlerimi ege ye ve karadeniz e limitlediniz son senelerde bakıyormusunuz bütün televizyona cıkan ölümlü yada cok büyük maddi zararlı kazaları sizin şu çok bilmiş ocean going okumuş cok bilmişleriniz yapıyor gözünüz aydın sayın Hayri Aka abicuğum. Yazan: ALİ KAPTAN - 7.04.2014 12:40:43 selamlar
iyi gunler butun denizcilerimize sayin mustasar dogru soyluyor once denizcilerimiz hayal pesinde cunku 20 sene evvel bir turk denizcisi yunanistan ve italyaya gidince en gec 1ay icinde is buluyordu kaptan asci gemici carkci kaliteli denizcilerimiz vardi herkez birbirine saygi gosteriyordu simdi o saygi sevgi kalmadi ben her seyden once gemi personelini ve burada gorev yapan arkadaslara tebrik ederim bugune kadar ciddi birsekilde denizcilerimizi diyalok kuran sadece is bulmak degil sosyal yonden her denizcimizin birlik ve beraberlik olmasi icin gemipersoneli hizmetlerini genisletmek buyuk sehirlerimizde 1zmir Antalya mersin Samsun trabzon zonguldak gibi her denizci 30 tr l katkia bulunsa stcw ve digersertifakalar almadan once on hazirliklar yapilir ben su anda halen italyada gorev yapiyorum her karsilastigim denizci arkadaslarin butun problemleri sertificalar suresi bitmis ve turkiyeye donmek zorunda kaliyor vize problemleri ve is kaybi bunlari daha kolay cozmek icin denizcilerimizin elele vermesi gerekiyor bu konuda bizi her zaman bilgilendiren gemi personeline tesekkurler belkide sy mustasar bilgilerini arz ederim selamlar macit sezgin Yazan: macit sezgin - 6.04.2014 13:45:52 Egitim!
Hangi egitimden yada gonullu calismaktan bahsediyorsunuz. Insanda calisma zevki biraktiniz mi ki ? Armatorun gemisi yurusun diye bir ton okul actiniz egitimcisi yok! Zaten bahriyeden gelenler piyasayi yeterince daraltmisti bu meslegin adamlari olmadigi halde. Simdi is bulmak dahada zorlasti. Birakin bunu birazda denizcinin dertleriyle ugrasin artik.Maaslari 40 gunde odemek adet oldu sanki babamizin gemisinin kredisi odeniyomus gibi biz yipraniyoruz. Onuda gectik zeytinin kurusu kotu kumanya salamurasi saglam kumanya oldu artik. Aciz ac gemilerde. Insan gibi calistirilmiyoruz, haklarimiz savunmuyo ama is bayraga geldimi Turk bayragini korumak diye her turlu eziyet cektiriliyo. Ac ayi oynamiyo artik.!!!! Yazan: ismim yok - 6.04.2014 04:02:48
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
UTL Denizcilik
STFA Deniz İnşaat
BLUETANKERS
AVŞA Denizcilik İ..
VERA Denizcilik
AKASYA DENİZCİLİK
İSKOMARİNE Denizc..
DALYA-H Shipping
GM Denizcilik Kur..
CATONI Deniz İşle..
...