Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Kasım 2024
Haber
Anket
100 Türk armatörün yerli gemi çıkarması
Türkiye’nin sahip olduğu koster (kuru yük gemisi) filosu yenilenecek. Tek tip yapılacak Türk Yıldızı adlı gemilerden ilk etapta 5 bin ton yük taşıyabilen 85 metrelik 12 geminin yapımı planlanıyor.

Türk armatörleri, dünya deniz taşımacılığının son yıllarda en çok tercih edilen yöntemi olan koster gemilerini yenileyerek pazardan daha büyük pay almak için harekete geçti. Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) olarak bir araya gelen yaklaşık 100 armatör, koster filosunun 25.5 yaş ortalamamasını yeni gemiler yaparak düşürmek istiyor.
Tek tip yapılacak Türk Yıldızı adlı gemilerden İlk etapta 5 bin ton yük taşıyabilen 85 metre uzunluğunda 12 gemi yapımını planlayan dernek, böylece yıllık Akdeniz ve Karadeniz’de 8 milyar dolar olan pazardaki payını arttırmayı amaçlıyor. Bu hamlenin ilk örneği İçdaş’tan Türk Yıldızı 1 adıyla geldi. Yerli mühendislik ve işçilikle üretilen gemi 5.5 milyon dolara Çanakkale Karabiga’daki tersanede üretildi.



Türkiye’nin koster filosu eriyor

KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, Türklerin sahip olduğu yaklaşık 400 geminin bulunduğunu ve bunların 25.5 yaş ortalamasında olduğunu vurguladı. Filoda 30 yaşın üzerinde 300’e yakın geminin olduğunu vurgulayan Çakır, şunları söyledi:
“Türk koster filosu eriyor taşıdığımız yük miktarı azalıyor. 2011’de yılda 3.1 milyon DWT pay sahibiyken 2013’te 2.91 DWT’a düştük. Türk Yıldızı adlı tek tip gemi ile filoyu yenileyerek daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Armatörler olarak Türk Yıldızı gemilerini yaparak iç piyasanın da canlanmasını sağlayacağız. Tuzla, Yalova ve Ereğli’deki tersanelerden birkaçının yılda bir tane Türk yıldızı kosteri yapması iç piyasa için çok önemli bir gelişme olacak.”

Gücümüzü artıran hamle

Salih Zeki Çakır, “Türk gemi sahiplerinin rekabet gücünün azalmaması için çabalıyoruz. Ukrayna’daki kriz nedeniyle bölgede zaten bir durgunluk var. Taşımacılık Ortadoğu’daki krizi de zor aştı. Akdeniz ve Karadeniz’deki deniz taşımacılığında yüzde 21 pazar payımız var. Yaklaşık 1.6 milyar dolarlık navlun geliri olan armatörlerin Türk Yıldızı adlı gemi modeline geçmesini istiyoruz. Uzun vadeli bir proje oluşturuyor ve yılda 12-15 gemi yapma amacındayız. Asıl amacımız 30 yaşın üzerindeki 300 gemiyi yenilemek” diye konuştu.

Yaşlanan 300 gemi parçalanmalı

Kuru yük taşımacılığında kullanılan koster gemileri, yüzlerce konteynırın içine yerleştirilen binlerce ton yükü taşıyabiliyor. Konteynırların dizildiği gemiler uzun denizaşırı seyahatleri yapabiliyor. Türk deniz taşımacılığındaki toplam gemi sayısının 1.550 bunlardan 730’nunun ise kuru yük taşımacılığında kullanılan koster olduğu öğrenildi. 30 yaşın üzerindeki 300 geminin söküme gönderilmesi ve yerine yeni gemilerin yapılmamasının taşımacılığı olumsuz etkileyeceği vurgulandı.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 21.04.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİLLER&FLAMA Deni..
 KAPTAN Denizcilik
 GARANTİ Denizcili..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 GEMAK
 KİRAZOĞLU Denizci..
 ERDOĞDU Denizcili..
 PENNON Yat
 ALEYNA denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim