Donanmanın 'hayalet gemisi' görücüye çıktı
Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Büyükada Korveti, Kuruçeşme'de vatandaşların ziyaretine açıldı. Deniz gücünün gözbebeği konumundaki gemiyi gezen vatandaşlar, duydukları güven ve mutluluğu dile getirdi. Korvetin Savaş Harekat Subayı Mükerrem Demirci, eğitim ve tatbikatlarda büyük başarı sağlayan geminin özellikleri itibariyle hayalet olarak adlandırılmayı hak ettiğini söyledi.
MİLGEM kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda üretilerek donanmaya teslim edilen TCG Büyükada Korveti geldiği Kuruçeşme İskelesi'nde vatandaşların ilgi odağı oldu. Öğrenciler öğretmenleriyle birlikte gemiye çıkarak uzman personelden geminin özelliklerini dinledi. Hayranlıkla hem personelin anlattıklarını dinleyen öğrenciler bir yandan da gemiyi gezerek bol bol fotoğraf çektirdi. Gemiyi gezenler arasında hayatının en mutlu gününü yaşayan bir çift de vardı. Nikahtan hemen önce fotoğraf çektirmek için gemiye gelen çiftin mutluluğu, milli duygularla birleşti. Gelin ve damadın mutluluklarına gemi personeli de eşlik etti.
Çift adına konuşan Ebru Bora, deniz ile ilgili her şeyi çok sevdiğini eşinin mesleği nedeniyle fotoğraf çektirmek için buraya seçtiklerini söyledi. Gemide personelin kendilerine çok yardımcı olduğunu ve büyük mutluluk duyduğunu anlatan Bora, gemide eşinden herhangi bir söz alamadığını gülerek anlattı.
Öğrenciler, gemiyi gezerken gurur ve mutluluk duyduklarını anlatırken öğretmenleri de ilk defa böyle bir imkan sağlandığını ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
HAYALET GEMİ OLMAYI HAK EDİYOR
Büyükada Korveti'nin Savaş Harekat Subayı Mükerrem Demirci'nin verdiği bilgiler, donanma için büyük önemi olan geminin hangi görevleri yerine getireceğini ortaya koydu. Demirci, korvetin ada sınıfı gemiler içinde ikinci olduğunu ve özellik itibariyle Türk işçisi ve mühendisinin emeği ile Türkiye'de yapıldığını hatırlattı. Demirci, "Bu anlamda bunu başarabilen çok fazla ülke yok. Özellikleri itibariyle dünyadaki en gelişmiş ülkelerin sahip olduğu en gelişmiş gemilerle yetenek olarak hemen hemen aynı özelliklere sahip. Hayalet gemi nitelendirmesini hak eden bir gemi. Bu, gemi düşman radarlarında görünmüyor demek. Akustik olarak çok sessiz olduğu için denizaltılar tarafından tespiti çok zor." dedi.
Geminin eğitim ve tatbikatlarda da kendisini ispatladığını kaydeden Demirci, "Korvet, su üstü harbi, hava savunma ve denizaltı savunma faaliyetlerinde kullanılacak. Bunun yanında insani yardım harekatlarında da kullanılabilecek. Gemi üzerinde konuşlu helikopter ile daha uzak mesafelerdeki görevler de icra edilebiliyor." dedi.
MİLLİ OLMASI BÜYÜK AVANTAJ
Gemiyi 27 Eylül 2013'te resmen teslim aldıklarını ve gemiye alıştıklarını söyleyen Demirci, "Geminin milli olması alışma sürecimizi çok daha hızlandırdı. Herhangi bir problemde ki hemen hemen hiç yaşamadık, çözümü üreten arkadaşlar yine Türk arkadaşlar. Kafamızda her hangi bir soru ya da problem olarak gördüğümüz şeyin çözümüne yönelik yapılan şeyler anında bir telefonla gelip müdahale eden Türk mühendisleri oldu. O anlamda gemiye alışma, kullanma, silah sistemlerinin adaptasyonunda hiç bir problem yaşamadık." ifadesini kullandı.
Büyükada Korveti savaş gemisinde 90 personel bulunuyor. Personel seçiminde meslek gereklerine göre sınıflandırma yapılıyor. 15 Haziran 2009 tarihinde kızağa konulan gemi 27 Eylül 2011'de denize indirildi. Kuruçeşme'de demirli olan gemi 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'na kadar vatandaşlara açık olacak.
Eminmiyiz
Tamam belki tekne turk yapimi ama makine ve silahlar önemli ben % 100 turk yapimi olan bir gemi ucak istiyorum . Yazan: Erdem kara - 18.05.2014 18:13:00
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz