Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Mavi Marmara Davası‘nda flaş gelişme
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara gemisine saldırı davasında, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, yakalama kararı verdi. Heyet, sanıklar hakkında, "kırmızı bülten" çıkarılması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına hükmetti.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, avukatların taleplerine ilişkin ara kararlar açıklandı.

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARMA KARARI

Buna göre mahkeme heyeti, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ile Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, yakalama kararının çıkarılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, 4 sanık hakkında "kırmızı bülten" çıkarılması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar verdi.



SUÇLARI KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE AZMETTİRME

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında olduğu 4 sanığın yargılandığı davada, 4 sanığın duruşmaya katılmadıkları, gönderilen davetiyelere cevap verilmediği ve kaçak durumuna düştükleri gerekçesiyle ''kasten insan öldürmeye azmettirme'' suçundan haklarında yakalama kararı verdi.

İHH BAŞKANI YILIDIRIM: İDDİALARIN HEPSİ ASILSIZ

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mağdur sıfatıyla ifade veren İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, avukatların sorularına ve bazı iddialara cevap verdi.

"Mavi Marmara gemisine bazı milletvekillerinin bindiği ve saldırı olacağına ilişkin bilgi veya duyumlar gelmesi üzerine geri indiği" iddialarını da yanıtlayan Yıldırım, ''Bu iddiaların hepsi asılsızdır. Kanaatimce, bu tür iddialar siyasi malzeme olarak kullanılıyor. Bizim gemimize 10 milletvekili binmek için başvuruda bulundu. Ancak biz ne iktidar partisinin ne de diğer partilerin başvurlarını kabul etmedik çünkü gemiyi siyasi olarak ilişkilendirmek istemedik'' dedi.

GAZETECİ HAKAN ALBAYRAK: GERÇEK MERMİ NEDEN BİZE KULLANILSIN?

Yıldırım'ın ardından mağdur sıfatıyla ifade veren gazeteci Hakan Albayrak da olay sırasında Mavi Marmara gemisinin etrafının büyük bir donanmayla sarıldığını söyledi. Saldırı anını anlatan Albayrak, "İçeri girdikten sonra yanıma arkadaşlar gelerek İsrail askerlerinin, gerçek mermi kullandığını söyledi. Ama ben buna ihtimal vermedim çünkü gerçek mermi neden bize, sivil bir gemiye karşı kullanılsın anlam verememiştim" diye konuştu.

BU SALDIRI MEŞRU GÖSTERİLEMEZ

Kendisinin ve gemideki arkadaşlarının yanında silah gibi şeylerin olmadığını aktaran Albayrak, geminin saldırıya uğramasına ilişkin bazı iddiaları sorgulamak gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"İsrail, Gazze'yi işgal etmiş buna kimse birşey demiyor. Demek ki saldırı uluslararası sular olmasaydı, işgal sularında olsaydı, bu saldırı meşru gösterilecekti. Diğer bir iddia da sık sık 'Neden diğer gemileri vurmadılar?' şeklinde. Halbuki bizim gemimizde 650 kişi var, diğerlerinde sadece 3-5 kişi vardı. İsrail'in Cumhurbaşkanı cinsel tacizden, bir başbakanı da yolsuzluktan hapis cezası aldı. Birileri çıkıp bu adamlara, adam öldürmenin daha ağır bir ceza olduğunu ve kötü olduğunu anlatmalıdır. Bu saldırı, ne olursa olsun, meşru gösterilemez. Bir örnek daha vereyim: İsrail rejimine yakın bir gazete saldırı sonrasında attığı manşette 'Osmanlı Donanması vuruldu' dedi. Bu her şeyi özetliyor aslında. İsrail'in dediği gibi nefsi müdafaa değildir. Bu saldırıyla Türkiye'nin şerefine kast edilmiştir."

SEMBOLİK DE OLSA ÖNEMLİ

"Sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılması gerekiyor. Biliyoruz yakalanıp cezaevine konmayacak ama sembolik de olsa bu önemlidir" diyen Albayrak, söz konusu Türkiye ile İsrail arasındaki antlaşmaların bu davayı bağlamayacağını ve zarar vereceğini düşünmediğini çünkü yargı ve mahkemelerin bağımsız olduğunu kaydederek, "Şehitlerin, yaralıların hesabının sorulmasını istiyoruz. Şikayetçiyim" dedi.

ARA KARAR

Albayrak'ın ifade vermesinin ardından, avukatlar talepte bulundu. Taleplerin ardından, duruşma ara verildi.

Aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin üzerlerine atılı suçların nevi, yasada öngörülen cezaların asgari haddi, duruşmaya katılmadıkları, gönderilen davetiyelere cevap verilmediği ve kaçak durumuna düştükleri, makul sürenin beklendiği gerekçeleriyle ''kasten insan öldürmeye azmettirme'' suçundan tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme heyeti, bu amaçla tutukluluğun yerine getirilmesi için sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, yakalama kararı çıkarılan sanıkların yakalanmalarının uluslararası düzeyde yapılması ve infazın gerçekleşmesi için sanıklar hakkında "kırmızı bülten" çıkarılmasını kararlaştırdı.

Bülent Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 7 müşteki mağdurun davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Aralık 2014 tarihine erteledi.

CEZA İSTEMLERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında
"Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek"
suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile
"mala zarar vermeye azmettirmek",
"yağma suçuna azmettirmek",
"eziyet suçuna azmettirmek",
"haberleşmenin engellenmesine azmettirmek",
"kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek",
"yaralama suçuna azmettirmek" ve
"silahla yaralama suçuna azmettirmek"ten
toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.



Kaynak: Akşam
Eklenme tarihi: 27.05.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GOODHOPE Shipping
 KAPTANPAŞA Denizc..
 İMDAT Gemicilik S..
 PEARL NAVAL
 FURUNO Denizcilik
 BEYA Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 BERRAK Denizcilik
 SERMAR Denizcilik
 ÇETİNKAYA Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim