Kürt petrolü gemide kaldı
Ceyhan’dan yüklemesi yapılan Kürt petrolünün alıcıları tehditler karşısında vazgeçti. Merkezi Irak yönetimi ile Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi arasında büyük bir çatışmaya sebep olan Kuzey Irak’ın petrolünde Erbil yönetiminin yapmak istediği emrivaki işe yaramadı.
Ceyhan’dan yüklenen petrolün ilk sevkiyatı herhangi bir alıcının adresine yapılamadı. Yola çıkan United Leadership (SCF Aldan) isimli petrol tankeri 1 milyon varilin üzerinde petrolle Akdeniz’in ortasında kaldı.
Gemi 20 Mayıs’ta Ceyhan limanından 1 milyon varil Kürt petrolü ile hareket etti. O gün Kürt yönetimi açılan ihaleye İtalya ve Almanya’dan teklif geldiğini, ilk parti petrolün bu ülkelerdeki alıcılara satılmak üzere yola çıktığını açıklamıştı. Bağdat yönetimi ise kendi onayı olmadan yapılan bu satışı ‘hırsızlık’ olarak nitelendirmiş, satışta aracı olan Türkiye’yi de Uluslararası Tahkim’de dava edeceğini duyurmuştu.
Aniden u-dönüşü
Aynı gün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Irak petrolünün Kürt yönetimi tarafından merkezi yönetimin onayı alınmadan satılmasına destek verilmediği duyurulunca rüzgar tersine döndü.
Reuters’ın haberine göre Ceyhan’dan yola çıkan tanker, halen hiçbir limana yanaşabilmiş değil. Avrupa’yı pas geçip Amerika’ya doğru yol alan tanker dün de ani bir u-dönüşü yaptı. Uzmanlara göre geminin bu rotası, ‘petrolü satacak alıcı bulunamadığına’ işaret ediyor.
Kürt yönetimi adına konuşan Moyad Talab, Reuters’ın haberine, “O tanker Avrupa’ya gidiyor” diye yanıt verdi. Kendisine neden geminin Avrupa’yı pas geçip ABD’ye yöneldiği sorulduğunda “Bir milyon varil petrolü Almanya ve İtalya’dan alıcılara sattık. ABD’ye herhangi bir satışımız olmadı. Ama birçok satış yapacağız ve bu daha ilki” diye muğlak bir yanıt verdi.
Tahkim resti işe yaradı petrol ‘homeless’ kaldı
Nuri el Maliki’nin liderlik ettiği Irak hükümeti, daha önce kendisiyle petrol anlaşması yapan tüm uluslararası şirketlere gönderdiği ihtarnamede Kürt petrolünü satın almaları durumunda tüm anlaşmaların iptal edileceği restini çekmişti. Aynı zamanda petrolün analizini yapan Saybolt isimli uluslararası şirkete de buna son vermesi yönünde baskı yapıldı. Habere göre Kürt petrolü bu rest sonucunda alıcıların muhtemelen alımdan vazgeçmesi nedeniyle ‘homeless’ (evsiz) kaldı. Irak Yönetimi petrolün çıkışına izin veren Türkiye’yi de Uluslararası Tahkim’de dava edeceği tehditinde bulunmuştu.
‘Dünya yıkılsa satacağız’
Kuzey Irak’tan boru hattı ile gelen Kuzey Irak petrolü uzun süre Ceyhan’daki terminalde bekletilmiş, 20 Mayıs’ta da tankere yüklenerek yola çıkmıştı. Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani “Dünya yıkılsa bu petrolü satacağız” demişti ancak Bağdat yönetimi devreye girince petrole alıcı çıkmadı.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
MARVEL Uluslarara..
AKUA GROUP Su Ürü..
ASYA Nakliyat Ve ..
JALE Tur
ORTAKLAR Gemi Ace..
ETA Petrol A.Ş.
LIGHTTOURS Seyaha..
IBC Güler Dış Tic..
DESTİNA Deniz Taş..
SEAHORSE Shipping..
...