Kerpe Limanı restore ediliyor
Kocaelii'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki Kepre bölgesinde Cenevizlilerin yanı sıra Osmanlı döneminde de yoğun kullanılan tarihi Kerpe Limanı turizm amaçlı restore edilecek. Projeye göre iki adet Ceneviz dönemine uygun gemi yapılacak, bunlardan biri liman önünde dalış turizmi için batırılacak.
Tarihi Kerpe Limanı, Cenevizlilerden sonra Osmanlı döneminde hem askeri hem ticari amaçla kullanıldı. Liman ayrıca İzmit ve İstanbul’un işgali sırasında da Anadolu’ya silah ve mühimmat gönderilmesinde önemli bir lojistik üssü oldu. İnşaatında karakteristik olarak Kandıra taşı ve yöresel malzemeler kullanıldığı belirlenen, yaklaşık 100 metre uzunluğundaki tarihi liman için büyükşehir belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Özellikle deniz yapıları konusunda uzman sualtı arkeologları ve akademik danışmanları tarafından incelemeler sonucu hazırlanan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı.
CENEVİZ GEMİSİ YAPILACAK
Proje kapsamında, bugün bir kısmı su altında kalan mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılırken bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın kendi mevcut taşları ve yine yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın ayrıca turizme kazandırılması da düşünülüyor. Limanın restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Ceneviz dönemini yansıtan iki küçük Ceneviz gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken, diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak.
OSMANLI TOPLARI
Limanın bulunduğu alanda yapılan dalışlarda ise iki adet de büyük Osmanlı dönemine ait top bulundu. Bölgede dalış yapanlar bu topları da görebilecek. Limanın bulunduğu alana ayrıca yine dalış turizmi için imitasyon anforalar konulacak. Limanın yanında bir de dalış kulüpleri için dalış evi oluşturulacak. Projenin hayata geçirilmesi için ihale düzenlenecek. İhale 13 Haziran saat 09:30’da Büyükşehir ihale salonunda gerçekleşecek.