ABD, Basra Körfezi'ne Uçak Gemisi gönderiyor
Pentagon’un Basra Körfezi’ne savaş uçaklarını içinde barındıran uçak gemisi göndereceği öğrenildi.
Amerika Birleşik Devletleri ABD'de Pentagon’a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, U.S.S. George H. W. Bush adlı uçak gemisinin Irak’a muhtemel hava saldırıları için Basra Körfezi’ne gönderileceği ifade edildi
Uçak Gemilerinde Neler var Neler Yok?
Yaklaşık yüz küsür yıl önce, Wright Kardeşlerin insanlı uçuşu keşfetmelerinden kısa bir süre sonra, uçaklar gittikçe önem kazandı. Her yeni savaş aleti gibi başlangıçta hor görülen uçaklar, kendilerini kanıtlandıktan sonra gittikçe önem kazanmıştır.
Ancak, uçakların inişi ve kalkışı için gereken pistlerin sadece “karada” olması kullanımlarını kısıtlıyordu. Ayrıca uçaklar, gemiler için de bir başka sorundu. Hem uçakları taşıyabilmek hem de düşman gemilerine karşı kullanabilmek için uçak gemileri yapmak şart oldu.
İLK UÇAK GEMİSİ
İlk uçak gemisi çalışmaları,I Dünya Savaşı'ndan da eskiye dayanır. Çeşitli değişikliklere uğratılıp uçak gemisine dönüştürülen USS Pensylvania'ya inen Eugene Ely, böylelikle bir yeniliği gerçekleştirip tarihe geçmiştir. (Kasım 1910)
İlk gerçek uçak gemisi unvanı ise İngiliz Donanması’na bağlı İngiliz HMS Ark Royal'a bahşedilmişti. Aslen bir ticaret gemisi olan bu gemi, USS Pennsylvania'da olduğu gibi çeşitli değişikliklere uğratılarak, üzerine uçakların iniş ve kalkışlarını yapabileceği bir pist eklenmiştir. 1914'de denize inen bu gemi, I. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde de bulunmuştur. ( Mehmetçik’ten kıçını zor kurtarmıştır)
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE UÇAK GEMİLERİ
Uçak gemileri, I. Dünya Savaşı'ndakinin aksine II.Dünya Savaşı'nda çok daha önemli bir rol oynamıştır. Genel kanıya göre uçak gemileri II. Dünya Savaşı'nın akışını bile değiştirmiştir.pasifik cephesinde'nde Amerikan ordusu ile Japon ordusu savaşın sonuna kadar amansızca dövüşmüş, kıran kırana uçak ve gemi savaşları olmuş, uçak gemileri bu savaşın kazanılmasında çok ciddi rol oynamıştır.
NÜKLEER UÇAK GEMİLERİ
II. Dünya Savaşı'nın bitimi ile dünya daha önce olmamış bir şeyle,Soğuk Savaşla karşılaşmıştı. Nükleer enerjinin keşfi ile dünya denizlerinde yol alan gemilerin menzilleri 20-30 yıl boyunca hiç yakıt yenilemeden ilerleyebilecek kademeye getirilmişti.
İlk nükleer uçak gemisi olan USS Enterprise, dünya denizlerinde Amerikan Donanması'nın göz bebeği olmuş, Sovyetler Birliğine'ne karşı girişilen soğuk savaşta önemli bir psikolojik ve askeri üstünlük kazandırmıştır.
Günümüzde uçak gemileri ise sınıf atlamış, “Süper Nükleer Uçak Gemileri” kademesiyle denizlerde hakimiyetini sürdürmektedir. Bu gemiler, Amerika’nın elindeki en etkili en büyük güçtür.
Ayrıca 9 ülke bugün çeşitli boyutlarda uçak gemilerine sahiptir. İngiltere,Fransa, Hindistan, Rusya, İspanya, Brezilya, İtalya ve Tayland bugün uçak gemisine sahip olan ülkelerdir. Ancak japonya ve Çin orduları da uçak gemisi yapımıyla ilgilenmektedir. Japonların ikinci dünya savaşında uçak gemileri vardı.
Bu arada Çin'in Rusya'dan satın aldığı Varyag’ı da unutmayalım. Hatırlayın, Boğazlarımızdan geçişi olay olmuştu.
Varyag uçak gemisi önce Shilang oldu, sonra denize açıldı Liaoning oldu. Şu anda uçaklarıyla birlikte deinizde. Çekik gözlü askerler o gemilerin sayısını arttımaya çalışıyor.
Çin uçak gemilerinin, on binlerce askerle ve uçakla Akdeniz’e girdiğini düşünebiliyor musunuz? Çin Amerikan uçak gemilerine karşı super füzeler de geliştirdi. DF-21D amerikan uçak gemilerinin kâbusu
EN ÇOK UÇAK GEMİSİ OLAN ÜLKE AMERİKA
ABD, kendi kendine üstlendiği dünya jandarmalığı görevi içinde birçok uçak gemisi ve filosunu dünyanın çeşitli denizlerinde konuşlandırmıştır (Bunlardan bizce en bilineni Akdeniz'de 6.Filo olarak adlandırılan filodur. Ülkemize yaptığı ziyaretler 68 kuşağının hedefi olmuştur) Pasifik ise 7.Filonun “görev” alanıdır.
Uzatmayalım ve gelelim Amerika’nın en son yaptığı Uçak gemilerinden; Ronald Reagan, yani CVN-76'ya. Amerika bu sınıf gemilere Devlet Başkanlarının adını veriyor.
2009'da “George Bush" Uçak gemisi’ni de yapıldı. Geminin huyu da ona benzerse Dünyanın çekeceği var! Uçak gemisi eninde sonunda bir silah olduğu için politikaya bulaştırıyor insanı.
ABD'NİN HALEN SERVİSTE BULUNAN UÇAK GEMİLERİ:
CVN-68 Nimitz 1975
CVN-69 iDwight D. Eisenhower 1977
CVN-70 Carl Vinson 1982
CVN-71 1986 Nimitz-class supercarrier
CVN-72 Abraham Lincoln 1989
CVN-73 iGeorge Washington 1992
CVN-74 John C. Stennis 1995
CVN-75 in active service Harry S. Truman
CVN-76 Ronald Reagan 2003
CVN-77 George H.W. Bush 2009
UÇAK GEMİSİ RONALD REAGAN:
Önce size bu yüzen “nükleer kentin” kısa tarihini ve özelliklerini anlatayım: CVN-76 Ronald Reagan, Newport doklarında inşa edilmiştir. Tarih 1994, bitiş tarihi ise 2001 yani tam 7 sene de inşa edildi bu gemi. Ayrıca, zaman içinde gelişen yeni teknolojilerin ilavesi, testleri derken 2 yıl daha geçiyor ve geminin Deniz Kuvvetlerine teslim tarihi 12 Temmuz 2003.
Enerjisini 2 Nükleer reaktörden alıyor. 4 dev buhar türbini ve tabii 4 de şaftı, pervanesi var. 2 çapasının her biri 30 ton! Geminin uzunluğu 333. 2 metre. Uçuş pist genişliği ise tam 78.34 Metre. Su üstünde maksimum yükseklik 76.8 Metre. (Tüm savaş araçlarında siluetinin olabildiğince basık olması istenir) Suyun altında kalan kısım 11.7 Metre. Ağırlık ise dudak uçuklatır, tam 100.000 ton! Bu ağırlıktaki devasa gemi saatte tam 56 km hız yapıyor,
Geminin savunması; tabii öncelikle taşıdığı uçaklar yapıyor. Gemi tam 85 savaş uçağı ve en az 5'de helikopter taşıyor. Ancak bunların dışında öz savunma silahları da var.
Havadan gelecek (10 km içinde) tehditlere karşı kullanılan RIM füze sistemi. Bu sistem, Amerikan-Alman ortak yapımı 21 adet ısıya güdümlü, 5 inçlik RIM-116 roketi kullanıyor. Daha uzaktan gelen hava tehditlerine karşı ise radar güdümlü Sea Sparrow sistemi var. Bu füzeler gemiye yaklaşan füze veya uçağı 55 km uzaktan vurabiliyor.
Gemide tam 12 adet farklı özellikte radar var.
Peki bu gemi kaça mal olmuş?
Tam 4.5 milyar dolar! (Bu paraya bizim Karadenizli müteahhitler İzmir’i yeniden yapar herhalde!) Ha unutmadan, bu fiyata uçaklar dahil değil. Uçaklar ise çoğunlukla F18 Super Hornet.
Ya bu yüzen kentte kaç kişi yaşıyor? 3200 denizci, 2480 havacı olmak üzere toplam 5680 personel. Ayrıca, gemide bu kadar nüfusun ihtiyacını karşılayacak; hastaneler, spor salonları, restoranlar, her din için ibadethaneler.
Aklınıza gelebilecek her çeşit haberleşme olanağı. Barlar, kafeler, oyun salonları, çamaşırhaneler ve arıtma tesisleri var. Anlayacağınız karada ne varsa bu gemide de o var. Gemi küçük bir ilçe büyüklüğünde; Elektrik, su, kanalizasyon, arıza, haberleşme binlerce insan. Birlikte yaşayan makinler, silahlar, insanlar ve bunların onarım ve bakımı…
Uçaklar kalkıyor iniyor. Saldırıyor, gerektiğinde kendini savunuyor muhteşem bir organizasyon. Nimitz sınıfı gemilerin sonuncusu George Bush 2009'da servise girdi. Bu gemiden sonra Ford sınıfı super uçak gemilerine başlandı.
İlkinin adı Gerald Ford, kızaktaki diğer ikisinin adı belli değil. Ama birinin adının Obama olacağı kesin.Şu anda Amerika'nın 12-15 uçak gemisi aktif olarak alanda bulunuyor.
Ben uçak gemilerini niye bu yazıya konu ettim? Çünkü, bu gemiler insanoğlunun icad ettiği teknolojilerin tümünü içinde barındıran, muhteşem elektromekanik kentlerdir de onun için.
İnsan sormadan edemiyor, bizim ve içinde bulunduğumuz tüm islam ülkelerinin bu dev teknoloji abidesine katkısı yüzde kaç? (Ben söyleyeyim 0... Maalesef... )