Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Çanakkale Boğazı'nda gizemli yakıt sızıntısı
Çanakkale Boğazı'nda beliren yakıt sızıntısıyla ilgili son açıklama korkuttu.. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Perinçek, 'ilk izlenim olarak sızıntının depremle ilgisi var mı diye düşündüm' dedi.

Çanakkele Boğazı’nda, 81 denizciye mezar olan Dumlupınar Denizaltısı batığının bulunduğu Nara Burnu Mevkii’nde bir aydır yakıt kirliliği görülüyor. Deniz dibinden yüzeye çıkıp yayılan yakıtın kaynağı ise merak konusu oldu.

Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemilerde uzun yıllardır kılavuz kaptan olarak görev yapan Cumhur Güvenç, Mayıs ayı sonlarında bir gemi ile Nara Burnu önlerinden geçerken, denizde yakıt kirliliği tespit etti. Bunu Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile Sahil Güvenliğe rapor etti. Başlangıçta, boğazdan geçen bir geminin sintine suyunu basması sonucu kirliliğin oluşmuş olabileceği düşünüldü. Ancak ilgili kurumlar, yaptıkları incelemede boğazdaki yakıt kirliliğinin kaynağını tespit edemedi.

Kılavuz kaptan Cumhur Güvenç, Nara Burnu önlerindeki yakıt kirliliği tespit etmesinin üzerinden günler geçmesine rağmen, görevli olarak bindiği gemilerle aynı bölgeden her geçtiğinde, aynı noktadan yüzeye yakıt sızdığını ve su yüzeyinde dağıldığını görmeye devam etti. Her geçişte yakıt sızıntısını fotoğrafladı, kameraya kaydetti. Yakıt sızıntısı ile Nara Burnu açıklarında 1953 yılında 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece saat 02.10’da Naboland adlı İsveç şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı arasında bağlantı kurdu. Koordinatlara göre, yakıt sızıntısı Dumlupınar batığının 500 metre kuzeyinden çıktığını belirten Güvenç şöyle konuştu:

"Bu durum kimseyi aldatmasın. Boğazda 20 metre derinliğe kadar akıntı kuzeyden güneye doğrudur. Ancak daha sonraki derinliklerde akıntının yönü güney kuzey şeklindedir. Ben yakıt sızıntısının Dumlupınar Denizaltısı’nın yakıt tanklarının 61 yıllık süre zarfında çürüyüp delindiğini ve bu tanklardaki yakıtın sızıntı yaptığını düşünüyorum. Yakıtın, batığın 500 metre ilerisinden çıkması dip akıntısıyla alakalıdır. Zaten yüzeye çıktıktan sonra yakıt yeniden Güney yönüne doğru yayılıyor. Bu tamamen benim yorumumdur. Ancak, boğazdan geçen bir geminin denize attığı atık varil, 24 Mayıs depreminden sonra yeraltı petrol kaynağı sızıntısı, ya da başka bir batıktan kaynaklanması olasılıklar arasında. Kesin sonuç ilgililerin yapacağı inceleme ve hazırlayacağı raporla ortaya çıkacaktır."

"BAŞKA BİR BATIKTAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR"

Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç ise, Dumlupınar Denizaltısının batmasının üzerinden 61 yıl geçtiğini belirterek, "Denizaltı battığında yakıt boşalıp gitmiştir. Çünkü denizaltıların yakıt tankları ters bir kutu şeklindedir. Denizaltı battığı zaman akaryakıt dağılmıştır. Dolayısıyla bu yakıt sızıntısı başka bir batıktan kaynaklanıyor olabilir" dedi.

ANALİZ YAPILMALI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale Boğazı’ndaki gizemli yakıt sızıntısıyla ilgili kesin bir sonuca varmak için analiz yapılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, şöyle dedi:

"Bu haberi ilk duyduğumda acaba bu yüzeye gelen sızıntının depremle ilgisi var mı diye düşündüm. Depremin harekete geçirdiği bir fay boyunca Radon gazı gelebilir ya da Trakya’daki petrollü kayaların devamını görüyoruz burada, onlardan gelen bir ham petrol olabilir mi diye düşündüm. Fakat görüntüleri izledikten sonra bu ihtimalleri geri plana attım. Şöyle ki eğer ham petrolse bunu TÜBİTAK’taki laboratuvarlarda işlenmiş petrolden çok rahatlıkla ayırabiliriz. Bu durumda daha net şekilde yorum yapabiliriz. Şimdi kaptan Cumhur Güvenç arkadaşımızın yaptığı bir yorum var. Bu olayı Dumlupınar Denizaltısı’na bağlıyor. Şu anda en akla yakın olasılık olarak bunu görüyorum. Analizleri yaptıktan sonra ham petrol mü, işlenmiş petrol mü sonucunu aldıktan sonra faylarla ve depremle ilgisini daha net kurabiliriz."



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 24.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAHA Ltd.
 DİNÇER Yatçılık
 BANDIRA Maritime ..
 ETA Petrol A.Ş.
 PRUVA Denizcilik ..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 A1 Denizcilik
 STFA Deniz İnşaat
 NOSA Den. Loj. It..
 DENTAŞ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim