Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizlerde plastik atıkları ile mücadele
Kuzey yarıkürede denize çöp atılması problemi görmezden gelinemeyecek boyutlara varmıştır. En seçkin ve bakımlı tatil köylerinde bile kumsalların temiz olmasının tek sebebi, yerel idarelerin ve işletmelerin tatil sezonu başlamadan yaptığı temizlik çalışmalarıdır.

Bahse konu çöplerin büyük bölümü, hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş, ancak atıldığı zaman doğada zararsız olarak çözülmesi imkansız olan plastikten oluşmaktadır. Geçmişte deniz kirliliğinin sorumluluğu denizcilik sektörüne yüklenirken, günümüzde olay farklı bir boyuta gelmiştir. Denizcilik sektörü denize çöp atılması konusundaki herhangi bir tutuma karşı kendi öz denetimini MARPOL Ek V ile etkin bir şekilde uygulamaktadır. Ancak maalesef denizcilik sektörünün dışında dünya denizlerini plastik atıklardan koruyacak benzer bir uygulama bulunmamaktadır.

Okyanus bilimcilere göre durum her geçen gün daha da kötüleşmektedir ve büyük okyanus akıntıları arasındaki bölgelerde oluşan devasa çöp birikintileri dehşet verici boyutlara ulaşmıştır. Bunun haricinde yoğun yerleşim olan sahil bölgelerinde ise deniz dibinde yoğun bir çöp tabakasına rastlanmaktadır. Biyologlar tarafından incelenen balık ve deniz canlılarının vücutlarında plastik kaynaklı maddelere rastlanmış olup, bu maddelerin deniz ürünü tüketimi yoluyla insanlara da geçtiği belirtilmektedir.

Denizcilik eğitim ve öğretimi konusunda faaliyet gösteren GlobalMET Organizasyonunda görev alan Jai ACHARY söz konusu çöp problemi ile büyük çoğunlukla MARPOL ve Denizcilik Sektörünün mücadele ettiğini belirtmiştir. Bunun yanı sıra, kullanıldıktan sonra denize atılan eski balık ağlarının deniz canlılarını atıldıktan yıllar sonra bile öldürebildiğine değinen Bay ACHARY, Endonezya açıklarında yapılan bir araştırmada km2 başına yaklaşık 700.000 gözle görülebilir plastik çöpe rastlandığını belirtmiştir. Avrupa, ABD ve Karayipler gibi yüksek kıyı nüfusu olan bölgelerde benzer şekilde kirliliğe sahiptir. Ayrıca mikroskobik boyutlardaki plastik partiküllerinin miktarının tespitine Birleşmiş Milletler Çevre Programında yeni başlanmıştır.

Anılan plastik atıkların çoğunluğu kara kaynaklı olup, bu konuda önlemler alan pek az kurum bulunmaktadır. Bazı ülkeler plastik geri dönüşümü sağlamak üzere gerekli makine ve cihazların alınması gibi bazı adımlar atmaktadır. Fakat bu süreç yavaş ilerlemekte ve bu sürede plastik atıklar denize atılmaktadır. Her ne kadar sahil bölgelerinde yerel temizleme çabaları olsa da, bu girişimler küresel boyutlu problemi çözmek için yetersiz kalmaktadır. Detaylı bilgi Odamız web sayfasında yer almaktadır.


Kaynak: DTO bülten
Eklenme tarihi: 06.08.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DETEK Deniz Tekno..
 ATASOY Uluslarara..
 ARAZLAR Denizcili..
 İSKOMARİNE Denizc..
 ÖZSTAR Denizcilik
 MP Uluslararası G..
 DENTAŞ Denizcilik
 DADAYLILAR
 BEŞİKTAŞ Denizcil..
 HAMALOĞLU Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim