Gemi siparişlerinde dünya dördüncüsüyüz
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk gemi inşa sektörünün gemi siparişi almada dünya dördüncüsü olduğunu belirterek, “gemi inşa sektörümüz su üstünde” dedi.
Bakan Tüzmen, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek sektörün sorunlarını görüştü. Tüzmen, Türkiye'de gemi inşa sektörünün hızla büyüdüğünü, şu anda gemi siparişi almada dünya dördüncüsü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"2 yıl sonrasına sipariş alıyoruz. Bu sektörümüz açısından önemli bir gelişmedir. Bir başka nokta da gemi inşa sektöründeki yerli katkı oranının yüzde 55'ler seviyesinde olmasıdır. Değerli Türk lirasına rağmen bu oran iyidir. Eğer Türk Lirası normal seviyesinde olsa, bu oran daha yüksek olurdu. Bütün sıkıntılara rağmen gemi inşa sektörü başarılı bir performans göstermektedir. Diğer bir deyişle gemi inşa sektörü suyun üstündedir. Gemi inşa sektörümüzün gelişmesi istihdama da önemli katkı sağlamaktadır. Sektörde şu anda 60 bin civarında istihdam sağlanmaktadır. Sektör büyüdükçe bu sayı daha da artacaktır."
Gemi inşa sektörünün 5-10 yıl içinde dünyadaki yerinin daha da ön sıralara geçeceğini kaydeden Bakan Tüzmen, yat imalatında da önemli mesafe kaydedildiğini, Türkiye'nin artık dünyanın en kaliteli yatlarını ürettiğini bildirdi. Sektörün hedefini büyük tutmasını ve ona göre yapılanmasını isteyen Bakan Tüzmen, sektörün daha büyük tonajlı gemiler üretmesi için ve ihraç etmesi için çalışacaklarını belirtti.
DÖVİZ KURLARI SIKINTIYA SOKUYOR
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile görüşen Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak da sektörün bugünkü sıkıntılarının başında döviz kurları geldiğini belirterek, kur nedeniyle siparişlerde fiyat sıkıntısı çektiklerini bildirdi.
Bayrak, “Dövizde yaşanan gelişmeler nedeniyle önümüzü göremiyoruz. 2 yıl sonrasına sipariş alabiliyoruz, talep yüksek. Ancak döviz kurları nedeniyle siparişlerde fiyat sıkıntısı çekiyoruz. 2 yıl sonrasında dövizin ne olacağını tahmin edemediğimiz için ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bu konuda büyük sıkıntı çekiyoruz. Geçmişte dolar 1.400-1.500'lerde iken sipariş aldık, şimdi dolar 1.200'lerde. Buna bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.