Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Bartın'da lüks Yatlar çadır yerine modern tesislerde üretilecek
Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri imalat merkezi konumunda bulunan Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde, milyonlarca lira değerindeki lüks yat ve tekneleri kurdukları çadırlarda yapan ustaların, çalışmalarını modern sanayi sitesinde sürdürmeleri hedefleniyor.

İyon, Lidya, Pers, Amastrist, Pontus, Roma ve Doğu Roma dönemlerinin ardından 1460 yılında Osmanlı egemenliğine girmesiyle imparatorluk donanmasının ihtiyacının karşılanmaya başlandığı Kurucaşile'de, gemi yapımı babadan oğula miras kalarak devam ediyor.

Özellikle ilçede Tekkeönü ve Kapısuyu köylerinde kurulu 40'a yakın atölyenin yanlarına kurulan çadırlarda, piyasaya göre ucuz ve kaliteli yapılan çeşitli tür ve uzunluklardaki yatlar, yurt içi ve dışına pazarlanıyor.

Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, yaptığı açıklamada, tekne ve yat yapımcılığının modern atölyelerde yapılması amacıyla Kurucaşile Tekkeönü Piri Reis Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile kaymakamlığın hazırladığı 960 bin lira bütçeli projenin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından kabul edildiğini söyledi.

Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 630 bin liralık ödeneği BAKKA tarafından karşılanacak projenin ilçe için büyük taşıdığını ifade eden Sayın, şöyle konuştu:

"İlçemizde tekne yapımcılığının modern altyapıya kavuşturulması için 28 bin metrekare alanda kazı ve dolgu çalışması sürüyor. Çevre düzeni, iletişim ve enerji hatları ile alan üzerinde kooperatife ait 11 hangar, eğitim, sosyal tesis ve destek hizmetleri, kooperatif ve tesis yönetim binası kurulacak. Söz konusu projeyle Kurucaşile ve Tekkeönü, dünya çapında modern ve örnek tesise kavuşmuş olacak, bölgenin istihdamında ve gelişmesinde de önemli rol oynayacak. 600 metrekare alana sahip atölyelerde ahşap yat ve tekne yapımında kalitenin artmasının yanında bölgesel gelişme hızlanacak, ilçedeki ustalar ciddi rekabet gücüne sahip olacak.
Yine aynı şekilde ilçe merkezinde küçük liman mevkisinde 13 bin metrekare alan için hazırladığımız projeyi de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede hem Tekkeönü hem de ilçe merkezimizde Osmanlı'dan bu yana devam eden ahşap tekne ve yat yapımcılığı, çok daha sağlıklı yapıya kavuşmuş olacak."

6-7 milyon dolarlık lüks yatlar

Tekkeönü Piri Reis Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hüseyin Çoban da ilçelerinde tekne ve yat yapımının ev altlarında, naylon kaplı barakalarda ve çadırlarda sürdürülmeye çalışıldığını ancak kış aylarında kar yağışı ve fırtınalarda büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

Fırtınada uçmaması, karda göçmemesi için kış aylarında çadırlarda nöbet tuttuklarını anlatan Çoban, "Bu işi ilkel şartlarda sürdürmemiz, çalışmalarımızı ve aldığımız siparişleri de olumsuz etkiliyor. Dünyanın en kaliteli yatının yapıldığı ilçemizde baraka ve çadırları gören müşteriler, 'Bu yatlar bu atölyelerde mi yapılıyor' diyerek küçümsedikleri de oluyor. 6-7 milyon dolarlık lüks yatlar ev altlarında, çadır ve barakalarda yapılıyor ama yeni sanayi sitemiz sayesinde çok daha modern ve sağlıklı ortamda bu işi sürdüreceğiz. Tabii burada BAKKA'nın sağladığı desteğin yanı sıra kooperatif üyelerimizin her biri inşa edecekleri hangarlar için 40-50 bin lira yatırım yapacaktır" ifadesini kullandı.

Tekne ve yat ustaları umutlu

İlçedeki tekne ve yat ustalarından Şeref Turga da babasından devraldığı mesleği 20 yıldır çocuklarıyla sürdürdüğünü belirterek, "Çadırların, brandaların altında özellikle kış aylarında zor şartlarda çalışıyoruz. Yeni sanayi sitesi ile çok daha rahat çalışma ortamına kavuşacağız. Şu anda 100 metrekare yerde 20 metre uzunlukta tekne yapmaya çalışıyoruz. Yeni sanayi sitemizdeki alanımız 600 metrekare olacak. Bunun yanında yerlerimiz ıslanıp çamur olmaz, brandalarımız uçmaz, modern ortama kavuşmuş olacağız. Bizim için çok daha iyi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Tuna Süzer de milyon liralık yat ve tekne yaptıkları atölyelerini uzaktan görenlerin "sera" zannettiklerini, bu durumun müşterilerin siparişten vazgeçmesine sebep olabildiğini dile getirerek, projeyle mesleğin geleceği adına önemli adım atıldığına işaret etti.



Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 18.11.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ELDAŞ Gemicilik
 GÜRMAR Denizcilik..
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 MEKE Group
 ELKENZ Denizcilik..
 IŞIK Group Shippi..
 UZMAR Uzmanlar De..
 METEAR Deniz İşle..
 BERK Turizm Yatçı..
 GN GROUP
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim