İsveç gemilerini yapmaya talibiz
Ulaştırma Bakanı Elvan, "Gemi inşa sanayimiz İsveç tarafından gelecek her çeşit gemi ve deniz vasıtasının inşasına hazır durumda" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türk gemi inşa sanayinin, İsveç tarafından gelecek her çeşit gemi ve deniz vasıtasının inşası, bakım-onarımı, tadilatı ve gemi geri dönüşüm alanındaki taleplerini karşılamaya ve bu konularda işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Bakan Elvan, İsveç Kentsel Dönüşüm ve Bayındırlık Bakanı Mehmet Kaplan ile bakanlıkta görüştü.
Elvan, burada yaptığı konuşmada, 14 Eylülde İsveç'te gerçekleşen seçimlerin ardından kurulan bakanlar kurulunda 2 Türk bakanın görev almasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
İsveç'in, Türkiye AB'ye üyeliğine verdiği destek için teşekkür eden Elvan, Türkiye müktesebata uyum açısından her türlü çalışmayı yürütürken siyasi bazı kaygılarla göz önünde bulundurularak müzakere sürecinin engellenmeye çalışıldığını belirtti.
Elvan, şöyle dedi:
"Bugüne kadar AB'ye üye olan ya da müzakere sürecinde olan hiçbir ülkeye uygulanmayan süreç maalesef Türkiye'ye uygulanmaktadır. AB'nin bu yaklaşımını tasvip etmemiz mümkün değil. Türkiye, Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülke olarak biz AB'nin bir üyesi olarak çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Bu noktada özellikle İsveç'in vereceği desteğin önem arz ettiğini ifade etmek istiyorum."
İki ülke arasında yaklaşık 3,1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Elvan, özellikle 2013'te ticaret hacminin bir miktar düştüğünü dile getirdi. Elvan, İsveç ile ticaret hacminin artırılmasının son derece önemli olduğunu düşündüklerini vurguladı.
Haberleşme sektöründe ülkeler arasındaki ilişkilerin sorunsuz devam etmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Elvan, bilgi teknolojileri anında işbirliği için yeni adımlar atmaları gerektiğine inandıklarını söyledi.
Ericsson ile Turkcell arasında ikili işbirliklerine işaret eden Elvan, böylece abonelerin artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek adımlar atıldığını dile getirdi.
Elvan, siber güvenlik konusunda alınan önlemlere dikkati çekerek, bu alandaki tehlikelerin sadece ulusal düzeyde çözülebilecek bir sorun olmadığı, BM, AB, OECD gibi organizasyonların yaptığı çalışmaların yoğunlaştırılması ve ülkelerarasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ulaştırma alanındaki işbirliği olanakları
Kara ulaştırmasında iki ülke arasında 2014'te ikili transit geçiş belgesi sayısını 5 bin, transit taşıma belgesi sayısının bin, üçüncü ülke taşıma belgesi sayısını 500 olarak belirlendiği bilgisini veren Elvan, İsveç'le ikili ve transit geçişlerin liberalleşmesine yönelik adımlar atmak istediklerini söyledi.
İsveç'in yoğun deniz trafiğinin olduğu bir bölgede yer aldığına ve etkili limanlara sahip olduğuna işaret eden Elvan, "Ülkelerimiz limanları arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önem arz ettiği düşünüyorum. Burada kardeşlik liman uygulaması olabilir. Öncelikli olarak iki ülke arasında bir denizcilik anlaşması imzalanmasının son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Bu konuda çalışmaya hazırız. Siz de uygun görürseniz bürokrat arkadaşlarımızla özellikle denizcilik alanında bir anlaşma imzalanması yönünde çalışma başlatabiliriz" dedi.
Türkiye'nin özellikle gemi ve yat inşasında önemli bir altyapıya sahip olduğuna dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti:
"Şu anda 73 tersanemiz faaliyet gösteriyor. 3,6 milyon detveyt tonluk üretim kapasitesine sahibiz. Tersanelerimizin mevcut ürün portföyünde kimyasal tankerler, açık deniz balıkçı gemileri, açık deniz römorkörleri, LPG tankerleri, asfalt tankerleri, dökme yük gemileri, konteyner ve açık deniz destek gemileri bulunmakta. Gemi inşa sanayimiz İsveç tarafından gelecek her çeşit gemi ve deniz vasıtasının inşası, bakım-onarımı, tadilatı ve gemi geri dönüşüm alanındaki taleplerini karşılamaya ve bu konularda işbirliği yapmaya hazır durumdadır."
Bakan Elvan, uzay alanında yapılmak istenen çalışmalarda İsveç'in deneyimlerinden yararlanabileceklerini söyledi.
"Acınızı paylaşıyoruz"
İsveç Kentsel Dönüşüm ve Bayındırlık Bakanı Mehmet Kaplan, Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden madenciler dolayısıyla Elvan ve madenci ailelerine başsağlığı diledi. Kaplan, "Başımız sağolsun. Acınızı paylaşıyoruz" dedi.
Türkiye'nin dijital alan ekonomisindeki hızlı gelişmesinin sevindirici ve ibret verici olduğunu ifade eden Kaplan, gelişen ülkeler arasında örnek olacak bir gelişmeye imza atıldığını söyledi. Kaplan, "Türkiye'nin 2023 hedeflerini görüyoruz. Bu hedefler etkileyici. Bu hedefler dahilinde iletişim teknolojisi ve haberleşme alanında ortaklıklar, işbirliği, destekleyici çalışmalar yapabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Kaplan, 4G altyapısına geçişte Ericsson'u bütün gücüyle, Ar-Ge çalışmalarıyla hazır durumda olduğunu ifade etti.
Turkcell'in durumu
Kendisinin de bir Turkcell abonesi olduğunu dile getiren Kaplan, şöyle konuştu:
"Türkiye'ye her geldiğimizde bir Hazır Kart alıyoruz ve telefonumuza takıyoruz. Turkcell'in, Türkiye'nin her yerinde gerçekten yüksek kaliteli hizmetlerinden faydalanıyoruz. Turkcell, Türkiye'nin gurur kaynaklarından sadece Türkiye'nin de değil, İsveç'in gurur kaynaklarından. Turkcell'in büyük hissedarlarından birisi İsveç devletinin de sahibi olduğu TeliaSonera. Bunu gururla söylüyorum. TeliaSonera'nın son birkaç aydır öteki önemli hissedarları Çukurova ve Rusya'daki Altimo şirketiyle içinde bulunduğu bazı çözümsüzlükler üzerinde aktif ve hızlı bir çalışma prosedürüne girdiğini de belirtmek istiyorum . Bu da bizim için önemli bir alan."
İsveç ve Türkiye'nin AB yolunda önemli partnerler olduğunu vurgulayan Kaplan, Türkiye'nin stratejik öneminin, üyelik halinde AB'nin de daha stratejik bir birlik olmasına olanak sağlayacağını söyledi.
İlerleme raporundaki analiz ve sonuçlara İsveç'in katıldığını dile getiren Kaplan, bunların üyelik sürecinde Türkiye için önemli tavsiyeler olduğunu, bu süreçte Türkiye'nin arkasında olduklarını belirtti.