TOBB Başkanı: Deniz filomuzu güçlendirmemiz gerekiyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de sadece deniz taşımacılığından yıllık 8 milyar dolar civarında dış açık doğduğunu söyledi. Hisarcıklıoğşu, "Bu rakamları 2023’e taşıdığımızda, dış ticaret mallarının taşımacılığında deniz yolunun payı yaklaşık yüzde 65-70 oranına çıkacak. 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmimiz olacağı düşünüldüğünde, bugünkü oranlarla deniz taşımacılığından ortaya çıkan açık 30 milyar doların üzerine çıkacaktır. Buna şimdiden tedbir alıp, deniz filomuzu güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katılımıyla Rıfat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı TOBB İkiz Kuleler binasında yapıldı.
Konuşmasında deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektörlerinin, gösterdikleri başarılarla, Türkiye’nin küresel rekabetteki gururu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, denizcilik sektörü, hem istihdam hem de döviz kazandırma açısından, ülkemizin yıldız sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti:
"Gemi inşa sanayimiz dünyada tanınan marka haline geldi. Her türlü gemiyi anahtar teslim yapacak durumdayız. 2003 öncesinde belli bir bölgeye sıkışan tersanelerimiz, doğru yatırım teşvikleriyle, Hopa’dan İskenderun’a kadar tüm kıyılarımıza yayıldı. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat olmak üzere, 1 trilyon doların üzerinde dış ticaret hacmi hedefliyoruz. O halde, hem gemi inşa sanayimizi, hem deniz taşımacılığını, hem de limanlarımızı, daha fazla geliştirmeye ve büyütmeye ihtiyacımız var. Hem gemi inşa sanayimizi, hem deniz taşımacılığını, hem de liman yatırımlarını eş güdüm içinde destekleyerek büyütmeliyiz. Zira sadece AB üyesi devletler değil, asıl rakibimiz konumundaki Çin, Kore Brezilya, Hindistan ve Rusya da, gemi inşa sanayine, doğrudan ya da dolaylı destekler geliştirdiler. İtalya ile Çin arasında en büyük ekonomisiyiz, sanayi malı tedarikçisiyiz, ticaret yolları üzerindeyiz. Ama mesela ekonomik büyüklüğü bizimle hemen hemen aynı olan, ama kıyı şeridi bizimkinin 15’te biri olan Hollanda, bizden daha fazla yükleme-boşaltma işlemi gerçekleştiriyor."
"DENİZ FİLOMUZU GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM"
Bugün deniz ticaret filosunun 10 milyon ton Türk bayraklı, 32 milyon ton Türk sahipli filodan oluştuğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Maalesef şu anda henüz daha istediğimiz noktada değiliz ve ciddi bir navlun açığını bu yüzden veriyoruz. 407 milyar dış ticaret hacminin yüzde 57’si deniz yolu ile taşınmaktadır. Bunun navlun bedeli yaklaşık olarak 12 milyar dolardır. Bunun da sadece yüzde 12’sini Türk filosu ile taşıyoruz. Dolayısıyla sadece deniz taşımacılığından yıllık 8 milyar dolar civarında bir dış açığımız doğuyor. Bu rakamları 2023’e taşıdığımızda, dış ticaret mallarının taşımacılığında deniz yolunun payı yaklaşık yüzde 65-70 oranına çıkacak. 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmimiz olacağı düşünüldüğünde, bugünkü oranlarla deniz taşımacılığından ortaya çıkan açık 30 milyar doların üzerine çıkacaktır. Buna şimdiden tedbir alıp, deniz filomuzu güçlendirmemiz gerekiyor. Öte yandan tersanelerimizin yüzde 80’i servis tabir ettiğimiz tamir bakım alanı olarak çalışıyor. Yüzde 5’i askeri gemi, yüzde 15’i ise özel gemi inşa sanayine yönelik çalışıyor. Gemi inşa sektöründe, tek bir askeri geminin yerli olarak inşa edilmesinden devletin sağladığı tasarruf 300 milyon euro’dur. Dolayısıyla, gemi filosunu geliştirmenin yolu, önce tersanelerimizi güçlendirmekten geçiyor."
"46 BELGELİ MARİNAMIZ VAR"
Hisarcıklıoğlu, marinalarla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:
"Aynı coğrafya içinde bulunduğumuz İtalya’da 380 marina, 180 bin bağlama kapasitesi. İspanya’da 360 marina 130 bin bağlama kapasitesi. Fransa’da 255 marina, 227 bin bağlama kapasitesi var. Bizim toplam marinamız 46 belgeli marinamız bulunuyor. Belediye yat çek yerleri koyduğumuz da toplam marina sayımız 69’a ulaşıyor. Demek ki bu alanda da gidecek daha çok mesafe ve potansiyel bulunuyor. Türkiye olarak, önümüzdeki 10 yıl içinde, sadece kendi ihtiyacımızı, taşımamızı değil, bölgemizdeki diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir denizcilik ve liman işletmeciliği anlayışını geliştirmeliyiz. Ben inanıyorum ki, denizcilik sektörümüzde pervaneler döndükçe, Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinde biri olma rotasında ilerlemeye devam edecektir."
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
DALYA-H Shipping
TRİO Denizcilik
PEARL NAVAL GLOBA..
SENKRON Travel
BABA GEMI ISLETME..
HDR Denizcilik
ULUÇAY Yatçılık
AYKOP Gemi
İSKETE Deniz Taşı..
MOST Denizcilik
...