Karadeniz Takaları baştan yaratılacak
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından hazırlanan 36 milyon liralık "Yeniçam Tersanesinde Üretim Destek ve Hizmet Merkezi Kurulması" projesiyle unutulmaya yüz tutmuş, kendine özgü formlara sahip Karadeniz tipi ahşap tekneler, günümüz teknolojisiyle öz formlarını koruyarak modernize edilecek.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi'nin "Yeniçam Tersanesinde Üretim Destek ve Hizmet Merkezi Kurulması" projesini hazırladığını ve projede Karadeniz Teknik Üniversitesi ile proje ortağı olarak yer aldıklarını ifade etti.
Sürmene ilçesindeki Yeniçam Tersane Sahası içerisinde 20 dönümlük bir alan üzerinde projenin hayata geçirilmesinin planlandığını belirten Hacısalihoğlu, projenin 2018 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
Hacısalihoğlu, projeyle söz konusu bölgedeki gemi inşa sanayi KOBİ'lerinin teknik ve teknolojik altyapılarıyla üretim kapasitelerinin geliştirilip güçlendirileceğini vurgulayarak, "Projeyle birlikte üretim ve işletme atölyeleri, tasarım ve proje ofisi ile araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarını yapmak amacıyla Deniz Teknolojileri Deney ve Analiz Laboratuvarı oluşturulacak" ifadesini kullandı.
Kurulacak laboratuvarın, hem KTÜ-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünün hem de gemi inşa sanayinin çalışmalarına ve gelişimine, bunların yanında da üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını anlatan Hacısalihoğlu, projeyle bölgedeki gemi inşa sanayi KOBİ'lerinin daha profesyonel ve kurumsal bir yapıya kavuşturulacağını kaydetti.
Hacısalihoğlu, KOBİ'lerin gelişen teknik ve teknolojik altyapıları ile değişen üretim süreçlerini başarılı ve profesyonel olarak yönetebilecek şekilde kurumsal üretim ve yönetim yapılarının oluşturacağını da dile getirerek, KOBİ'ler için kritik bir araç olan kurumsal kaynak planlaması yazılım modüllerinin entegre edileceğini belirtti.
KARADENİZ TİPİ AHŞAP TEKNELER
Projeyle, "Karadeniz (Sürmene) Tipi Balıkçı Teknesi" marka tescili yapılacağını söyleyen Hacısalihoğlu, "Projede unutulmaya yüz tutmuş, kendi özgü formlara sahip, Karadeniz tipi ahşap tekneler günümüz teknolojisi ile öz formlarını koruyarak modernize edilecek" bilgisini paylaştı.
Hacısalihoğlu, projenin bütçesinin yaklaşık yüzde 30'luk bölümün oluşturulması planlanan laboratuvar için kullanılacağını belirterek, "Söz konusu merkezin planlandığı gibi tamamlanması için gereken bütçe yaklaşık 26 milyon lira öngörüldü" dedi.
Projenin hayata geçmesiyle oluşacak merkezde, idari ve sosyal binalar, deniz teknolojisi deney ve analiz laboratuvarı, üretim ve işletme atölyeleri, pazarlama birimi gibi binalar yer alacak.