İşini yaptı diye istifa etmek zorunda kaldı
Şartnameye uygun olmadığı anlaşılan gemilerin denetiminde görevli mühendis, hataları rapor etti diye disiplin cezasına çarptırılınca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden ayrıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı, şartnameye uygun olmayan gemilerin denetiminde görevli mühendis hataları rapor etmesinin ardından disiplin cezasına çarptırılınca kurumdan istifa etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 117 milyon euro bedelle ihale ettiği gemilerin yapımı aşamasında, şartnameye uygun olmayan imalatları rapor eden mühendis N.D.A, üretici firmanın şikayetleri doğrultusunda disiplin cezası almış ve bu görevden el çektirilmişti. Büyükşehir Belediyesi, katamaran cinsi yolcu vapurlarının imalatı aşamasında şartnameye uygunluğunun denetlemesi için iki komisyon kurdu. Her iki komisyonda da yer alan gemi inşa mühendisi N.D.A, Özata firması ile sözleşme imzalanmasının ardından Yalova'daki tersaneye gönderildi. N.D.A, imalat aşamasında hatalı bulduğu noktaları Büyükşehir Belediyesi'ne rapor ederken, ara denetim raporlarını da şerh koyarak imzaladı. İddiaya göre N.A'nın ilk yolcu vapuru Çakabey'in imalatı sırasında hazırladığı raporlar yüklenici firmayı rahatsız etti.
ŞİKAYET ETKİLİ OLDU
Yüklenici firma, N.D.A'yı tersanedeki görevine sabahları geç gelmesi gibi sudan sebepleri gerekçe göstererek Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na şikayet etti. İlgili daire başkanlığı da yüklenici firmanın şikayetini disiplin kuruluna taşıyarak N.D.A'ya disiplin cezası verilmesini sağladı. N.D.A. bu gelişmeler üzerine İzmir'e çağrıldı.. Böylece tersanede, belediye adına yapılan imalatları yerinde denetleyecek kimse kalmadı. 9 Eylül ve 1881 Atatürk adı verilen gemiler bu şartlarda imal edildi. Gemi İnşa Mühendisi N.D.A. da tüm bu yaşanları yargıya taşıdı. Disiplin cezasının haksız yere verildiğini iddia eden N.D.A, cezanın iptali istemiyle İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yaşananların ardından denetim ve kabul komisyonlarındaki görevine devam eden N.D.A, şartnameye aykırı imalatlar nedeniyle evrakı şerh koyarak imzaladı. N.D.A'nın bir süre önce kurumdan istifa ettiği ortaya çıktı.
UYARILAR DİKKATE ALINMADI
Fakat Büyükşehir Belediyesi, bu uyarıları dikkate almadı. Sonuç olarak da İzmir'e getirildikten 84 gün sonra ancak sefere çıkabilen Çakabey 5 ay Karşıyaka-Konak arasında hizmet verdikten sonra Yalova'daki tersaneye geri gönderildi. Bu gelişmeler ceza verilen mühendisin uyarılarının ne denli isabetli olduğunu da gözler önüne serdi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 2 yıl önce yapılan gemi ihalesini 117 milyon euro bedelle Özata firması kazanmış, 15 gemiden ilki olan Çakabey 2 Şubat 2014'te İzmir'e gelmiş, 8 Şubat'ta da Başkan Kocaoğlu, Üçkuyular Vapur İskelesi'nde düzenlenen törenle geminin tanıtımını yapmış, fakat 84 gün iskelede bağlı duran geminin şartnameye uygun olarak üretilmediği, eksiklerinin bulunduğu anlaşılmıştı. 5 Mayıs'ta Karşıyaka ile Konak arasında ilk seferini yapan ve 5 ay seferde kalan gemi önce Bostanlı Vapur iskelesine çekilmiş, ardından da bakım için Yalova'ya geri gönderilmişti.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
FUL Denizcilik Lt..
UFUK DENİZ Gemici..
TUNCMETE Denizcil..
AB Denizcilik
BEYKİM Petrolcülü..
SETA Denizcilik v..
BEŞERLER Denizcil..
OLAY NAUTIC
SOTRAMP Denizcili..
ÇEŞME Balik Turu
...