Bu destek gemilerimizi 25 yıl rahat yüzdürür
Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı koster filosunu yenileme desteği gemicileri coşturdu. İlk etapta yaş ortalaması 24.5 olan 269 geminin 100'ü yenilenecek. Uygulamanın 1 milyar dolarlık sipariş getirmesi bekleniyor.
Denizcilik sektörü dört yıldır birebir görüşmelerle elde etmeye çalıştığı hurda desteğini nihayet koparmayı başardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hafta başında açıkladığı destek paketinden Türk denizciliğini Karadeniz ve Akdeniz'de uzun yıllar liderliğe oturtacak koster filosunun yenilenmesini sağlayacak karar çıktı. Başbakan, 'denizciliğin KOBİ'leri' diye tabir ettiği koster işletmecilerine, filoyu yenilemek üzere gemilerini hurdaya verdiklerinde hurda değeri oranında devlet desteği sağlanacağını açıkladı. Gemi İnşa Sanayicileri Derneği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran'a göre uzun yıllardır çıkması için çalıştıkları bu karar, Türk denizciliğini önümüzdeki 25 yıl boyunca Akdeniz ve Karadeniz'de uçuracak. Kıran, "2 bin ila 12 bin DWT kapasiteye sahip kuru yük gemileri yaşlandığından armatörler sıkıntı çekiyordu. Akdeniz ve Karadeniz'de bütün kosterler yaşlı. Eğer Türkiye böyle bir atılım yaparsa bu havzada önümüzdeki 25 yıl boyunca hem navlun belirleyen hem de ana taşıyıcı konumuna yükseliriz" dedi.
1 MİLYAR DOLAR GELİR
Murat Kıran, bu teşvikle tersanelerdeki istihdamın da iki kat artarak 40 binlere ulaşacağını vurguladı. Yapılan çalışmaya göre ilk etapta 100 koster gemisinin hurda desteğinden yararlanması öngörülüyor. Teşvik kararının ana hatlarının belirlenmesinde çalışan grupta yer alan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türk bayraklı koster filosunun ortalama yaşı 24.5, toplam kapasitesi ise 1.2 milyon DWT olan 269 gemiden oluştuğunu belirtti. Bölgedeki Türk sahipli gemilerin sayısı ise çok daha fazla. Erdoğan, Akdeniz ve Karadeniz havzasında taşımacılık yapan yaklaşık 2 bin geminin yüzde 66'sının 20 yaşın üzerinde olduğunu, son beş yılda filonun yüzde 20 daraldığına ifade ederek, Türkiye'nin yakalayacağı fırsata dikkat çekti. Erdoğan, şöyle konuştu: "Hollandalılar da sisteme dahil olacaktı. Ancak iş uzadı. Teşviğin verimli işlemesi için kredi garanti fonu, teminat sistemi ve hurda desteğinin bir arada olması gerek. Yenilemede yerli katkı şartı da olmalı. 100 geminin yenileneceği düşünülürse bu, tersanelerimize 1 milyar dolarlık yeni sipariş getirir."
SEKTÖR DERİN NEFES ALACAK
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Çelik de sektörün uzun süredir beklediği bu kararla rahat nefes aldıklarını söyledi. "Koster filosu değişmeli. Aliağa'daki şirketler bu sürece hazır" diyen Çelik, hurda desteğinin istihdama katkısının da büyük boyutlarda olacağını ifade etti. Çelik, şu anda bin 500 kişinin çalıştığı Aliağa'da hurda teşvik sisteminin başlamasıyla istihdamın 2 bin 200'leri aşacağını vurguladı.