Başarıları Türk kaptanlara ilgiyi artırdı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi mezunları, dünyanın tanınmış uluslararası deniz ticaret filolarında görev alıyor.
Tarihi, Heybeliada'da 1884'te kurulan ve Deniz Harp Okulu'nun bir bölümü olan "Leyli Tüccar Kaptan Mektebi"ne dayanan İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin mezunları, deniz ticareti firmalarının ilk tercihi oluyor.
Dekan Prof. Dr. Nil Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen "gemi adamlarını" yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Mezun verdikleri öğrencilerin uluslararası denizcilik camiasında önemli görevler üstlenmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Güler, "Uluslararası denizcilik camiasında görev alan öğrencilerimiz sayesinde ülkemizin gururu haline geldik. Bizim asıl işimiz gemi adamı yetiştirmek. Kaliteyi üst seviyede tuttuğumuz için bugün uluslararası arenada söz sahibi olduk. Buradan mezun olan öğrenciler, dünyanın tanınmış en iyi filolarında görev alıyor. Özelikle bazı firmalar buraya gelerek öğrencilerimizi yakın takibe alıyor" dedi.
Güler, bugüne kadar uluslararası filolarda ve yabancı bayraklı gemilerde görev alan öğrencilerinin gösterdiği başarılarının ise Türk kaptanlara ilgiyi artırdığını ifade etti.
Dünyanın ve Avrupa'nın en iyi kaptanlarını yetiştirmenin gayretinde olduklarını dile getiren Güler, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin, denizcilik sektörünün tanınmış filoları tarafından tercih edilmesi bizlerin göğsünü kabartıyor. Hedefimiz, yetiştirdiğimiz gemi adamlarının, denizcilik eğitiminde araştırma yapması, uluslararası nitelikte çalışan gemilerde önemli görevler üstlenmesi ve bu gemilerde lider konuma ulaşarak strateji belirlemeleridir. Arzu edilen hedefi ise özellikle son yıllarda yakaladık.
Yabancı firmalar buraya gelerek, öğrencilerimizi yakın takibe alıyor ve mezun olduktan sonra onları kendi bünyelerine katmanın çabasını veriyor. Sadece uluslararası firmalar değil, aynı zamanda yabancı bayraklı uzak denizlere iş yapan Türk firmaları da yine fakültemizin öğrencilerini tercih ediyor. Bugüne kadar fakültemizden mezun olmuş ve uzak denizlerde görev alan lider konumundaki öğrencilerimizin sayısını belirlemek için bir envanter çalışması yapıyoruz. Böylece dünyanın kaç yerinde, ne kadar Türk kaptan var hepsini belirlemiş olacağız."
Prof. Dr. Güler, öğrencilerin "çok uluslu bir ortamda" eğitim gördüğünü anlatarak, "Denizcilikte başarının sırrı farklı kültürlerin tanınmasıdır. Bu özelliği öğrencilere kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.
Fakültenin tarihi köklerinin de iyi denizcilerin yetişmesinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan Güler, şöyle devam etti:
"Fakültemiz, Uluslararası Denizcilik Üniversiteler Birliği'nin kurucusudur. Bu durum, çocuklarımıza uluslararası bilinirlik ve tanıtım sağladı. Fakültemizin uluslararası diğer eğitim kurumları tarafından iyi tanınması çocuklarımıza uluslararası kapıları açıyor. Öğrencilerimizin dünya ve Avrupa'daki diğer üniversitelerdeki öğrencilerden bir adım daha önde olmasının farklı bir nedeni ise önceden mezun olup uzak denizlere açılanların iyi bir şöhrete sahip olmasıdır. Bu şöhreti korumak gerekiyor."
Nil Güler, ayrıca New York Eyalet Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile ortak yürütülen program kapsamında eğitim alan öğrencilerin ise hem çift diplomaya sahip olduklarını hem de stajlarını ABD'de yaptıklarını sözlerine ekledi.
Güverte 4. sınıf öğrencisi Ömer Turgun ise hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul Denizcilik Fakültesi'ni tercih ettiğini söyledi.
Mezun olduktan sonra yurt dışında çalışmayı istediğini dile getiren Turgun, "Hayallerimi ve ideallerimi burada gerçeğe dönüştüreceğime inanıyorum. Buradan mezun olan bizden önceki ağabeylerim gibi yurt dışında, uluslararası deniz filolarında kaptanlık yapmayı istiyorum. Sadece ben değil, burada okuyan ve yurt dışına gitmek için sabırsızlanan arkadaşlarım da aynı hayalleri kuruyor" dedi.
Ne Sallaması Yavuz!!!!
İTÜ Dekanı prof NİL GÜLER basına demeç veriyorsa birdaha okullarının 1884'de kurulduğunu falan söylüyorsa utansın sadece utansın.1884'den buyana yetişdirdiği mühendislerden hangisi;hangi gemiye;hangi makinayı imal etmişte monte edip o gemiyi yüzdürmüşler o rektör önce bunu gururla söylesin... Yazan: Ali Gürsoy - 5.02.2015 16:35:40 Sallamış
İTÜ Dekanı prof. Nil Güler basına demeç verip. Hangi palavraları sallamış. İTÜ denizcilik fakülte mezunları işleri hemen hazır olduğunu dünya standartlarında eğitim verildiğini ayrıca dünyada seçkin denizcilik şirketlerinde çalıştığını söylemiş. Bu dekanın dünyada olup bitenlerden bihaber olduğu aşikardır. Hatırlatmakda fayda var dekanı olduğun fakülte dünyada ılk 50 arasında değil dünyanın seçkin şirketleri Türk personeli kapısından geçirmiyor Filipinli Hindistanlı Ukraynalı Polanyalı tercih ediyorlar yabancı bayrak altında olmaz ise Türk gemileri dünya piyasalarında navlun bulamazlar 8 tane Türk firması yabancı personele dönmüş durumda İTÜ dışında KATÜ, 9 Eylül, Piri Reis, Gaziantep, Karaelmas vs. Fakülte mezunları için niye görüş beyan etmemiş. Bu fakültelerden mezun olanların durumu ne olacak herkez kapı kapı dolaşıp iş bulma bulduğu zamanda maaşımı alabilirmiyim kontratımı bitiğinde tekrar işe başlaya bilirmiyim üçgeni içine girmiş Türk denizciliği ülke ve şirket politikalarından dibe vurmuş dünya limanlarında en çok bağlanan çalışma koşulları berbat olan düzelmesi mümkün görünmeyen Türk gemileri için ne gibi önerileri var. Dekan çok sallamış fazla salmasın ayıp oluyor. Allah selamet versin. Yazan: Yavuz Akyol - 4.02.2015 15:48:15
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ALERİA Denizcilik..
ALABANDA Deniz Ta..
KARE Eğitim Ltd v..
ELDAŞ Gemicilik
ELİT Denizcilik S..
ECE Gemi İnşaa
MARTRANS
RIMENES Denizcili..
GUHA Shipping
ADRASAN Denizcili..
...