Koster teşvikine yerli üretim şartı getirildi
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun duyurduğu koster filosunun yenilenmesine ilişkin teşvik düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan değişikliklerle kabul edildi. Komisyonda, ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin hurdaya ayrılmasının teşvik edilmesi durumunda bunların yerine alınacak gemilerin Türkiye’de inşa edilmesi şartı getirildi. Yapılan diğer bir değişikliğe göre, teşvik sonrası 3 yıl içinde geminin inşa edilmemesi veya inşasını takiben 5 yıldan önce satılması durumunda verilen teşvik geri alınacak.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, koster filosunun yenilenmesine dönük teşvikin 50 milyon lira civarında bir yükü olacağını belirterek, “Ama aşağı yukarı 700 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirilecek. Bu da tersanelerimizde ciddi bir canlanma sağlayacak” dedi.
Elvan, denizcilerin finansman sorununun çözümüne ilişkin Kredi Garanti Fonu (KGF) yoluyla destek sağlanmasına dönük Hazine Müsteşarlığı ile yaptıkları çalışmanın da tamamlandığını belirterek, kısa sürede Meclis’e sunulacağını açıkladı. Koster filosunun yaş ortalamasının ortalama 28-30 arasında olduğunu Akdeniz ve Ege’de rekabet gücünü kaybetmeye başladığını belirten Elvan, “Mevcut yasamıza göre hurda araçları alıp belirli bir bedel ödeyebiliyoruz. Şimdi bu uygulamaya koster filomuzdaki deniz ticaret araçlarını da ekleyeceğiz. Ömrünü tamamlamış koster filosuna hurda teşviki sağlayarak, filonun yenilenmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.
İnşa edilecek gemilerde yerli katkı oranı belirlenecek
Komisyondaki görüşmeler sırasında CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, yapılan her gemide yüzde 50’nin üzerinde yerli katkı kullanılması şartı getirilerek yan sanayinin desteklenmesine yönelik bir düzenleme yapılmasını önerdi. Bunun üzerine Elvan, yerlilik oranı konusuna sıcak baktığını ancak bu konunun teknik bir çalışma gerektiridiğini belirterek, “Yüzde 40-60 gibi bir yerlilik oranı konulabilir ancak bu teknik bir konu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapacağımız bir çalışma sonucu bu oranı belirleyelim ve teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında ekleyelim” dedi.
Son bir yıldır açtıkları ihalelerde bakanlık olarak yerlilik oranları koyduklarını anlatan Elvan, “Önümüzdeki günlerde yüksek hızlı tren ihalesine çıkıyoruz. Minimum yüzde 51 yerlilik şartı getiriyoruz. Artı Türkiye’de imal etme ve yerli ortak şartı getiriyoruz. Bu kadar katı kuralları koyuyoruz, bundan sonraki süreçte de koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre Milli Gemi Sicili veya Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı ticari yük taşımalarında kullanılan gemilerden cins ve nitelikleri bakanlıkça belirlenenler hurdaya ayrılacak. Bunlar Türkiye’de inşa edilen gemilerle ikame edilecek. Teşvik sonrası gemilerin 3 yıl içinde inşa edilmemesi veya inşasını takiben 5 yıldan önce satılması durumunda verilen teşvik geri alınacak.
KGF çalışması tamamlandı
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, denizcilerin yaşadığı finansman sorununu çözmeye dönük Hazine Müsteşarlığı ile yaptıkları çalışmayı tamamladıklarını açıkladı. Finansman sorunun çözümünde KGF’yi kullanacaklarını kaydeden Elvan, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: “Bir tersanemiz yurtdışından 50 milyon dolarlık bir sipariş aldı biz bunun yüzde 80’lik bir oranına bir anlamda KGF vasıtasıyla kefil olacağız. Bununla ilgili bizim herhangi bir finansman kaybımız olmayacak, özellikle gemi yapımı ve gemi ihracatında ciddi bir canlanma olacak. Çalışma tamamlandı önümüzdeki günlerde komisyonun önüne gelecek.” Bu arada Elvan, 8 milyar dolar civarında bir navlun açığı bulunduğunu bunun ülkeye kazanımının sağlanması konusunda da çok kapsamlı bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Elvan, sivil toplum kuruluşları, deniz ticaret odalarının katılımıyla navlun açığının kapatılması konusunda neler yapılabileceği konusunda çalıştıklarını söyledi.
***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
Teşvik Primi
Denizcilik sektörüne hayırlı olsun diyeceğim ama benim görüşüm az ve yetersiz bir teçvik olduğunun altını çiziyorum 8 milyar dolar navlun açığı olduğu söylenen bir ortamda 50 milyon teşvikin ne kadar yeterli olduğu tartışılır gerçek teşvik denizcilik sektörünü uçuracak bir teşvik olmalı çalışanlarıda kapsıyacak şekilde olması denizcilik sektörünün geleceği için gerekli ve şart olmalıydı haydi hayırlısı. Yazan: bekir alkan - 16.02.2015 12:57:00
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
KARYA Shipping & ..
SAMSUN Shipping
DENİZ RASPA
CSR Shipping
ANGELS PRO ACTION
BANDIRA Maritime ..
MARDES Gemi
IBC Güler Dış Tic..
ULUSOY Denizyolla..
TRANSPASİFİK deni..
...