Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Tersaneciler, KGF komisyonunda indirim istiyor
Tersaneciler, gemi inşada ihracata yönelik yeni gemilerin teminat sorununu çözmek için devreye sokulan Kredi Garanti Fonu’nda yüzde 1’lik komisyon tutarının indirilmesini istiyor.

İhracata yönelik inşa edilecek olan yeni gemilerin teminat sorununu çözmek için devreye sokulan Kredi Garanti Fonu'nda (KGF), yüzde 1'lik teminat komisyon bedelinin çok fazla olduğunu savunan gemi inşacılar, bu miktarın yarıya indirilmesi için hükümetten destek bekliyor. DTO Başkanı Metin Kalkavan, bu konuda ilgili tüm kurumlara başvurduklarını ve yeni bir tebliğin gündemde olduğunu söyledi.



Geçtiğimiz aylarda Ulaştırma Bakanlığı bir açıklamada bulunarak, tersanecilerin teminat sorununu KGF ile çözeceğini açıklamıştı. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu 1 milyar liralık ilave teminat imkânı verecek. Teminatta 5 kat kaldıraç kullanılabilecek olduğundan, toplam kredi teminat değeri 5 milyar lirayı buluyor. Bakanlığın sektöre yönelik bu desteğini büyük memnuniyetle karşılayan gemi inşacılar, şimdi de teminat komisyon tutarlarının ise çok yüksek olduğunu savunuyor. Sektör temsilcileri, geçtiğimiz hafta perşembe günü yapılan Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda konuyu gündeme taşıdı.

Tersaneciler DTO’dan destek istedi

DTO üyelerinden Celal Çınar Akata, toplantıda söz alarak ihracat maksatlı yeni inşa gemiler için devreye sokulan Kredi Garanti Fonu’nda devlet teminatının komisyonunun yüzde 1 olduğunu hatırlatarak, bu konuda indirim yapılması konusunda DTO yönetiminden destek istedi. Akata, "5 milyar TL teminat için 500 milyon TL teminat komisyonu alınıyor. Bu rakam çok yüksek" dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Akata’nın talebine karşılık olarak, bu konu üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Kalkavan, şu açıklamayı yaptı: “Tebliğ üzerinde çalışılıyor. KGF Genel Müdürümüze aktardım. Sayın Ali Babacan Bey’e söyledim. Bakanlar Kurulu kararında yüzde 1 çıktığının farkında değiller. İnşallah kararnamede bir değişiklik ile bunu değiştirecekler. Bu çok önemli. Çok yüksek rakam tutuyor. Faizlerin sıfır olduğu bir yerde bir proje finansmanına devlet teminatının komisyonunun yüzde 1 olması çok yüksek. 0.30’lara mı yoksa 0.50’lere mi iner bilmiyoruz ama bu konudan haberdarlar.”

Staj gemisi için çok çalışıyoruz

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, meclis toplantısında bölgede 7 okul bulunduğuna ancak buradaki öğrencilerin büyük bir staj problemi olduğuna dikkat çekti.Bununla ilgi olarak da Metin Kalkavan, bu sorunun kısmen çözülmek üzere olduğunu aktardı. Kalkavan konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “İrfan Bey’in söylemiş olduğu staj hadisesi çok önemli. Komiteler toplantısında bu konu çok konuşuldu. Bu konuda çok çalışıyoruz. Türkiye’nin staj gemisi inşallah Temmuz 15’te sefere çıkaracağız. İçinde 250-300 talebe ile Piri Reis Üniversitesi olarak. Sektörle çok kolay çözülecek gibi görünmüyor. Çok fazla zabit çıkarıyoruz. Kapasite giderek artıyor. Bunların tamamı sektörde çalıştırmak çok olası gözükmüyor. Rica ediyoruz, fazladan alıyoruz yetmiyor. Türk sahipli gemilerin çoğu çok uzakta. Zabit sayısı da artınca olay zorlaşıyor. Staj gemisi olmadan bunları çözemeyiz. Eğer bu kadar zabit yetiştiriyorsak mutlaka staj gemileri olmak zorunda. Bu konuda çalışıyoruz.”

Lojistiğin önemi giderek artıyor

Yoğun katılımın gözlemlendiği meclis toplantısında da Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Uğur da hazır bulundu. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, mecliste yaptığı konuşmasında lojistiğin önemine vurgu yaptı. Turgut Erkeskin, “Türkiye’de lojistiğin önemi giderek artıyor ve sektör hızlı büyüyor. Kalkınma planında da lojistik öncelikli 10 sektörden biri. Bu da Türkiye’nin dış ticaretle büyüme modelini seçmesinden kaynaklanıyor. Bu da direkt lojistiği ilgilendiriyor ve büyütüyor” dedi. Deniz taşımacılığının lojistik içerisinde en büyük paya sahip olduğunun altını çizen Erkeksin, UTİKAD’ın faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Erkeskin, “ Problemlerin çözümü noktasında önemli başarılara imza attık. Amacımız Türkiye’nin lojistiğinin uluslararası standartlara çıkmasını sağlamak. Önemli kitaplar yayınlıyoruz. Bunlar ders kitabı olarak da kullanılıyor. Eğitimler veriyoruz. Dünyada bir ilke imza atarak Bureau Veritas ile anlaşma yaptık. Burada sektörde verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’e katılımından dolayı teşekkürlerini sunan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Önemli bir alan. Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir alan. Lojistikte çok ciddi bir büyüme kaydediyoruz. Forwarder bunun önemli bir parçası. Denizciliğin çok önemli bir payı var bu sektörde. Dünya büyüdükçe hem lojistik hem de denizcilik çok hızlı bir şekilde büyüyor” diye konuştu.

Motorculara ‘65 yaş’ müjdesi

Mavi Marmara Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sina Şen, deniz yolcu taşımacılığı yapan firmalara müjdeli bir haber verdi. Şen, sektörün uzun süredir gündeminde olan 65 yaş üstü yolculardan ücret alınmamasından kaynaklı sıkıntının çözüldüğünü açıkladı. Bu ücret SGK tarafından karşılanacak. Metin Kalkavan ise konuyla ilgili olarak “65 yaş konusunda uğraştık. Doğru bir şey değildi. Yaş ortalaması giderek artıyor. Gelecekte batardınız. Yolcularınızın yarısı 65 üstüne çıkardı batardınız. Dolayısıyla büyük bir başarıydı” dedi.

Petrol fiyatındaki artış tersaneciye yarayacak

Sektör temsilcilerinden Mete Özalp da toplantıda bir sunum yaparak, petrol piyasaları hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki 1.5 2 yıl içerisinde petrol varil fiyatlarının 70 dolar seviyesine çıkmasının beklendiğini aktaran Özalp, “Petrol varil fiyatlarının 60 doların altına indiğinde off shore gemi inşasının yavaşladığını hatta durduğunu biliyoruz. 50 dolar civarına indiğinde ise birçok geminin laid-up olduğu aşikar. Şu anda Norveç’te birçok gemi bu pozisyonda. Son 6 ayda tersanemize gelen off shore gemi taleplerinde ciddi azalma var. Petrol fiyatının tekrar çıkış trendine girmesi tersaneler açısından güzel bir haber ancak, buna maliyetlerinin yüzde 60’ı petrol olan armatörlerimiz ne der bilemiyorum” diye konuştu.



Kaynak: Dünya (Aysel Yücel)
Eklenme tarihi: 13.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUNCMETE Denizcil..
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 ATLANTİK Deniz ve..
 GİRİT Yatcilik
 ERDOĞAN Shipping
 DESAS A.Ş.
 HACIBEKİROĞLU Den..
 SEA PIONEER Deniz..
 ALFA SİSMİK Deniz..
 MILLENIUM Yachtin..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim