Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Tersanecilik sektörü eski günlerini arıyor
Gemi inşasında marka haline gelen, ancak küresel kriz döneminde kan kaybeden tersanecilik sektörü eski günlerini arıyor.

Türk gemi inşa sanayinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Ekonomi Bakanlığı, bu kapsamda şubat ayında 13 gemi yapım projesini yatırım teşviki kapsamına aldı.

Bakanlık, yatırım teşvik belgesi uygulaması kapsamında gemi inşa sanayinde geliştirilen projelere çeşitli destekler vermeyi kararlaştırdı.

Destekler için yapılan başvuruları değerlendiren bakanlık şubat ayında 13 projeyi yatırım teşviklerinden yararlandırmaya karar verdi. Söz konusu projeler, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği gibi teşviklerden yararlandırılacak.

Buna göre, desteklenecek yatırımlar arasında kimyasal tanker, balık işleme fabrika gemisi, feribot, buz kıran çapa elleçleme ve platform destek gemisi, açık deniz gemisi, asfalt taşıma tankeri gibi deniz araçları bulunuyor.

Sabit yatırım tutarı 531 milyon 585 bin 776 lirayı bulan gemi inşa projeleri için 189 milyon 763 bin 821 dolarlık makina ve teçhizat ithalatı yapılması planlanıyor. Projelerin inşa sürecinde bin 744 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Desteklerden yararlanacak en yüksek yatırım tutarına sahip projeyi Tersan Tersanecilik Sanayi ve Ticaret AŞ gerçekleştirecek. İnşa edilecek destek gemisinin boyu 89,1 metreyi, genişliği 22 metreyi, derinliği ise 9 metreyi buluyor. Geminin yatırım tutarı 85 milyon lira olarak öngörülüyor. Geminin yapımı için 26 milyon 50 bin 742 dolarlık makine ve teçhizat ithalatı planlanıyor. İnşa sürecinde 250 kişilik personelin görev yapması bekleniyor. Tersan Tersanecilik, ayrıca 3 projesiyle daha yatırım teşviklerinden yararlanmaya hak kazandı.

Hedef dünya piyasalarındaki payı artırmak

Türk gemi inşa sanayinin desteklenmesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Bakanlığın 2014-2018 yıllarını kapsayan stratejik planına göre, küresel kriz nedeniyle üretim ve ihracat seviyesinde önemli düşüş gerçekleşen Türk gemi inşa sanayinin rekabet gücünün bulunduğu alanlarda, Ar-Ge çalışmalarıyla gemi tasarımı ve üretiminde dünya piyasalarından alınan payın artırılması yönündeki politikalara ağırlık verilecek.

Sektörün gelişmesi için öneriler

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği verilerine göre, gemi inşa sanayi, önem verildiği bütün ülkelerde ihracatla birlikte döviz girdisi sağlayan, yabancı sermayeyi davet eden, beraberinde yan sanayi sağlayan ve geliştiren, teknoloji transferini cezbeden, ülke savunmasına kattığı yeni gemilerle gelen değerle stratejik önem taşıyan, bakım-onarım hizmetleriyle deniz ticaret filosunu destekleyen, istihdama ciddi katkı sağlayan bir sektör olarak dikkati çekiyor.

Birliğin, rekabet koşullarının eşitlenmesi ve gemi siparişinde yatırımcıların finansmana erişim sorununun ortadan kaldırılması amacıyla bulunduğu öneriler şöyle sıralanıyor:

- İhracat primi sistemi getirilerek "gemi", yani "ürün odaklı" teşvik sağlanmalı

- AB'nin sektöre destek müktesebatına tam uyum sağlanmalı ve uygulanmalı

- Yaşı 25'in üzerinde olan koster filosu ve diğer gemi cinslerinin yenilenmesi için kaynak yaratılmalı

- Yerli tersanelerin, devletleri tarafından desteklenen yabancı tersaneler karşısındaki kamu alımlarına ilişkin dezavantajları ortadan kaldırılmalı

- Sektörde çalışanlardan muhtasar vergi, SGK primi alınmamalı

- Tersanelere verilmiş kullanma izni, irtifak hakkı sözleşmelerinin süresi 49 yıla uzatılmalı

- Eximbank, gemi inşa sanayine ve gemi inşa yan sanayine düşük faizli ve uzun vadeli kredi sağlamalı

- Türkiye'den gemi siparişi vermeyi düşünen yabancı armatörlere, benzerleri diğer ülkelerde uygulanmakta olan 10-15 yıl vadeli Gemi İşletme Dönemi Finansmanı sağlanmalı



Kaynak: TRThaber
Eklenme tarihi: 20.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 JEDI Yacht
 TEB Denizcilik
 H M Denizcilik
 SINOP SHIPPING CO..
 MP Uluslararası G..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 ELBA Denizcilik
 SERAKİ Turizm Ltd..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 ADECCO Hizmet ve ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim