‘’Havuzlu Çıkarma Gemisi’’ proje sözleşmesi imzalandı
TÜYAP'ta düzenlenen 12’nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın ( IDEF’15) 3’ncü gününde, SSM ve Türk savunma sanayisi firmaları, çok sayıda anlaşmaya imza attı.
TSK'nın en büyük deniz aracı olarak hizmet verecek Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi sözleşmesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Sedef Gemi İnşaat AŞ. arasında imzalandı.
Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na tesliminin 2021 yılında olması planlanıyor. Sözleşmeye ilişkin bilgi veren SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile SEDEF Gemi İnşaatı Sanayi AŞ arasında sözleşme imzalanmasına karar verilmiştir. 2021 yılında tamamlanması planlanan proje kapsamında yurt içinde üretilecek havuzlu çıkarma gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen Ege, Karadeniz ve Akdeniz Harekat Alanları'nda ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecektir" dedi.
Geminin 1 Amfibi Tabur, çeşitli tank ve araçları ana üs desteği olmaksızın kriz bölgelerine taşıyabileceğini belirten Uludağ, "Gemi havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile gerekli yerlerde çıkarma operasyonlarına katılabilecektir. Gemimizdeki uçuş güvertesi çeşitli tiplerdeki helikopterlerin emniyetle iniş kalkışına uygun mukavemette ve uygun büyüklükle 6 tane spota (Pist) sahip olacaktır. Ayrıca uçuş güvertesi 35 tona kadar iniş kalkış ağırlığına sahip helikopterler, çift motorlu hava vasıtaları ve insansız hava araçlarının (İHA) iniş-kalkışına, transferine ve güvenli biçimde park edilmesine uygun yapı ve donanıma haiz olacaktır. 30 tona kadar diğer tekerlekli, paletli araçları ve standart konteynerleri de taşıyabilecektir" diye konuştu.
BÜNYESİNDE HASTANE DE VAR
Havuzlu Çıkarma Gemisi, 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracak. Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan geminin, silahlı kuvvetlerin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacağı kaydedildi. Sözleşmenin imzalarını, SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SEDEF Gemi şirketi yöneticileri attı.
SSM İLE ASELSAN ARASINDA 37 MİLYON 976 DOLARLIK ANLAŞMA
Bu arada, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN arasında Kılıç sınıfı hücumbotlara askeri uydu muhabere temini projesi sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyi, SSM Müsteşar Yardımcısı vekili Mustafa M. Şeker ile ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ. adına Genel Müdür Dr. Faik Eken imzaladı. 5 yıl geçerli olacak olan anlaşma ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın uydu haberleşmesi ASELSAN tarafından sağlanacak. Sözleşme bedeli, 37 milyon 976 dolar.
FOTONİKS ile BAE SYSTEMS arasında 4 yıl sürecek HÜRKUŞ – B HUD (Baş üstü gösterge) Projesi işbirliği anlaşması imzalandı. ViaSat Inc. ve AYESAŞ firmalarının Taktik Veri Linki (TVL) kapsamında Teknoloji ve Hizmet İşbirliği anlaşması yapıldı. İşbirliğinin, elektronik ve mekanik parça üretimini, yazılım ve donanım geliştirilmesini, testleri, bakım, onarım hizmetlerinin içermesi planlanıyor. SAFRAN ve İTÜ arasında da Seramik Matrisli Kompozitler CMC’ye (Ceramic Matrix Composites) ilişkin araştırma anlaşması yapıldı.
TÜBİTAK BİLGEM ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. AŞ. (STM) arasında tarafların bilgi, deneyim, uzmanlık alt yapılarını karşılıklı paylaşıma açmak ve birlikte çalışmalar yürütmek vasıtası ile ülkemizin ekonomik ve stratejik gelişimine etkin katkılarda bulunmaya yönelik yapacakları siber güvenlik ve anayurt güvenliği konularında temel usül ve esaslarını belirlemek amacıyla protokol imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM , HAVELSAN ile de Devlet Hava Meydanları işletmesi için geliştirilen smilatörün görsel sistem entegrasyonu projesi mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma ile hava trafik kontrolleri eğitimi sağlanacak.
***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ: