Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
Mısır kapıları kapattı, ihracatçının maliyeti arttı
Mısır'ın gemi ve TIR taşımacılığı anlaşmasını 24 Nisan'da iptal etmesi ihracatçının belini büktü. Maliyetlerin gemi başına 300 bin dolar arttığı ifade ediliyor.

Mısır'ın gemi ve TIR taşımacılığı anlaşmasını 24 Nisan itibarıyla tek taraflı iptal etmesinin ardından ihracatçı, Arap ülkelerine Süveyş Kanalı'ndan ulaşmaya başladı. Bu yüzden maliyetlerin gemi başına 300 bin dolar arttığı ifade ediliyor.

7.2 MİLYAR DOLARLIK DEV KAYIP

Zaman Gazetesi'nin haberine göre Mısır hükümetinin 24 Nisan 2015 tarihinde süresi dolan ticaret anlaşmasını yenilememesi, döviz paritesi yüzünden 4 ayda 7,2 milyar dolar kayba uğrayan ihracatçının yükünü daha da artırdı. Alternatif olarak Süveyş Kanalı'nı tercih eden ihracatçıların taşıma maliyeti TIR başına 1.500 dolar, gemi başına 300 bin dolar fazlalaştı.

Bu durumun firmaların finansal yapılarında sıkıntıya neden olacağı belirtiliyor. Özellikle KOBİ'lerin gelişmelerden ciddi etkilendiğini kaydeden uzmanlar, KOBİ'lerin bir kısmının zaten bankalara kredi borçlarını ödeyemez halde olduğunu ifade etti. Nitekim CHP Milletvekili Umut Oran, halihazırda 226 bin KOBİ'nin toplamda 12 milyar liralık borcu ödeyemediği için icralık olduğuna dikkat çekmişti.

ALTERNATİF ÇOK PAHALI

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Süveyş Kanalı alternatifinin pahalı olması nedeniyle İran'la ikinci alternatif yol üzerinde anlaşmaya çalıştıklarını kaydetti. Önceden ihracatçı ürünlerini gemi ile Mersin'den Mısır Portsaid Limanı'na buradan da TIR ile Arabistan'a ulaşıtırıyordu. Şimdi ise gemi ile İskenderun'dan Süveyş üzeri Arabistan'ın Duba şehrine gidildiğini anlatan Nuhoğlu, "Buradan da TIR ile Arap ve Körfez şehirlerine ulaşılıyor. Alternatif hat ise İran. Bu, Doğubayazıt'tan TIR ile İran, Kuveyt, Arabistan'a gidebilmeyi, Bushehr'den gemi ile Bahreyn ve Katar'a geçebilmeyi, Bandar Abbas ve Bandar Lengeh'ten gemi ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne ulaşabilmeyi mümkün kılıyor." dedi.

ANLAŞMA OLURSA MALİYETLER GERİLEYECEK

Ancak İran'la ilişkilerde net başarı sağlayamadıklarını dile getiren UND Başkanı, "Normalde anlaşmaya varırsak maliyetler 3 bin dolar hafifleyecek. Yani Ro-Ro ile Mısır üzerinden taşımada maliyet 4.500 dolardı. Şimdi Süveyş üzerinden yapıldığı için maliyet 6 bin dolara çıktı. Eğer bu taşımacılığı İran üzerinden gerçekleştirirsek maliyet 3 bin dolara gerileyecek." diye konuştu.

SÜRE KISA MALİYET YÜKÜ FAZLA

Şu an ihracatçıların mallarını TIR'lara yükledikten sonra İskenderun'a gönderdiğini aktaran Nuhoğlu, "Buradan Kızıldeniz'e, oradan da Suudi Arabistan'ın Duba şehrine gidiyoruz. Oradan da Cidde, Mekke, Umman ve diğer Körfez ülkelerine ulaşıyoruz. Süre 4 gün. Mısır'da yaptığımızda 6 günü buluyordu beklemelerden dolayı, ancak maliyetler arttığı için cazip görünmüyor." açıklamasında bulundu.

"İHRACAT AZALDI"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, 3 yıl önce başlayan Ro-Ro seferlerinin birçok açıdan kârlı olduğunu hatırlatarak, "Ürünler 2 günde Mısır'da indiriliyordu. Ulaştırma Bakanlığı da TIR başına 2 bin dolar teşvik veriyordu."dedi.

Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever de taşıma maliyetleri yüzünden ihracatta azalma yaşadıklarını kaydetti. Tever, "Süveyş Kanalı epey maliyetli ancak yapacak da pek bir şey yok." dedi.

Körfez ülkelerine taşımacılığın serüveni şöyle:

-2002'ye kadar Körfez ülkelerine taşımacılık Irak üzerinden yapılıyordu.
-Irak'ın işgalinin ardından yeni rota Suriye oldu.
-2011'den sonra Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla Mısır hattı oluştu.
-2012'de imzalanan anlaşmayla Mısır'dan transit taşımacılık başladı.
-22 Nisan 2015 itibarıyla Mısır yeni sözleşmeyi imzalamadı, Süveyş Kanalı ve İran alternatifi gündeme alındı.



Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 27.05.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NOVA Gemi Acentel..
 AKNUR Denizcilik
 DENİZCİLER Turizm
 ICM Havacılık A.Ş
 METEAR Deniz İşle..
 GOKTAS Yatcilik L..
 AFRICA MARINE COM..
 SKY MARIN Yacht A..
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 ŞENER Kardeşler D..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim