İsrail ordusu, Gazze'ye giden Marianne gemisine operasyon yaptı
İsrail'in uyguladığı ablukayı yarmak için Gazze Şeridi'ne giden aktivistleri taşıyan Marianne gemisi, İsrail donanmasının yaptığı operasyonla durduruldu.
İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan bir tekneye "uluslararası sularda müdahale ettiğini" açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Askerler, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan tekneyi ziyaret ederek arama yaptı." ifadesine yer verildi. Açıklamada, müdahalenin "başarılı olduğu ve teknenin Aşdot Limanı'na doğru götürüldüğü" belirtildi. Haaretz gazetesi de, "Operasyon 'herhangi bir kayıp yaşanmadan' gerçekleştirildi." diye yazdı.
ARALARINDA ESKİ CUMHURBAŞKANI DA VAR
Gemideki Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de aralarında bulunduğu 20 aktivist, şu anda İsrail'deki Aşdod Limanı'na götürülüyor. Haaretz'deki haberde, Marianne gemisindekilerin İsrail askerlerine silahsız olduklarını bildirdikleri ve güç kullanarak direnmeyeceklerini söyledikleri kaydedildi.
GECE İRTİBAT KESİLMİŞTİ
Geminin koordinatlarının dakika dakika takip edildiği Ship to Gaza adlı internet sitesi, gece saatlerinde kendilerinin İsrail donanmasından olduğunu bildiren 3 askeri teknenin Marianne gemisine 500 metre kadar yaklaştığını, İsrail askeri gemileri ile olan temasın Gazze'ye 105 deniz mili uzaklıkta gerçekleştiğini, 97 deniz mili uzaklıkta ise Marianne ile olan irtibatın kesildiğini duyurmuştu.
Ordudan yapılan ve müdahalenin, İsrail hükümetinin emriyle gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yorucu diplomatik çabaların ardından İsrail hükümeti, donanmayı, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan bir tekneye yönlendirdi. Uluslararası hukuka uygun olarak, İsrail ordusu tekneye bir kaç kez yönünü değiştirmesi tavsiyesinde bulundu. Bunun reddedilmesinin ardından, Gazze Şeridi'ne uygulanan deniz ablukasının delinmesini önlemek için askerler uluslararası sularda tekneyi ziyaret ederek arama yaptı."
ÖNCEKİ GÜN DEMİR ALMIŞLARDI
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu önceki gün Yunanistan'ın Girit adasından demir almıştı.
Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki ve İsrail meclisindeki Filistinli milletvekillerinden Basil Gattas'ın bulunduğu tekne, öncü unsur olarak uluslararası sulara ulaşırken, diğer tekneler de aynı güzergahı takip ediyordu.
İsrail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluşturan 5 teknede toplam 48 kişi yer alıyor.
Resmi adı "Sea Rex" olan ancak Gazze seferinde, 2011'de Cenin'de öldürülen İsrailli sinemacı ve aktivist Juliano Mer-Khamis anısına "Juliano 2" adı verilen teknede AA muhabiri de bulunuyor.
Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nun başını çeken balıkçı teknesi "Marianne", İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir almıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI "İZİN VERMEYECEĞİZ DEMİŞTİ"
İsrail Dışişleri Bakanlığı, 3. Özgürlük Filosu teknelerinin deniz ablukası altındaki Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini, filodaki aktivistleri ülkelerine geri göndereceklerini açıklamış ancak müdahalenin yöntemine ilişkin ayrıntı paylaşmamıştı.
NETANYAHU'DAN "ALAYCI" MEKTUP
Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'ye yönelik ablukayı delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nda bulunan 47 aktiviste verilmek üzere "alaycı" bir mektup yazdığı bildirildi.
Netanyahu'nun, İsrail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insanı yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan filoda bulunan aktivistlere, "Yolunuzu kaybetmiş olmalısınız. İsrail'e hoş geldiniz" diyeceği belirtilen mektupta, şu ifadelerin yer aldığı öğrenildi:
"Muhtemelen buraya değil, Suriye'ye gitmek niyetindeydiniz. Orada Esed rejimi, katil İran rejiminin yardımıyla her gün kendi halkını katlediyor. İsrail ise Hamas gibi suçsuz sivillere saldıran terör örgütleri gerçeğiyle yüzleşiyor. Buna karşılık İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde kendi vatandaşlarını savunuyor."
Netanyahu'nun mektubunda ayrıca İsrail'in Gazze'ye geçişine izin verdiği tır sayısı ve yardım miktarına yer verilerek, bunların Özgürlük Filosu'ndaki teknelerden 500 bin kat daha fazla olduğu öne sürülüyor.
Mektupta son olarak, "İsrail, geçmişte birçok kez yapıldığı gibi Gazze Şeridi'ne denizden kaçak olarak silah sokulmasına izin vermek niyetinde değil" ifadesine yer veriliyor.
MAVİ MARMARA
2010 yılının Mayıs ayında, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütü, Gazze'ye insani yardım götürmek için bir yardım filosu oluşturmuştu. 37 farklı ülkeden gelen 750 aktivisti taşıyan filo, 6 bin tonluk insani yardımı Gazze'ye ulaştırmayı hedefliyordu.
10 TÜRK YAŞAMINI YİTİRDİ
Ancak 31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı. İsrail saldırısında 8'i Türk, biri Türk ve Amerikan vatandaşı 9 silahsız insani yardım aktivisti şehit edilirken, 56 kişi ise ağır yaralandı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara'da tedavi gördüğü hastanede, saldırıdan 4 yıl sonra geçtiğimiz yıl 23 Mayıs 2014'te hayatını kaybetti.
Mavi Marmara gemisindeki tüm aktivistler kendi rızaları dışında alıkonulmalarına rağmen, İsrail'e izinsiz girmekten tutuklandı. Beer-Sheva Hapishanesi'ne götürülen tüm aktivistlerin birbirleri ile haberleşmelerine ve dışarıya telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Yoğun diplomatik temaslar sonrasında aktivistler 2 gün sonra serbest bırakıldı.