ABD'nin korkulu rüyası, Çin işi ''Uçak Gemisi Savar'' füze
Çin'in 3 Eylül Zafer Bayramı'ndaki sergilediği silahlardan biri dikkat çekti. Bu silah ABD'nin korkulu rüyası olarak bilinen Doğu Rüzgarı DF-21D uçak gemisi savar füze.
Çin'in 3 Eylül Zafer Bayramı'ndaki askeri geçit töreninde sergilediği yeni silahlar, dünya kamuoyu tarafından kritiğe tabi tutuluyor. Bu silahlardan biri de ABD'nin 'korkulu rüyası' olarak nitelendirilen Dong Feng (Doğu Rüzgarı) DF-21D uçak gemisi savar füze.
İlk kez kamuoyuna gösterilen silahlar arasında yer alan bu füzenin ABD'nin Asya Pasifik bölgesindeki unsurlarına tehdit oluşturduğu belirtiliyor.
Bu füzenin hızı nedeniyle gemilerin kendini savunmasının zor olduğu vurgulanıyor. Çin medyasına göre DF-21D, aynı zamanda gemi savar olarak da kullanılabilecek.
GUAM ÜSSÜNÜ VURACAK KAPASİTE VAR
Çin'in sergilediği yeni silahlardan biri de yine DF serisi füzelerden DF-16. Bu füzenin, Çin'in baş ağrısı konumundaki Tayvan'ı tehdit edeceği, 5 bin kilometre menzilli uçakgemisi savar DF-26'nın ise ABD'nin Guam üssünü vurabilecek kapasitede olduğu kaydedildi.
Sergilenen silahlardan YJ-12 kodlu süpersonik deniz üstü seyir füzesinin de yine başta ABD olmak üzere bölgedeki ülkeleri tedirgin ettiği ifade ediliyor.
NELER VAR NELER
Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen 30'a yakın devlet ya da hükümet başkanının katıldığı askeri geçit töreninde Çin'in sergilediği 500 silahtan en dikkat çekenleri ise şöyle:
DF-10 gemi savar füzesi, DF-15B kısa menzilli balistik füze, DF-16 ve DF-21D orta menzilli balistik füzeler, DF-26 orta menzilli balistik füze ve DF-5B ile balistik DF-31A kıtalar arası füzeler. Özellikle kıtalar arası gidebilme özelliğine sahip füzeler dünyanın dikkatini çekmiş durumda.
KARADAN DENİZE GEÇİYOR
Geçit törenindeki uçaklarla da Çin gövde gösterisini sürdürdü. Bunlar arasında uçak gemisi için tasarlanan J-15 savaş uçakları ile 3 bin kilometre uçabilen H-6K stratejik bombardıman uçağı yer aldı. H-6K, uzun menzili füze ile donatılmış ve Japonya'nın herhangi bir takım adasını vuracak kapasitede.
Bu arada Çin Savunma Bakanlığı tarafından Mayıs ayında yayımlanan Beyaz Kağıt adlı rapora göre, Çin, ağırlığını karadan deniz kuvvetlerine vermeyi planlıyor.
HAVA KUVVETLERİ SALDIRIYA ODAKLANACAK
Japonya medyasına göre, Çin donanması dikkatini açık sulardaki operasyonlara verecek, hava kuvvetleri de savunmanın yayında saldırıya odaklanmaya başlayacak.
Askeri geçit töreninde söz konusu öncelik kendini gösterdi; ancak ileri teknoloji silahlardan DF-41 kıtalar arası balistik füze ve radara yakalanmayan J-20 uçağı geçit töreninde gösterilmedi. Öte yanan Tayvan medyasına göre, Çin, iki adet uçak gemisini inşa ediyor.
ASKER AZALTILACAK
Törende Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2,3 milyon ile dünyanın en kalabalık ordusu olan Çin ordusundaki asker sayısını 300 bin azaltacağını duyurdu. Geçit töreninden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Savunma Bakanlığı sözcüsü Yang Yujun, söz konusu azaltmanın tarihi geçmiş ekipman birimi ile savaş dışı personelinden yapılacağını ve 2017'den önce tamamlanacağını söyledi. Yang, asker azaltmadan sonra savunma bütçesinde kısma yapmayacaklarını da ifade etti.
Çin medyasına göre, Çinli liderler, büyük geçitler sonrası asker azaltma sözü veriyor. Çin'i dışa açan efsanevi lider Deng Xiaopeng, 1984'teki askeri geçit töreninden sonra 1985'te orduda 1 milyon asker azalttı. Çin'in iki önceki lideri Jiang Zemin, 500 bin, Hu Jintao ise 200 bin asker azaltmıştı.