Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
10 cumhurbaşkanı 58 hükümet eskiten liman yeniden ihaleye çıktı
Türkiye’de yapımı en uzun süren limanlarından biri olan İnebolu Limanı’nın ihalesi yeniden yapılacak. Toplam 384 bin 382 metrekarelik liman ve Hopa Termik Santralı’nın da bulunduğu taşınmazların özelleştirme ihalesinde son teklifl er 27 Kasım’da verilecek.



Cumhuriyet döneminde yapımı yılan hikayesine dönen, 10 Cumhurbaşkanı ve 58 hükümet eskiten İnebolu Limanı’nın ihalesi ekim ayında yapılmış, ancak ihale iptal edilmişti. İnebolu Limanı ve atıl durumda bulunan Hopa Termik Santrali’nin da bulunduğu taşınmazlar ve üzerindeki varlıklar işletme hakkının verilmesi yöntemiyle yeniden özelleştirilecek. Yetkililer, İnebolu Limanı’ndaki ilk projeksiyonun yıllık 5 milyon ton yük kapasiteli bir liman olduğunu belirterek, Karadeniz’in iki yakasını bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi. 577 bin metrekarelik alana yayılan limanın yıllık gemi kapasitesi 720 adet olarak biliniyor.

Liman yeterince kullanılmıyor

İnebolu Limanı, Kastamonu'nin İnebolu ilçe merkezinde bulunuyor. Bu liman hinterlant olarak, Batı Karadeniz ve içerisinde başkent Ankara’nın da bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’nin orta kesimlerini kapsıyor. Anadolu’nun Karadeniz’e ve oradan da uluslararası deniz ticaret yollarına açılan kapısı olan limanın, tarih boyunca stratejik açıdan önem taşıdığı belirtiliyor. Hinterlandı ile bağlantısını sağlayan karayolunda yeterli iyileştirmelerin yapılmaması ve demiryolundan mahrum bırakılması sebebiyle günümüzde yeterince kullanılmıyor.

Yapımına 1882’de başlandı

Yapımına ilk kez 1882 yılında Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamit’in gönderdiği ödenekle Kastamonu Valisi Sırrı Paşa döneminde başlanan İnebolu Limanı, Milli Mücadele yıllarında silah ve cephanenin Anadolu’ya giriş kapısı olmuştu. 2007 yılında tamamlanan limandaki yüklemeler; ithalat, ihracat, transit ve iç ticaret dahilinde yapılıyor. Buradan başta Küre maden sahasından çıkarılan pirit madeni ve bakır cevheri olmak üzere mermer, granit parke taşı, taş kömürü, gübre, motorin, odun ve iş makineleri gibi çok değişik ve taşınması zor olan malzemelerin taşınması yapılıyor.

4 şirket şartname almıştı

İnebolu Limanı işletme hakkına sahip olan Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (ADÜAŞ) sermayesinde bulunan yüzde 100 oranındaki ÖİB hissesinin “blok satış” yöntemiyle atıl durumda bulunan Hopa Termik Santrali’nin de aralarında yer aldığı taşınmazlar ve üzerindekiler, “varlık satış” yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilmek üzere 9 Ekim tarihinde satışa çıkarılmıştı. İnebolu Limanı’nın 49 yıllığına işletme hakkının devrini de kapsayan ADÜAŞ’ın özelleştirme ihalesinde, teklifte bulunan üç firmanın teklifl eri değerlendirmeye alınırken, ihalenin iptal olduğu öğrenildi. İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesi için Ekol, Ce-Ka, Çelikler, Etibakır AŞ ve Elon firmaları şartname almış, ancak Cengiz İnşaat’ın sahip olduğu Etibakır AŞ liman için teklif vermemişti.



Kaynak: Dünya (Meltem Gündüz)
Eklenme tarihi: 06.11.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ESENKIYI Denizcil..
 MARMARA Denizcili..
 EGE Sualtı Gemici..
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 GİRİT Denizcilik ..
 ARZU Denizcilik v..
 EUROTRADE
 SAFİR Gemi Tasima..
 AYTRANS Denizcilk..
 GENÇ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim