Metin Kalkavan: Artık Denizcilik Bakanlığı kurulmalıdır
IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ülke olarak tarihi bir seçimi geride bıraktığımızı, bundan sonra yapılması gerekenin eski tartışmaların bir kenara bırakıp ekonomiyi canlandırmak olduğunun altını çizdi.
IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada seçimden önceki tartışmaların artık bir kenara bırkalılması gerektiğini söyledi. Kalkavan “Hayırlı bir seçim geçirdik. Hangi partiye oy verdiyseniz önemli deği, saygı duyuyoruz. Her oy değerli ama benim tavsiyem bir çizgi çizmeniz. Pişmanlıklar, kızgınlıklar, bölünmüşlükler, korku… Aklına gelebilecek ne kadar kötü şey varsa bir kenara bırakın. İğnelemeyi de suçlamayı da bırakın. Biraz yukarıdan bakın. Oyun sizin gördüğünüz gibi oynanmıyor. Öyle bir adımda oynanmıyor, o kadar basit değil. Biz bir kurumu yönetirken zorlanıyoruz. Yenilgiyi de galibiyeti de kabul etmek lazım. Neredeyse iktidar partisine oy verenler, oy verdiğini söylemekten çekinecek noktaya geldi. Seçmen kime ikna olursa ona oy verir. Çok önemli bir seçimden geçtik. Son 2 seneyi düşünürseniz Türkiye’de olmayan şey kalmadı. Neredeyse ABD ile Rusya anlaşma noktasına geldi. Ukrayna ve Gürcistan için ABD ile Rusya farklı düşünüyordu. Ama Suriye meselesinde anlaşıyorlar” dedi.
“Artık Denizcilik Bakanlığı kurulmalı”
Artık seçimin bittiğini ve devletin işleyişine yardımcı olunması gerektiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan”Biz işimize dönmek zorundayız. Siyaset bitti. Devlete yardımcı olmalıyız. Öngörüler ve raporlarla devletin işleyişine katkıda bulunmalıyız.” dedi.
Konuşmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türkiye’de en çok alana bakan ve en icracı bakanlık olduğunu da belirten Metin Kalkavan “Devletimiz şu anda, yeni hükümetin kurulacağı zamanda bir şeyi düşünmelidir. Biz Denizcilik Müseşarlığı iken Bakanlık olduk ama Genel Müdürlük seviyesine indik. Bizim müseşarımız beş ayrı birime bakıyor. Müsteşar yardımcımız 5 ayrı dala bakıyor. Şu anda Türkiye’nin en fazla işine bakan en icracı bakanlığına bağlıyız. Belki de devletimiz bazı bakanlıkların dağıtılmasını düşünmelidir. Denizcilik Bakanlığı’nı ayrı bir bakanlık olarak kurmayı düşünmelidir. Belki şu anda uygulanmayabilir ama önümüzdeki yıllarda kesinlikle uygulanması gerekn bir meseledir. Çünkü bu sektor çok büyüdü. Sadece armatörlük ve gemi inşası ile değil. Marinalar limanlar balıkçılar ile çok büyüdük. Bu yüzden artık devletimiz Denizcilik Bakanlığı’nı ayrı bir bakanlık olarak düşünmeye başlamalıdır” dedi.
“Denizcilik sektörü daha da büyüyecek”
Denizcilik sektörünün her geçen gün daha da büyüyeceğini vurgulayan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz bir deniz ülkesiyiz ve denizcilik sektörü isteseniz de istemeseniz de büyüyecek. Bunun ana sebebi denizcilik eğitimine vermiş olduğumuz önemden kaynaklanıyor. Avrupa’da bu kadar kısıtlı kaynaklar ile denizcilik eğitimine bu kadar önem veren başka ülke bulmazsınız. Arkadan harika bir genç nesil geliyor. Bunların hepsini çalışan olarak düşünmek doğru olmaz. Bunları yatırımcı olarak da düşünmek gerekir. Dış ticaretimizin yüzde 88’i deniz üzerinden yapılıyor. Bundan daha önemlisi harika bir mavi vatanımız var. Türkiye’nin denizcilik gücü gelecekte çok önemli bir hale gelecek. Biz teşvik ya da destek istemiyoruz. Bize rekabet ettiğimiz diğer ülkeşer ile eşit şartları versinler. Biz Almaya’daki, Japonya’daki, Singapur’daki şartları istiyoruz. İşletme için ABD’deki şartlaı istiyoruz. Gemi yapım için Çin’deki şartları istiyoruz."
“Yapmak istediklerimizi önce devlet katında kabul ettirmeliyiz”
Sektör olarak yapılması gerekenleri öncelikle Başbakanlık ve Bakanlık düzeyinde kabul ettirmelerinin gerektiğini söyleyen Metin Kalkavan “Biz 10 gün önce Dolmabahçe’de Sayın Başbakanımız, Mehmet Şimşek Bey, Nihat Zeybekçi Bey’in aralarında olduğu bir yemekteydik. TOBB Başkanı, TÜSİAD Başkanı, MÜSİAD Başkanı’nın da ralarında olduğu 40 kişllik bir ekip vardı o yemekte. Orada ben de vardım ve şunları söyledik: Sanayi üzerindeki yükler çok ağır ve bunların iyileştirilmesi gerekir. Kredi Garanti Fonu 7 ay önce çıktı ama uygulamaya girmedi. Bunun gibi belli şeyleri ilettik. Ne kadar bilimsel çalışmalar yaparsanız yapın, ne kadar raporlar hazırlarsanız hazırlayın bunu devlet katında kabul ettiremezseniz, oradaki insanları ikna edemezseniz hiç bir önemi yok. Bir şey yapmak istiyorsanız bunu Başbakan ve bakanlar düzeyinde kabul ettirmeniz gerekir. Sayın Lütfi Elvan 2014 yılında Ekim ayı meclis toplantısında burada bulundu ve sonrasında 6 tane uygulama geçti. Gelecek olan hükümette mutlaka bize inanan, bizi destekleyen bakanımız olmalı. Ben Kredi Garanti Fonu ile ilgili bir sürü şeyi 6 bakanımıza söyledim. Bizler tabi ki kendi görevimizi, kendi çalışmalarımız yapacağız. Burada hep birlikte ülke menfaati için yapmamız gereken çalışmalarımızı yapacağız. Ama bunu bakanlık düzeyinde de iyi anlatmalıyız“ diye konuştu.
“Denizcilik sektörünü doğru tanıtmalıyız”
Denizcilik sekörünün daha iyi tanıtılması gerektiğinin altını çizen Kalkavan “Bu sektörün PR’ı bir türlü düzelmedi. Bunu kabul etmek lazım. Geçenlerde enerji gemileri gönderiyoruz. Gazeteciler geldi ve çok şaşırdılar. 'Bunlar burada mı yapılıyo'r dediler. Nelerin yapıldığından çoğunun haberi yok. Bu alanda daha fazla uğraşacağız. Sektörde bir yangın olduğu zaman insan kendi yangınını söndürmeye çalışırken başka şeyleri görmezden gelebiliyor. Bu sektör çok iyi bilinen bir sektör değil. Çok dezavantajlı bir sektör. Armatör dediğiniz zaman zengin görünen adam. Tersane dediğiniz zaman ölümler, kazalar. Dolayısıyla bunun değişmesi için ciddi bir zaman gerekecek. Ne yaparsak yapalım bunu iyi anlatmak, taşımak gerekir. “ dedi.
“Kararı devlet veriyor”
Kabotaj Kanunu’na rağmen yabancı römorkörlerin çalışmasının devletin kararı olduğunu söyleyen Metin Kalkavan “Kabotaj Kanunu olduğu halde yabancı römorkör, bot, çekici çalıştırılıyor. Bu devletin kararı. Bu izni ben vermiyorum. Kıbrıs’a yapılan boru hattında çalışan Türk römorkör var mı? Yok. Milyonlarca liralık iş yapılıyor. Kabotaj Kanunu'ndaki o madde değişse ne yapacaksınız? Bize bunu defalarca söylediniz artık bize söylemeyin. Bunu yapan devlet. Buraya müsteşarlar, genel Müdürler geldiğinde söyleyin. Bu söylemleriniz size bir yere getirmez. Milyarlık iş yapacaksan, buna ihtiyacın varsa devlet sana o izni veriyor. Bunun altına başka bir şey aramanıza gerek yok“ dedi.
“ABD dünyada hiç bir devletin yapamadığı 4 şeyi başardı”
ABD ekonomisinin, hiç bir devletin başaramadığı 4 önemli şeyi yapmayı başardığını vurgulayan Metin Kalkavan “ABD hiç bir devletin başaramadığı 4 şeyi başardı. Enflasyon sıfıra yakın, faiz sıfıra yakın, büyüme müthiş, istihtam gerçekte sıfır. Yüzde 5 istihtam dediğiniz şey gerçekte sıfırdır. Bunu dünyada başlarmış bir tane devlet yok. İki ay önce FED faiz arttırmama kararı aldı. Dallas FED gibi kuruluşlar faiz artmalı gibi şeyler söyledikten sonra kurlarda artışlar-düşüşler oldu. FED Başkanı pazartesi faiz artabilir dedi. Neden açıklama yapıyorsun?Artıracaksan artır faizi. O arada kurda iniş-çıkışlar oluyor. Orada farklı bir oyun oynanıyor. Böyle baktığınızda faizler artabilir. Ama ben öyle düşünmüyorum. Ekonomiyi silah olarak kullanıyorlar. Petrol fiyatlarını düşürüp ana geliri petrol olan ülkeleri zaptırapt altına alıyor. Bir taraftan stoklama yapıyorlar. Şu anda denizcilikte iyi olan piyasa tanker piyasasıdır. Petrol fiyatlarının düşüşü ile birlikte inanılmaz bir ticaret koridoru oluştu“ diyerek sözlerini tamamladı.