Gemi ve su araçlarının inşasına ilişkin esaslar belirlendi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının "Gemi ve Su araçlarının İnşa, Tadilat ve Bakım-Onarım Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Söz konusu yönetmelikle askeri özellikli olanlar dışındaki gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımlarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre gemi ve su aracı sahibi veya temsilcisi, boyu 12 metre ve üzerindeki, yolcu kapasitesi 12 kişiden fazla olan gemi ve su araçlarının inşa veya tadilatına başlamak için ilgili liman başkanlığından izin alacak. Bunların dışındaki diğer gemi ve su araçları için liman başkanlığınca izin belgesi düzenlenecek.
Tüm gemi ve su araçlarının inşa ve tadilatları tesiste yapılacak ve bilgileri tesis sahibi veya temsilcisi tarafından Gemi Sanayi Veritabanı Programına (GSVP) girilecek.
Düzenlenen izin belgeleri süresiz olarak yayınlanacak. İnşanın bir yıl, tadilatın altı ay içerisinde başlamaması durumunda belge geçersiz olacak.
Yabancı bayraklı gemiler
Yurt içinde veya serbest bölgelerde yeni inşa edilecek veya tadilatı yapılacak olan yabancı bayraklı gemi ve su araçlarından tam boyu 12 metre ve üzerindekilerin inşa ve tadilat bilgileri tesis sahibi veya temsilcisi tarafından GSVP'ye kaydedilecek.
Gemi ihraç amaçlı yapılıp yapı halindeki gemilere özgü sicile kayıt ettirilmesi durumunda bu sicile kayıtlı olduğu sürece Türk bayraklı gemi olarak kabul edilecek.
İhraç amaçlı inşa veya tadil edilen veya inşasına başlanan gemi ve su araçlarının ihraç edilmeyip Türk bayrağı çekilmesi durumlarında, ihraç edilmeme sebeplerini gösteren belge liman başkanlığına sunulacak.
Gerek Türk gerek yabancı bayraklı gemilerin inşa ve tadilatı için yapılan izin başvuruları en fazla 15 iş günü içerisinde sonuçlandırılacak.
Bakım ve onarım
İç sular hariç tam boyu 12 metre ve üzeri gemi ve su araçlarının karadaki sörveyleri tesiste, balıkçı barınağında veya yat limanlarında yapılacak.
Gerekli can, mal, yangın ve çevre güvenliğinin aldırılması kaydıyla tam boyu 12 metre altı gemi veya su araçlarının kara sörveyi işlemleri Bakanlıktan izin almak kaydıyla liman başkanlığının uygun gördüğü yerlerde yapılabilecek.
İç sulardaki tüm gemi ve su araçlarının bakım-onarımları ile kara sörveyleri tesiste, balıkçı barınağında, yat limanlarında veya ilgili liman başkanlığının uygun gördüğü yerlerde gerçekleştirilebilecek.
İdari para cezaları
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere, gemi veya su aracının tam boyu esas alınarak metre başına 50 lira ile 600 lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak. İdari para cezaları, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılacak.
Yönetmelik 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Yürürlük tarihinden önce inşa veya tadilatına ya da bakım-onarımına başlanmış gemi ve su araçları için alınmış izin ve belgeler geçerli olacak.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ÇAVANOZ Motor
ÖZGÜN Company
ATA Holding A.Ş.
SÜVARİ Gemi Kiral..
V-GO Yachting
YALTUR
ERDOĞAN Shipping
LİDER Gemi işletm..
BEY Denizcilik
BANMARİN Denizcil..
...