Kuito iddialarına GEMİSANDER'den yanıt
Ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için İzmir'in Aliağa İlçesi'ne getirilen, ancak radyoaktif madde taşıdığı iddiaları üzerine uzun bir süre ülke gündemini meşgul eden ‘Kuito gemisi’ tartışmaları yeniden gündeme geldi. Radyoaktif madde taşıdığı iddiaları üzerine resmi kurumların yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından da defalarca kez denetlenen ve son parçası sökülünceye kadar belirli periyotlarda denetimlere tabi tutulan ‘Kuito’ isimli geminin geri dönüşümü bitti ama tartışmaları devam ediyor.
YANIT GECİKMEDİ
Geri dönüşümün iptali istemiyle İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından açılan davada, davayı gören İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını vermesi tartışmalara farklı bir boyut kazandırdı. Davanın müdahilleri, "Geç gelen adalet, adalet değildir" diyerek, yargıyı eleştirirken, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden (GEMİSANDER) yanıt gecikmedi.
ÇEVİKER: ALGI OPERASYONU PEŞİNDELER
Birilerinin bir bardak suda fırtına çıkarmaya çalıştığını söyleyen GEMİSANDER Atık yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, “Bizi kamuoyuna sanki yangından mal kaçırmışız gibi göstermeye çalışıyorlar. Sanırım yeni bir algı operasyonu peşindeler. Ancak şunu unutuyorlar; Türkiye, Muz Cumhuriyeti olmadığı gibi, gemi geri dönüşüm tesislerimiz de uluslararası sorumluluklar taşımaktadır. Bu noktada Kuito gemisinin geri dönüşümüne engel teşkil eden hiçbir gerekçenin olmadığını belgeleriyle kanıtladığımızı bir kez daha hatırlatmak isterim. Üzerimize isnat edilen çamur at izi kalsın anlayışı hakimdir” dedi.
“HUKUK TARİHİNE GEÇECEK BİR KARAR VERİLMİŞTİR”
Tek taraflı, güncellenmemiş, haksız ve mesnetsiz bilgi ve belgelerle kamuoyunun basın üzerinden infiale sevk edilmek istendiğini kaydeden Çeviker, algı yönetimi oluşturmaya çalışanların Kuito gemisinin ülke ekonomisine kazandırılmasına engel olamadığını söyledi.Basında yer alan haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek için açıklama yapma zarureti doğduğunu belirten Çeviker, şöyle konuştu: “İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından Kuito isimli geminin asbest, radyasyon ve radyoaktif atık içerdiği iddiasıyla, İzmir 3. İdare Mahkemesine geminin Türkiye'ye giriş yapmadan durdurulması maksadıyla açtığı davaya ilgili mahkeme 'uygulanması halinde telafisi güç zararlar' doğabileceğini dikkate alarak, Türkiye Cumhuriyeti hukuk tarihine geçecek bir karar vermiştir.”
İDDİALAR ASILSIZDIR
Gemi geri dönüşümünde bilgili ve tecrübeli olan 70 kişilik bir ekip tarafından 28 Şubat 2015 tarihinde söküm işlemlerine başlanan Kuito isimli gemide yapılan 7 aylık bir çalışma programı sonunda 48 bin ton hurda çeliğin geri dönüşüme kazandırıldığının bilgisini veren Çeviker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuito gemisinde yapılan çalışmalar neticesinde, elde edilen hurda, saç, yeniden kullanılabilir ekipmanlar ve maden hammaddeleri ülke ekonomisine kazandırılmış, yurt dışına ihraç edilen hurdalarla ülkemize döviz girdisi sağlanmıştır. Geminin sökümü süresince de, yetkili kurumlar, kişiler tarafından yerinde yapılan gözlem ve ölçümlerde geminin iddia edildiği üzere, yüksek miktarda radyasyon, radyoaktif atık ve asbest ve benzeri tehlikeli madde içermediği anlaşılmıştır.”
“ÖLÇÜMLER KONUSUNDA DERNEĞİMİZ BİLGİLENDİRİLMİŞTİR”
Kuito gemisinden elde edilen her malzemenin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) tedarik edilen ve gemi söküm bölgesinin çıkışında bulunan radyasyon tarama panellerinden geçirildiğini sözlerine ekleyen Çeviker, “Yurt dışına ihraç edilen ve yurt içinde hurda ve saç ham maddesi alımı yapan demir çelik fabrikalarından radyasyon ile ilgili hiçbir geri dönüş gerçekleşmemiştir. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olmak üzere, TAEK yapılan ölçümler ve gemiden kaynaklanan atıklar konusunda düzenli olarak derneğimizce bilgilendirilmiştir. Söküm süresince, gemiden kaynaklanan, tehlikeli atıkların Çevre Kanunu çerçevesinde, lisanslı tesislerde geri kazanımı ve bertaraftı sağlanmıştır. Bertaraf belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderilmiştir” diye konuştu.
jilet
ben anlamıyorum yarın birgün o gemiyi söken calısanlar hasta oldugunda radyasyon belirtisi görüldügünde hemen devleti sucluyacaklar kimse bu ülkede işçileri düşünmüyor kimse kusura bakmasın orda söküm işinde calışanlar hakediyor yani mahkeme sökümü durdurmus hersey sadece geri dönüsüm degil dogaya verdigi zarara be demeli cernobili kimse unutmadı yıllar sonra belirtileri ortaya cıktı devleti kimse suclamasın sonra Yazan: enver oğuz - 19.11.2015 17:06:09
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ÇANAKKALE Ayna De..
APM Denizcilik Na..
ATASOY Uluslarara..
ATLANTİK Deniz ve..
LİMA Turizm Yatçı..
MİRAMAR yatcılık
SENKRON Travel
ST Shipping Surve..
HİCRİ ERCİLİ Deni..
BATU Shipping
...