Karadeniz'de gece yarısı operasyonu
Uçak krizinin ardından, Rusya'ya yaş meyve sebze götüren bir gemi, krizin tırmanması üzerine rota değiştirdi. İhracatcı şirket, gemi seyir halindeyken yeni pazar buldu ve gemi Romanya'ya yöneldi. Bürokratik evraklar iiçin Gümrük Bakanlığı jet hızıyla çalıştı. Saatler gece yarısını gösterdiğinde tüm işlemler tamamlandı ve 18 konteyner ürünün satışı gerçekleşmiş oldu.
Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerilimi tırmandıran ve Türk mallarına yönelik yaptırım kararları alan Moskova'ya, anlamlı mesaj... Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihraç eden Türk şirketleri ile kesintisiz iletişim kuran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, krizin tırmanması üzerine rota değiştirmek zorunda kalan narenciye yüklü geminin, Romanya pazarına yönelmesini sağladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin bizzat takip ettiği gece yarısı operasyonu, geçtiğimiz pazartesi günü yaşandı. Mersin Limanı'ndan hareket eden ve Karadeniz üzerinden Rusya'ya yönelen narenciye yüklü gemi, Moskova'nın sertleşen tutumu üzerine rota değiştirme kararı verdi.
BAKANLIK DEVREDE
İhracatcı şirket, gemi seyir halindeyken yeni pazar için harekete geçti. Aranan pazar gece yarısına doğru bulundu ve gemi rotasını Romanya'nın Köstence Limanı'na çevirdi. Gümrükleme işlemleri ise ihracatçı firmanın Gümrük Bakanlığı ile kurduğu iletişimin ardından başlatıldı. Bakan Tüfenkci'nin talimatıyla hızlandırılan işlemler, jet hızıyla tamamlandı ve 18 konteyner narenciye bozulmadan Köstence Limanı'na ulaştı.
SIKINTILAR AŞILACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, krizle birlikte devreye sokulan çözüm önerilerini anlattı. Narenciye yüklü gemiye sağlanan kolaylığın, benzer sıkıntıları yaşayan tüm firmalara da verileceğini ifade eden Tüfenkci şu mesajları verdi:
TIR'ları engelliyorlar
Rusya, daha önceden anlaşması yapılmış ürünleri taşıyan tırlarımıza ve gemilerimize dahi, akıl almaz yöntemler uyguluyor. Tır'larımızın Rusya'ya girişi ciddi anlamda engelleniyor, malların gümrük işlemleri özellikle yavaşlatılıyor veya çok abartılı kontroller yapılıyor.
Denizde gümrük işlemi
Bakanlığımız, özellikle yaş sebze ve meyve gibi bozulma riski taşıyan ürün ihraç eden firmalara gereken desteği sağlıyor. Bu ürünlerin yeniden yurda girişi veya üçüncü bir ülkeye yönelmesi işlemlerini kolaylaştırdık. Bozulmaması için önce ürünü yurda girişi veya üçüncü ülkeye sevki sağlanıyor, bürokratik işlemler ise sonra tamamlanıyor.
İhracatçıya destek
Ekonomi Bakanlığımız, ihracatçılarımızın durumunu mercek altına aldı ve "ne kadar destek verebiliriz" noktasında bir çalışma yürütüyor. Destek için gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra Geri Genel Eşya Rejimi uygulanacak. Böylece firmalar malı Rusya'ya satamadığını ispat edebilecek ve belgelendirecek. Ona göre de Ekonomi Bakanlığı destek verecek.
Onların da canı yanar
Rusya'nın uygulamalarına karşı şimdilik sabrediyoruz. Gümrük kapılarımızda Ruslara karşı herhangi bir zorluk çıkarmıyoruz. Ancak şunun da bilinmesi lazım, daha fazla zorlanırsak ve karşılık verirsek, bizim canımız yandığı kadar. Rusların da canı yanacak. Biz daha çok ithalatçı olduğumuz için Ruslar daha fazla zarar görebilir. Bu gerilimin çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Rusya-Türkiye ticaret ilişkileri sadece yaş sebze ve meyveyle sınırlı değil. Bizim ithalatımız, Rusya'nın ithalatının çok daha üstünde. Gerilimi tırmandırırlarsa, onlar daha fazla zarar görecektir.
İşadamlarımız çok deneyimli
Uzun sürede orada iş yapan arkadaşlarımız çok deneyimli. Özellikle pazar keşiflerinde, fuar girişlerinde birtakım işadamlarımıza zorluklar çıkartabiliyorlar.