Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemiadamları ''yıpranma payı'' hakkını geri istiyor
Ömrünü denizlerde ailelerinden uzakta geçiren gemi adamları, kamuoyunda “yıpranma payı” olarak bilinen fiili hizmet zammını geri istiyor. Gemi adamları, yasa değişikliğinden önce denizde geçen her 360 gün çalışmaya karşılık 90 gün itibari hizmet süresi kazanıyordu. Yani 12 ay çalışan bir gemi adamının çalışma süresine 3 aylık yıpranma payı eklenerek 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyordu. Gemi adamları böylece kısa sürede emekli olabiliyor, mesleğin verdiği olumsuzlukları da telafi etme olanağı bulabiliyordu. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla bu hakları ellerinden alındı.

Gemi adamlarının AKP Hükümeti tarafından gasp edilen kazanılmış haklarını geri alabilmeleri için Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası’nın yeni bir düzenleme yapılması için harekete geçtiği öğrenildi. Daha önce yetkili makamlarla görüşerek taleplerini dile getiren sendikanın, önümüzdeki günlerde imza kampanyası başlatarak kamuoyu yaratmaya çalışacağı, ardından da ilgili bakanlıkların kapısını yeniden çalacağı bildirildi.

‘EMEKLİLİK HAYAL OLDU’

32 yıldır gemi adamı olarak çalışan Sırrı Turan, belirli süreli iş sözleşmeleri nedeniyle eski sistemde bile erken emeklilik hayalken, yıpranma paylarının da kaldırılmasıyla bunun artık imkansız olduğuna dikkat çekti. Eski çağlardan bu yana değişerek artan mesleki yıpranma koşullarında çalıştıklarını belirten Turan, teknolojik gelişmelerin bile gemi adamları için yeni yıpratıcı unsurlara dönüşebildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Gemilerin büyüyen boyutları, taşıdıkları tehlikeli yükler, bunlara bağlı olarak artan ölüm ve yaralanma riskleri, azalan mürettebat, stresli çalışma koşulları, maruz kalınan zehirli, tehlikeli gazlar, yüksek statik elektrik, kötü hava koşulları, bozulan vücut dengeleri, yeterli kalitede uyku, dinlenme ve diğer ihtiyaçları gidermede zorluk ve mahrumiyetler, vardiyalı çalışma ve gece çalışma ile gemi adamları en zor şartlarda çalışıyorlar.”

Ulaştırma Bakanlığı’nın 2010 yılına ait verilerini hatırlatan Sırrı Turan, zabitan sınıfında 47 bin 368, tayfa sınıfında ise 132 bin 460 gemi adamının örgütsüz ve gemilerdeki kısa çalışma süreleri dışında bir araya gelemediklerinden bu sorunları dile getiremediğini belirtti. Turan, şöyle devam etti: “Dünya ticaretinin yüzde 92’lik bölümü denizden yapıldığına göre; ‘dünya ticaretini omuzlarında yürüten insanlar’ emekli olabilecekleri yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyor.”

GEMİ ADAMI KİME DENİR?

Türk Ticaret Kanunu’nun 821. maddesindeki tanıma göre gemi adamı; kaptan, gemi zabitleri, tayfalar ve gemide istihdam edilen diğer personellerdir.



Kaynak: Aydınlıkgazete
Eklenme tarihi: 21.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ


Denizcilik bitmiştir
Ömrünü yarı açık cezaevinde bir demir yığınının üzerinde geçir, komik maaşlara çalış ve bir kısmı simsara gitsin,sinir stres fırtına ağır iş ,uyku sorunu,elektrik,t.c bayrak gemi bulama,yıpranmanda elinden alınsın

Yazan: Gökhan köşe - 25.12.2015 18:35:53


ağir iş yipranma payi
Emekliyim dünyada en ağır iş denizciliktir bunu neye dayanarak kaldırdılar bilmiyorlarmi ölümle burun buruna yaşadiklarini derhal geri verilmeli haklari alt kademedeki personel hiç bir armator iş vermiyor 40 dan sonra onlara bir ayrıcalık yapılmalı bu ayrı konu
Yazan: osman sivri - 23.12.2015 11:43:30


GERİ İSTİYORUM
1995 SENESİNDEN BERİ GEMİLERDE ÇALIŞMAKTAYIM.YIPRANMAYI NEDEN BİZ GEMİCİLERDEN NİÇİN ALINDI ACABA MERAK EDİYORUM.VE GERİ VERİLMESİNİ İSTİYORUM.SAYGILAR.
Yazan: ömer hakan kuzu - 23.12.2015 10:38:34




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOPUZ Denizcilik
 NİSA Uluslararsi ..
 ACT Deniz Taşımac..
 GİSAN Gemi
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 DEAR B Ltd.
 ASLI Deniz Taş. V..
 B.A.S.K
 KALYONCU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim