Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
Ucuz petrol Süveyş’i bitirdi
Düşen petrol fiyatları ticaret ve yük gemilerinin rotalarını değiştirmesine sebep oldu. Şirketler Süveyş Kanalı’na yüksek geçiş ücreti ödemek yerine Ümit Burnu’nu dolaşarak ulaşımı sağlıyor. Derin Ekonomi Dergisi’nde Ümit Sinan, petrol fiyatlarının Süveyş ve Panama’ya vurduğu darbeyi yazıyor.



Süveyş Kanalı 19. Yy'da ticaret ve ekonomi alanında büyük bir devrim niteliği taşıyordu. Gemicilik firmaları yıllarca Mısır'a ait bir devlet kuruluşu olan Süveyş Kanal İdaresi'ne kanaldan geçiş amacıyla milyarlarca dolar ödemek zorunda kaldı. Ancak günümüze gelindiğinde petrol fiyatlarındaki düşüş Süveyş Kanalı'nın önemini yitirmesine sebep oldu.

Ortaçağ'a geri dönüyoruz

Deniz ticareti uzmanı SeaIntel şirketinin yayımladığı rapora göre, Ekim ayından Şubat sonuna kadar Asya'dan demir alarak Avrupa ve ABD'ye yük taşıyan 115 gemi Süveyş Kanalı yerine, Güney Afrika'da Ümit Burnu'nu geçerek rotasını tamamladı. Uzun rotayı yüksek hızla kat etmenin Süveyş Kanalı'nı geçerken harcanan zamana yaklaştığı belirtildi.



Sealnet'e göre Güney Afrika rotasını tercih edenlerin her defasında 235 bin dolar kar ettiği görüldü. Rapor, kanal idarelerinin rota tercih ekonomisinde değişiklik yapacaksa geçiş ücretlerinin Süveyş'te yüzde 50 oranında indirime gitmesi gerektiğini söyledi.

Panama da nasibini aldı

Düşük petrol fiyatları Süveyş Kanalı'nın yanı sıra Panama Kanalı'nı da etkiledi. Asya'dan ve özellikle Londra, Rotterdam, Hamburg gibi Avrupa'nın Atlantik Okyanusu'na bakan işlek limanlarından kalkan gemiler, Amerika kıtasının Pasifik Okyanusu'ndaki limanlarına ulaşmak için Panama Kanalı'ndan geçiş ücreti ödemek yerine, ucuz petrol nedeniyle Amerika'nın en güneyinden Macellan Boğazı'ndan dolaşmayı tercih ediyor. Kanal idarelerinin Panama'da yapması gereken indirim ise yüzde 30 oranında göründü.



Karbondioksit kâbusu

Petrol endüstrisi araştırma firması OPIS Tanker Tracker'dan Michelle Wiese Bockmann, “gemi yakıtı" denilen ve sadece denizcilikte kullanılan akaryakıt türünün çok ucuzladığını vurgulayarak, “Bu yakıtın geçen yıl Mayıs ayında Singapur'da ton fiyatı 400 dolar iken, Mart başında 150 dolara satılıyor" dedi.

Uzun rota maliyeti azaltsa da büyük bir olumsuzluğa yol açıyor. SeaIntel, uzun rotada artan yakıt tüketiminin her seferde 6 bin 800 ton ek karbondioksit salınımına neden olduğunun altını çizdi.

Alternatif Süveyş Kanalı

Kahire'nin için büyük bir ekonomik kaynak olan Süveyş Kanalı'nın etkisini kaybetmeye başlaması Mısır'ı yeni yollar bulmak için harekete geçirdi.

Yeni bir proje ile eski günlerine geri dönmeyi hedefleyen Süveyş Kanalı çift taraflı gemi trafiğine imkân sağlayarak geçiş süresini 18 saatten 11 saate indirmeyi amaçlıyor.



Yeni Süveyş Kanalı bir yılda tamamlandı ve ekonomiyi canlandırma umuduyla geçtiğimiz yıl Ağustos ayında açıldı. Bu proje ile 72 kilometre uzunluğundaki kanala 35 kilometre paralel bir hat kazılırken, kalan 37 kilometrede ise eski kanalın derinleştirildi ve genişletildi. Bekleme süresi ise 11 saatten 3 saate düşürdü.

Ancak ülke ciddi bir siyasi ve ekonomik istikrarsızlık döneminden geçerken, 8 milyar dolarlık fonu, talebin azaldığı bir dönemde kanalın genişletilmesi projesine aktarmak sert eleştirilere neden oluyor.

Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 07.04.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFYA Denizcilik N..
 OLAY NAUTIC
 NİYANA Denizcilik
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 ORSA Tanker İşlet..
 SANCAK Den. Nak. ..
 M&M
 ÖZDADAYLILAR deni..
 KORAL Ship
 GRANDE Ship Manag..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim