Kurduğu tersane ile Adana’yı Malta yapacak
Küresel ticarette yaşanan sıkıntılar sektörü etkileyince B planına geçen Akdeniz Gemi İnşaat, Adana’da kurduğu Türkiye’nin en büyük tersanesinde tamire başladı. İtalya’dan gelen dev vinçle 820 DWT’lik gemiler taşınabiliyor
Denizcilikte 30 yıldan fazla hizmet veren Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi, küresel ticaretin yavaşlamasıyla sektörde işler azalınca rotayı 'servis'e kırdı. Şirket, Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde kurduğu Akdeniz çanağının en büyük tersanesinde İtalya'dan aldığı dev 'travel lift' (gezer vinç) ile tonajı 820 DWT, uzunluğu 70 metrelik gemileri kaldırıp tamirini yapıyor. Gezer vincin Türkiye'nin en büyüğü olduğunu belirten Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akbaşoğlu, "Türkiye'de 550 tonu kaldıran vinçler vardı. Bu en büyüğü oldu. Yurtiçi ve yurtdışında 6 tane servis aldık" dedi. Çinlilerin büyük bir gemisini deniz ortasında tamir ettiklerini anlatan Akbaşoğlu, "Akdeniz çanağında Botaş'a ve BTC'ye gelen gemiler var. Bölgede başka tersane yok. Onların tamirini almak için yatırım yapmak istiyoruz" dedi. Akbaşoğlu, tersanenin yaklaşık 120 dönüm kara alana sahip olduğunu, deniz dolgusuyla bu alanın 275'e çıkacağını anlattı. Tamir ve bakım bölümünün devreye girmesiyle kurulu alanlarının 200 dönümün üzerine çıkacağına dikkati çeken Akbaşoğlu, "Tamirbakıma çok yoğun talep var. 20 milyon dolar bütçem olsa bu işe hemen başlayacağım. Büyük gemilerin tamiri için havuz sistemi kurmak gerekiyor" dedi.
TEMİNAT ENGELİ
"Adana'da destan yazıyoruz" diyen Akbaşoğlu, tamir-bakım yatırımı için bankaların kapısını çaldıklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını vurguladı. Serbest bölge arazisinin fonlanmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden Akbaşoğlu, şöyle devam etti: "Buranın finansman modellerinde teminatlandırmayla ilgili birtakım zorluklar bulunuyor. Burası Hazine arazisi. 45 yıllık kiracı durumundayız ama arsayı diğer serbest bölgelerdeki gibi teminat gösteremiyoruz. Bölgedeki yatırımcıların önünün açılması yatırımların da hızını artıracak."
KURU YÜKTE GÜNLÜK KİRALAR DÜŞÜYOR
Küresel ticarette yaşanan sıkıntıların sektörü de etkilediğini anlatan Akbaşoğlu, halen 1 kuru yük, 8 adet de tankerin uluslararası sularda çalıştığı bilgisini verdi. Kuru yükte 2008'de 10 bin dolar olan kiraların 3 bin 700 dolarlara gerilediğini anlatan Akbaşoğlu, "Tankerde işler o kadar kötü değil. Sadece yüzde 10'luk bir azalma var" dedi. Adana'daki tersaneyi 2007'de kurduğunu anlatan Akbaşoğlu, şöyle devam etti: "İlk gemilerimizden birini Suriye Devleti sipariş vermişti. 2008 krizi patlayınca vazgeçtiler. Bugüne kadar 25 milyon dolar yatırım yaptım. 19 tane proje gerçekleştirdik. İlk gemi için Dubai'den talep aldık. Şu anda iki gemi üretiyoruz."
MALTA VE SİMİ 6 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
Uluslararası kurallara göre her geminin 2.5 yılda bir bakım ve onarım için havuza girmesi gerekiyor. Akdeniz'de bu işi Malta ve Simi adalarındaki tersaneler yapıyor. Dev tankerler bu iki bölgede periyodik bakıma giriyor. İki ülkenin bu alandan yıllık kazançları 6 milyar dolar.
KAZAKLAR'A PETROL ARAŞTIRMA GEMİSİ YAPTI
Akdeniz Üniversitesi'ne denizde 1.000 metreyi tarayan balık araştırma gemisi yaptıklarını söyleyen Akbaşoğlu, "Kazaklar'a 6 milyon dolara petrol araştırma gemisi yaptık. Gezer laboratuvar" dedi.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
CANMAR Denizcilik
ETA Petrol A.Ş.
ADAMARİN Tur. Taş..
CK Shipping
TUNCMETE Denizcil..
EŞMELER Tarım Ltd..
ASLI Deniz Taş. V..
ALMEYDA
ORCA Denizcilik N..
DOĞANBEY Denizcil..
...