Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizde krizden çıkış sinyali
Sipariş iptalleri ve hurdaya giden gemi sayısındaki artış aşırı gemi arzını düşürdü, denizde navlun tarihi dipten döndü. Şubat'ta son 10 yılın en düşük seviyesine ulaşan navlun yüzde 100'den fazla artışla krizden çıkış sinyali verdi.



Piyasaya yeni gemi girişi durdu, bu yıl tarihi dipleri gören navlun piyasası yeniden yükselişe geçti. TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, “Denizde krize sona yaklaşılıyor” dedi.

Uluslararası denizcilik piyasalarında navlun dibe vurmuş 2 bin puanlara kadar çıktıktan sonra 2013’ün sonundan itibaren hızlı düşüşe geçen Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) özellikle son bir yılda yüzde 40’tan fazla düşüş göstermişti. Düşüşteki en büyük neden ise gemi arz-talep arz dengesizliği olarak gösteriliyordu. Ancak son dönemde gemi arzındaki düşüş piyasadaki dengesizliği azaltarak navlunu da yukarı çekti. Bu yıl içerinde 290’a kadar düşen endeks bu hafta 612 puanlara kadar çıktı.

Aynı zamanda Armatörler Birliği Başkan vekili olan TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, gemi siparişlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, “ İçinde bulunduğumuz ylın çok ilginç bir yıl olacağını daha önceki demeçlerimde de belirtmiştim. Bu senenin yarısına yaklaştık sayılır. İki beklentim vardı. Bu senin çok sayıda gelecek geminin piyasaları büyük sıkıntıya sokacağını ve bunun yanı sıra hurdaya çıkışların artacağını ifade etmiştim. Sipariş iptalleri ve ertlemelerim bir denge sağlayabileceğiydi. 5 ayın değerlendirmesini yaptığımızda gemi siparişinin durduğunu görüyoruz. İptaller ve ertelemeler söz konusu. Bütün bunların sonuncunda Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) belli bir seviyeye yükselmiş durumda. Mesela 50 bin tonluk supramax gemilerin 21 Aralık 2015’te 4 bin 600 günlük navlun değeri vardı. 12 Şubat 2016’da 2 bin 500’e düşmüştü. Dün itibariyle 6000 binin az üzerine çıkmış vaziyette. Bu piyasadaki gelişme benim öngörümü destekliyor” şeklinde konuştu.

Gemi inşacılar kaynak bulamıyor

Son olarak Japonya’da yapılan G-7 Zirvesi’nde liderlerin büyümenin desteklenmesi kararını aldığını ifade eden Yücel, “Bizim piyasayı yönlendirenen önemli etkenlerden biri de büyüme. Biraz önce söylediklerim söylediklerim içerisinde hiç büyüme faktörü yok. Büyüme faktörü olmaksızın bu artışı söylüyorum” dedi. faktörlerden birinin de finansman sorunu olduğunu ifade eden Yücel, “Hiç kimse gemi inşası için kaynak vermiyor. Sektör kaynak sorunu yaşıyor. Şu anda Japonya Güney Kore’yi OSD’ye şikayet etti. Öbür taraftan gemi inşa Güney Kore’nin her şeyi. Dolayısıyla böyle sıkıntılı bir durum var. Sanıyorum bu bir süreç. Çin’de de tersane kapatılıyor. Tüm bu gelişmeler arz fazlası durumundaki yeni gemi girişini engelliyor” ifadelerini kullandı.

Hurdaya gitme yaşı düşüyor

Ayrıca çevresel nedenlerden kaynaklanan yeni denizcilik yasalarının da sektördeki bu gelişmeleri etkileyen bir diğer faktör olduğunu belirten Yücel, “ Karbon emisyonu ve kirli suyun denize arıtılarak aktarılması gibi konular da sektörü etkiliyor. Balas suyunun denize aktarılırken arıtılmasını sağlayan cihazları gemiye monte etme maliyeti 1.5- 2 milyon dolar arasında. Gemi fiyatları da zaten bu rakamlara düşmüş durumda. Yine karbon emisyonunu azalmak için yapacağınız masraf bu aralıklarda. Dolayısıyla bu durum önümüzdeki yıllarda daha genç gemilerin hurdaya gitmesine neden olacak. Dolayısyla daha zaman var ama denizcilikte krizin sona yaklaşmakta olduğunu, o yönde ilerlediğini düşünüyorum” diye konuştu.

Denizi bilen 5 bakan umutları artırdı

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasından denizciler olarak memnuniyet duyduklarını belirten Erol Yücel, “Başbakanımız sayın Binali Yıldırım dahil yeni hükümette denizciliği bilen beş ayrı bakanımız var. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Eskiden Binali Bey’in elini kolunu bağlayan durumlar vardı. En büyük sorunumuz olan finansman konusu diğer bakanlıklara bağlıydı. Artık yetki Başbakanımızın elinde. Dolayısıyla denizcilik sektörü beklenti içerinde” dedi.

Gemi ve yat ihracatı 5 ayda yüzde 10 geriledi

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği (GYİB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Mayıs ayında 34 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı yapıldı. Geçen yıl bu rakam 148 milyon dolardı. Yılın ilk 5 ayında ise geçen yıla oranla yüzde 10'luk düşüş yaşandı. Bayrak, aylık bazlı düşüşlerin çok önemli olmadığını vurgulayarak, “Bizim için önemli olan sene sonundaki rakam. aylık iniş ve çıkışlar bizde normal. Ancak yine de sektörde düşüş var. Terör işleri düşürdü. Sene sonunda 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracat rakamına uluşmayı umuyoruz" dedi.



Kaynak: Dünya (Aysel Yücel)
Eklenme tarihi: 02.06.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CAMUZLAR Sea Prod..
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 DETEK Deniz Tekno..
 GLOBUS Uluslarara..
 EKOL Denizcilik
 ÜNLÜ Denizcilik
 PEARL NAVAL GLOBA..
 REKA Denizcilik
 ONUR Makina San. ..
 AVŞA Denizcilik İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim